Tüntetnek a gazdák Szerbiában: ezért vonultak az utcára az emberek

Tüntetnek a gazdák Szerbiában: ezért vonultak az utcára az emberek

agrarszektor.hu
A magyar megoldáshoz hasonló gabonapiaci szabályozásért lobbiznak a gazdák Szerbiában. A helyi gazdatársadalom radikálisabb képviselői novemberig adtak haladékot a kormánynak, hogy követeléseiknek eleget tegyenek, illetve arra, hogy még a májusban tett ígéreteket teljesítsék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tiltakozó megmozdulást tartottak Homokbálványoson (Bavanište) a bánáti és közép-szerbiai gazdák, ahol a teljesítetlen követeléseikre szerették volna felhívni a figyelmet. Bár a tüntetés során nem zárták le az utakat a forgalom elől, azt ígérték, hogy ha a szerb kormány nem teljesíti a követeléseiket, akkor a megmozdulások radikalizálódni fognak - írta meg a Világgazdaság.

A tiltakozás egyik szervezője a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a gabonapiac szabályozása, a gazdák számára a jövedéki adó nélküli üzemanyag biztosítása, a támogatások kifizetése szerepel a követelések között. Az illető gazda arra hivatkozott, hogy a régió minden országában új törvények vonatkoznak a piacszabályozásra, és elmondta, hogy ugyanazt szeretnék elérni, ami Magyarországon, Horvátországban, Boszniában már megvalósult. Mindegyik országban olyan törvények vannak, amelyek védik a termelőket.  

Az alacsony felvásárlási árak, az évtizedek óta nem tapasztalt újratermelési anyag-áremelkedés mellett a mezei pockok elszaporodása tovább nehezíti a szántóföldi növénytermesztők helyzetét. A Vajdaság területén tapasztalt idei invázió a korábbi években megszokottnál is nagyobb. Talán soha ennyi pocok nem volt még a földeken, mint most. Ugyanakkor a gabonafélék iránt gyér a kereslet, az árak rendkívül nyomottak. A búza ára mindössze 18-20 dinár (60 forint körüli érték), a kukoricaért 14-15 dinárt (45 forint) fizetnek. A szójabab felvásárlási ára 45-46 dinár (130-140 forint). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?