Itt vannak a friss számok: durva, ami a napraforgóval történt Békés megyében

Itt vannak a friss számok: durva, ami a napraforgóval történt Békés megyében

MTI
Elkezdődött a napraforgó és a kukorica betakarítása Békés vármegyében, a terméseredmények elmaradnak a várttól - hangzott el a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság keddi ülésén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Napraforgót csaknem 85 ezer hektáron vetettek, a terület 85 százalékának betakarítása után a termésátlag 2,8 tonna hektáronként. A minőséggel vannak problémák, az olajtartalom nem a legjobb - közölte az ülésen Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára. A kukoricának még csak a 10 százalékát takarították be a csaknem 68 ezer hektárról, eddig 38,7 ezer tonna termést arattak le. A terméseredmények elmaradnak a várttól, főleg az augusztus végi nagy meleg miatt. A szakemberek szerint az 5,7 tonnás termésátlag növekedni fog a betakarítás előrehaladtával.

Elkezdődött az őszi kultúrák vetése is, káposztarepcét 10 500 hektárra terveznek vetni (2021-ben 16 ezer hektáron termett), a munka 95 százalékával már végeztek is a gazdák. Az ülésen elhangzott, a kalászos vetésterületek 15-20 százalékkal csökkenni fognak. A szakemberek szerint a jelenlegi talajelőkészítési szabályozási rendszer "ellentmond minden szakmai tapasztalatnak". A napraforgó felvásárlási ára jelenleg tonnánként 109-115 ezer; a kukoricáé 52-56 ezer forint között mozog. Az ülésen elhangzottak szerint a raktározással kapcsolatban várhatóan lesznek problémák.

Brlázs Róbert, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke a gazdálkodókat érintő problémákról szólva egyebek közt arról beszélt, hogy a nagyrészt tavaly behozott ukrán gabona elfoglalta a helyi tárolókapacitás jó részét, emellett a búza ára a tavalyi árszinthez képest felére, a 2005-2006-os szintre esett vissza. A kisebb gazdálkodók - tárolókapacitás híján - rákényszerülnek, hogy önköltségi áron, vagy az alatt értékesítsék a terményüket. A tavalyi katasztrofális év veszteségeit kifizetni így esélyük sincs - tette hozzá. Véleménye szerint a következő öt év nagy kihívás elé állítja a gazdákat. Az ülésen elhangzott, hogy megjelent a rendelet az ukrán import miatti károk kompenzálásáról, a támogatási kérelmet október 1. és október 15. között lehet benyújtani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?