Így turbózzák fel a növényeket a profi gazdák: ezekkel sokat spórolhatsz

Így turbózzák fel a növényeket a profi gazdák: ezekkel sokat spórolhatsz

agrarszektor.hu
Érthető módon mindenki, így a gazdálkodók is egyre inkább keresik azon megoldásokat, melyekkel az energia- és műtrágyaárak emelkedése okozta extra költségeiket a lehetőségek szerint optimalizálhatják. Az első és hosszútávon kifizetődő feladat a talajok tárolókapacitásának növelése, vagyis az úgynevezett éléskamra kialakítása és fenntartása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az energia- és műtrágyaárak emelkedése komoly gondokat okoz a gazdálkodóknak, érdemes tehát alternatív megoldások alkalmazásán is elgondolkodni. A cél ugyanaz, mint eddig, a gazdálkodók minél inkább optimalizálni tudják a növények táplálására irányuló tevékenységeiket, különös tekintettel az inputanyagok árának növekedésére és a felhasználások csökkentésére. Pirkó Béla, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének kutatója szerint kétfelől is nyomás nehezedik a gazdálkodókra, egyik oldalról a már említett árnövekedés, másik oldalról a környezetvédelmi elvárások - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).. Míg a korábbi évtizedekben az igen mobilis nitrát talajból történő kimosódása állt a kutatások középpontjában, mostanra a gáz formájú, elsősorban az ammónia veszteségek kutatása került fókuszba. Akárhogy is nézzük nemcsak a társadalom, hanem a gazdálkodó saját érdeke is az, hogy minél hatékonyabb legyen a műtrágya felhasználása. Hogy lehet ennek megfelelni? Átgondolt, vetésforgóba illesztett tápanyagpótlással. Mit is értünk ez alatt?

Mindenképpen tápanyagvizsgálattal tudunk a talajunk kialakult állapotáról tájékozódni. A talaj rossz fizikai állapota, tömődöttsége, elporosodott szerkezete megnehezíti a tápanyagok hasznosulását. Először ezen kell változtatni, jó talajállapot kialakításával. Noha a növénytermesztés során nitrogén műtrágyák kerülnek legnagyobb mennyiségben felhasználásra, egyáltalán nem biztos, hogy mindig a nitrogén a növekedés gátja, hanem valamelyik másik, minimumban lévő tápelem. A növények növekedésében mindig az a tényező a meghatározó, amelyik minimumban van, vagyis a növények a környezetükből felvett anyagokat és energiát csak megfelelő arányban tudják hasznosítani. Tehát hiába juttatunk ki például nagy mennyiségű nitrogént valamely növényi kultúrába, ha más tápelemekből hiány keletkezik, a nitrogén nagy részét nem tudja hasznosítani, azaz a befektetett energiánk veszendőbe megy.

A talajok tulajdonságai, így tápanyag ellátottságuk is csak sok év következetes munkájával módosíthatók lényegesen. Foszfor vagy kálium esetén 5-10 évre is szükség lehet a talaj tápanyag tartalmának közepesről jó szintre növeléséhez. Felmerülhet a kérdés, hogy öt-tíz év távlatában lehet csak gondolkodni egy leromlott talaj regenerálódásában? A kutató elmondása szerint igen, ez a talajok alapvető sajátossága. A nem megfelelő használat hatását sokáig képes ellensúlyozni robosztus szerkezetének és nagy pufferképességének köszönhetően, de ennek kimerülésével gyors állapotromlás következhet be. Ezt csak sok év türelmes munkájával lehet helyreállítani. Ha megismertük a talajunk jellemzőit, biztosítottuk jó fizikai- kémiai és biológiai állapotát, utána kerülhet sor a termesztett növény tápanyagigényének optimálishoz közel eső kielégítésére.

De mire figyeljünk a kijuttatásnál ahhoz, hogy minél hatékonyabbá váljon a kijuttatott, s igen mobilis nitrogénfelvétel? Pirkó Béla úgy látja, a vetés időpontjának optimális megválasztása kulcsfontosságú, ebben a most már ingyenesen elérhető meteorológiai adatok sokat segítenek. Sok esetben az integrátorok is küldenek erről tájékoztató üzeneteket a gazdálkodóknak. Száz kg nitrogén hatóanyagigény fölött már mindenképpen célszerű a kijuttatást 2-3 részre osztani, és az alkalmazott készítményt lehetőleg a gyökér közvetlen közelébe helyezni. Tehát több fejtrágyázásra van szükség.

A kutató szerint, a kijuttatás megfelelő időpontjának megválasztásához figyelembe kell venni a környezeti tényezőkön túl a növény tápfelvételi dinamikáját. Ehhez a műtrágyázás időpontjának, típusának, technológiájának megválasztásával lehet alkalmazkodni. Kukorica vetésig csak a teljes nitrogénmennyiség 20-30 %-át célszerű kijuttatni, a fennmaradó 70-80 %-ot további két részre osztva tudjuk leghatékonyabban a gyökerekhez juttatni. Így el tudjuk nyújtani a hatását mindaddig, míg intenzív nitrogénfelvételt mutat a növény. A hagyományos műtrágyaformák közül a leghosszabb tartamhatása a karbamidnak van. Első fejtrágyaként kijuttatva, sorközbe bedolgozva minimális tápanyagveszteséggel hasznosul. A talaj felszínén maradva azonban időjárástól függően 20-30 %-os tápanyagveszteség is bekövetkezhet ammónia elillanás formájában. Az ammóniaveszteség mértéke csapadékos, szélcsendes, hűvös időben a legcsekélyebb, s legnagyobb növekedést a hőmérséklet emelkedése okozza. A hasznosulás optimalizálásához tehát feltétlen talajtakarás és nedvesség szükséges, mely elszállítja a hatóanyagokat a növényi gyökerekhez. Természetesen a már korábban sokat emlegetett szerkezetesség, megfelelő talajkondíció, a talaj kötöttsége, szervesanyagtartalma is kihat a hasznosulásra.

A karbamid mellett ki kell térni az ammon-nitrát hatóanyagtartalmú műtrágyákra is. Ezek alkalmazásakor az ammóniaveszteség jóval kisebb mértékű, de ezeknél a műtrágyáknál a gyökérzónából történő nitrát kimosódás veszélye nagyobb. Mivel a nitrát nem képes a talajon megkötődni és a csapadékkal a mélyebb rétegekbe mosódhat, ennek a műtrágya hatóanyagnak a hasznosulási ideje rövidebb. Ilyen esetben még fontosabb a fejtrágyázás több részletben történő végrehajtása, az optimális időpont megválasztása, illetve a sávos kijuttatás előtérbe helyezése annak érdekében, hogy a kijuttatott tápanyagok közvetlenül a gyökérhez jussanak.

Vannak-e olyan technológiák, melyek a nitrogént hosszabb ideig a talajban tudják tartani? Természetesen vannak, az inhibitoros műtrágyák alkalmazása például ilyen. Típustól függően az ammonifikációs illetve a nitrifikációs folyamatokat gátolják néhány hétig. A Talajtani Intézetben folytatott mikrobiológiai vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy az inhibitorok nincsenek káros hatással a talaj mikrobiológiai tevékenységére, csak az adott átalakulási folyamatért felelős enzimfunkciót gátolják néhány hétig. A karbamid inhibitoros kísérletek adatai azt mutatják, hogy a készítmény a N műtrágya hatástartalmát elnyújtja, ezáltal a kijuttatott hatóanyag hasznosulása javul. Alkalmazása esetén egy fejtrágyázás elhagyható (2 helyett pl. egy elégséges lehet), ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Ennél is jelentősebb hatás, hogy a mérések szerint az inhibitorral kezelt karbamid ammónia elillanásának mértéke 30-40 %-kal kisebb, mint hagyományos karbamid esetében. Ugyanakkor a legjelentősebb ammóniaveszteség-csökkentő tényező az azonnali talajba dolgozás, mert ez akár 80 %-kal csökkenti az ammónia formájában jelentkező veszteséget. Emiatt inhibitor alkalmazása esetén is fontos a mielőbbi talajba forgatás, amennyiben erre lehetőség van.

Pirkó Béla végezetül leszögezte, hogy a leírtak alkalmazása révén ugyanazzal a dózissal egészségesebb lesz a növényállomány, az egészségesebb, stressztűrőbb, ellenálóbb növényzet kevésbé fogékony a betegségekre, minek okán kevesebb növényvédőszerre lehet szükség. A megfelelően táplált növény jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés előállítására képes, ami végső soron a gazdák jövedelmének növekedésére is pozitívan hat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?