Elárulta titkát a magyar kertészet: ezért kapkodnak a boltok a zöldségeikért

Elárulta titkát a magyar kertészet: ezért kapkodnak a boltok a zöldségeikért

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtizedekben olyan sokat változtak a termesztési és gazdasági feltételek, hogy a hazai szántóföldi kertészetben csak öntözéssel és a legmodernebb készítmények alkalmazásával lehet versenyképesen termelni - derült ki azon a szabadszállási tanulmányúton, amelyet a Malagrow Kft. szervezett a Róna Mezőgazdasági Szövetkezettel. A legnagyobb üzletláncoknak is szállító Rónánál beépültek a zöldségtermesztési technológiába a biostimulátorok, amelyek nélkül már nem tudnának eredményesen gazdálkodni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Róna Mezőgazdasági Szövetkezet 1750 hektáron, továbbá a tagság 450 hektáros integrált területén folytat szántóföldi kertészeti növénytermesztést. Fő növényei a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a cékla, a hagymaféleségek és a csemegekukorica. A megtermelt zöldségeket a Róna Ker-Tész Kft. által feldolgozva, csomagolva szállítják a legnagyobb üzletláncoknak is. Mint Nagy József, a Róna Szövetkezet elnöke elmondta, 2001-ben a hagymájukkal lettek a Tesco beszállítói. A Lidl pedig 11 éve vásárolja a sárgarépájukat, amely már a Pennyben is kapható. Ma már mindhárom hálózatban több zöldségükkel is jelen vannak. Ahhoz, hogy az áruházláncok szállítási követelményeinek eleget tegyenek, a saját feldolgozó működtetésén túl a termesztésben is sok feltételnek meg kell felelniük a folyamatos áruellátástól a szigorú szermaradványértékekig.

Arról, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, Varga István, a szövetkezet kertészeti ágazatvezetője beszélt a répaföldön. A szakember elmondta, hogy a folyamatos beszállítás érdekében már áprilisban elkezdik a vetést, utána 10-14 naponta szakaszosan folytatják, 15-20 hektáron. A május közepéig tartó időszak igen kedvezőtlen a sárgarépa kelése szempontjából, és utána is az időjárási viszonyok (a hideg mellett a nyári forróságok) jelentik a legnagyobb problémát. Varga István beszélt arról is, hogy alapvetően fontos a vetésforgó alkalmazása, a jó fajták kiválasztása, a talaj-előkészítés, az öntözés, de mindez ma már nem elég. A kiszámíthatatlan időjárás következtében kritikus helyzetek állhatnak elő.

Ezek kivédésére van szükség a biostimulátorokra, amelyek 16 éve részei a termesztéstechnológiánknak. Ma már senkiben sem merül fel, hogy ne használjuk a biostimulátorokat. Parcellakísérleteink is meggyőzően demonstrálták, milyen jelentős eredményeket lehet ezekkel a termékekkel. Azokat a stresszhelyzeteket is jól lehet kezelni velük, amelyek terméskiesést ugyan nem okoznak, ám a sárgarépa kevésbé lenne szép miattuk, vagy a tenyészidőben okoznának csúszást

- mondta el Varga István.

Márpedig ezek a szempontok is nagyon fontosak az üzletláncok elvárásainak teljesítéséhez. A szövetkezetben a növénytermesztési technológia állandó részét képezik a Valagro biostimulátorok, ezek nélkül már biztosan nem termelnének, állította az ágazatvezető a hagyma- és az édesfűszerpaprika-táblák bemutatásakor is. Utóbbi terményt az Univer használja fel a tradicionális ételízesítőihez.

Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója ehhez hozzátette: egyfajta evolúción ment át a biostimulátor-felhasználás az elmúlt évtizedekben. Amikor 40 évvel ezelőtt megjelentek ezek a termékek - Magyarországon pedig körülbelül 20 éve -, akkor még inkább a gyengén működő, sok hibával küszködő termelők eszköze volt, hiszen orvosolni lehetett vele a hiányosságokat. Mára megváltozott a helyzet, és a biostimulátorok beépültek a professzionális termelők termesztéstechnológiájába. Náluk ezeknek a készítményeknek a használata már előre tervezett, a termesztési tapasztalatokra, a termőhelyi adottságokra épül. Esetükben a biostimulátorokkal már nem orvosolják, hanem megelőzik a problémákat. A célzottan használt készítmények növelik a növények ellenállóképességét a kártevőkkel és az időjárási stresszhelyzetekkel szemben, amivel növelhető a hozam, és csökkenthető a versenyképes termeléshez szükséges egyéb inputanyagigény.

A Malagrow kereskedelmi vezetője, Pálinkó Zsolt szerint a cég a világ élenjáró fejlesztőinek termékeit kínálja. A biostimulátor nem alaptrágya vagy lombtárgya, nem a növény tápanyag-utánpótlására szolgál, hanem az élettani folyamatainak szabályozását segíti. Minden valódi biostimulátor egyedi, komplex készítmény, ezért az alkalmazott hatóanyagokból nem lehet megállapítani a termék hatékonyságát, mert az a termékfejlesztés során létrejövő egyedi jellemzőktől függ. A biostimulátorokat ezért hibás szakmailag pusztán az összetevőik alapján összemérni egymással.

Pálinkó Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a biostimulátorok hatékony alkalmazásának fontos, de nem egyetlen eleme maga a termék. A legkiválóbb készítmény is csak akkor tudja kifejteni a tökéletes hatást, ha az alkalmazása előtt pontosan felmérik a problémát, ismerik a termesztési körülményeket, és a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve ajánlanak szert és kezelést, majd nyomon követik a hatást, szükség esetén beavatkozva a folyamatba. Magyarországon belül is nagyon eltérőek a termesztési körülmények, és a fajtától, időjárási körülményektől is függhet a hatás.

Egyfajta gyakorlatba illesztést végzünk. Ez úgy történik, ahogy a fajtakísérleteket végzik. Nagy precizitással vizsgáljuk a kezelt és kezeletlen állományokat, az elért változásokat dokumentáljuk, elemezzük és hozzáférhetővé tesszük a termelők számára. Ezeket a vizsgálatokat a gazdálkodókkal közösen végezzük. A Malagrownak két évtizedes tapasztalata van az általa forgalmazott termékek alkalmazásában a helyi körülmények, növénykultúrák és fajták esetén

- magyarázta Pálinkó Zsolt.

(A cikkben felhasznált képek a Malagrow Kft. tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?