Ettől függ, milyen lesz a magyar gyümölcs ára idén: nincs könnyű dolga a kertészeteknek

Ettől függ, milyen lesz a magyar gyümölcs ára idén: nincs könnyű dolga a kertészeteknek

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzet mindenkinek komoly kihívást okoz, és ez alól a hazai kertészetek sem kivételek. Drasztikusan emelkedtek a termelési költségek, ám ennek ellenére még a tavalyinál is olcsóbban kerülhetnek piacra a gyümölcsök. Ehhez azonban az kell, hogy a gazdálkodók jó termést takarítsanak be, ellenkező esetben akár több tíz százalékos drágulás is jöhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai zöldség- és gyümölcstermeléssel foglalkozó gazdaságoknak is komoly nehézséget jelent, hogy a költségeik az elmúlt időszakban korábban nem látott magasságokba emelkedtek. Az idén húsz százalékkal megemelt bérek nőttek a legkisebb mértékben, minden más költségtényező nagyobb arányban ment feljebb: a műtrágya a többszörösére drágult, a növényvédő szerek 20-40 százalékkal emelkedtek, az energiaárak az egekbe szöktek - emelte ki Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Fruitveb elnöke a Magyar Nemzetnek. A szakember szerint a termelési költségek egy év leforgása alatt összességé­ben 25-50 százalékkal kúsztak feljebb, mindez áremelkedést vetít előre a hazai zöldség- és gyümölcspiacon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csakhogy ezen termékek árát a költségek helyett legtöbbször az időjárás és a betakarított mennyiség befolyásolja. Azt még nem lehet megjósolni sem, hogy a milyen terméseredményre lehet számítani idén, ám úgy tűnik, hogy a tavaszi fagyok egyelőre megkímélték az ültetvényeket, egyedül a kajszibarack esetében jelentkezett lokális jellegű virágkár. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy nem lehetnek nyugodtak a termelők, hiszen május közepéig még jöhet lehűlés, ami kárt tehet a gyümölcsösökben. Nem a fagy az egyetlen, amitől tartani kell, sajnos az elmúlt években az aszály, a jég és a viharok vissza-visszatérő vendégei a földeknek. Apáti Ferenc szerint akár jó termésünk is lehet az idén, ezt azonban csak május közepén, a fagyveszélyes időszak elmúltával lehet majd értékelni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árakkal kapcsolatban elmondta: mindenki biztosra veheti, hogy a hat-nyolc évvel ezelőtti alacsony árszint már soha nem jön vissza, azt azonban egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy mennyibe kerülnek majd a szezonális gyümölcsök az idén. Európa-szerte jó lehet a termés, ha nem lesznek fagykárok, és hiába a magas termelési költségek, az árak alig emelkednek. Nem zárható ki az sem, hogy a termények olcsóbban kerülhetnek a piacra, mint tavaly, amikor a rossz termés felfelé hajtotta az árakat. Ha viszont idén is lefagy a gyümölcs, és nem lesz kínálat, akkor több tíz százalékos drágulásra kell számítani. Sőt ha lefagy a termés, a gazdák nem tudnak majd mit eladni. Az árakat mindezek mellett a háború kifutása, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók is befolyásolhatják. Bár az európai uniós zöldség- és gyümölcskereskedelemnek nem jelentett különösebben nagy érvágást, hogy nem lehet az orosz piacra exportálni, hiszen ott már eddig is embargó volt életben az uniós árukkal szemben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A háború kitörésekor azonban a belorusz piac is bezárt, így az a mennyiség, ami Belaruszba, illetve onnan az orosz piacra került, az most az EU-ban ragad, ami lefelé nyomhatja az árakat. Ám ennél is sokkal nagyobb kockázata van annak, hogy a török gyümölcsöt is kitiltják Oroszországból. Ha ez bekövetkezik, akkor jelentős mennyiségű áru maradhat a nyakukon, ami európai uniós túlkínálathoz vezethet. Ennek hatása természetesen attól függ, hogy mekkora lesz a termés. Ha jó termést tudnak betakarítani az európai gazdák, akkor komoly nehézséget okozhat nekünk, hogy a lengyelek mellett a törökök sem tudnak keletre szállítani. Ha viszont a fagyok megtizedelik a termést, akkor ezt a nyomást nem fogjuk érezni  

- írja a lap. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?