Meglepő dolog derült ki a szilváról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a szilváról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
A színe lehet zöld, sárga, vagy éppen sötét lila, formája pedig gömbölyű, hosszúkás vagy tojásdad? Finom, édes csonthéjas gyümölcs? Akkor ez a szilva! A kutatók szerint a szilva igazi őszi szupergyümölcs, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz rostokat, vitaminokat, szorbitot, klorogénsavat és káliumot - írta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a szilva élettani szempontból nagyon értékes gyümölcs és Magyarországon mintegy 23 fajtája ismert - nem egy pedig uniós oltalom alatt áll -, a magyarok mégis nagyon keveset, fejenként alig több mint 1 kilogrammot fogyasztanak belőle évente. Pedig rengeteg okuk lenne rá, hiszen a szilva igazi szupersztárnak számít az őszi, és úgy általában a mindenkori gyümölcsök között - derült ki az Európai Friss Csapat - az ízek ereje! program őszi workshopján. És hogy melyek a szilva legfontosabb szuper tulajdonságai? Íme, mutatjuk:

  1. Igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.
  2. A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
  3. A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést.
  4. A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.
  5. Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?