Drága egzotikus gyümölcs hódít a hazai boltokban: pedig itthon is termesztik

Drága egzotikus gyümölcs hódít a hazai boltokban: pedig itthon is termesztik

agrarszektor.hu
Miklós Ákos Márton egzotikus gyümölcsök honosításával foglalkozik illetve, övé Magyarország első 4 hektáros kivi ültetvénye is. Becsehelyi kertjében rendszeresen teremnek a kivi mellett más gyümölcsök is, ráadásul minden évben hirdetnek szedd magad akciót is, így bárki megkóstolhatja, milyen a hazánkban termesztett egzotikus gyümölcsök íze. De hogyan termesztik hazánkban ezt a különleges gyümölcsöt, hogy zajlik egy szüret és mennyibe kerül az itthon termett kivi? Mindez kiderül az alábbi cikkből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miklós Ákos Márton a HelloVidék azon kérdésre, hogy hogyan kerültek kapcsolatba a kivivel, illetve mikor vágtak bele a termesztésébe elmondta, hogy az otthoni kertükben már 1993-ban volt néhány tő kivi, amit apukám rendelt egy csomagküldő kertészet katalógusából. Akkoriban elég kevés információ volt elérhető Magyarországon a kivi termesztéséről, illetve néhány tévhit is elterjedt volt például a metszésével kapcsolatban. 

Általános jelenség volt az is, hogy porzó-termő párnak hirdetett, valójában jellemzően csak hímivarú növények kerültek forgalomba. Ezek a hibák nálunk is jelentkeztek, hosszú évekig nem teremtek a növények, viszont soha semmilyen téli fagykáruk nem volt. Sok évvel később az egyik példány mégis elkezdett gyümölcsöt hozni. Mindig is rajongtam a növényekért és már gyerekkorom családi nyaralásai során felfigyeltem arra, hogy főként a Földközi-tenger országaiban mennyivel változatosabb a flóra, illetve megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy itthon ez miért nincs így. Nem kizárólag a kivi érdekelt, hanem más egzotikus, vagy néhány esetben inkább annak tekintett gyümölcsfaj és dísznövény esetében is szórványban már volt itthon tapasztalat, hogy igenis bírják a hazai klímát, vagy legalábbis jobb fekvésekben működnek. Kiderült számomra az is, hogy az 1950-es évek narancs- és citromtermesztési kísérleteinek nyilvánvaló kudarca sok valóban meghonosításra érdemes növényfaj hazai karrierjének is véget vetett, mondhatni, kiöntötték a fürdővízzel együtt a gyereket is. Végül a kivi, a datolyaszilva és a füge hármasára szűkítettem le a kört, mint gazdaságossági szempontból is komolyan vehető kultúrák. Ezek közül a kivi a leginkább beruházás-igényes, de egyben a legjövedelmezőbb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember kifejtette, hogy a támrendszer, az öntözés miatt beruházás-igényes kultúra. A szél elleni védelmet is meg kell oldani, mivel főleg június folyamán a szél a termőhajtásokat nagyon könnyen letöri. Semleges, vagy inkább savanyúba hajló talajigénye van, ezen kívül sík területekre, völgyi fekvésekbe továbbra sem ajánlom. A klímaváltozás egyértelműen negatívan hat sajnos a kivi termesztési lehetőségeire is, sokkal gyakoribbak a súlyos tavaszi fagykárok, illetve az enyhébb tél végi időjárás miatt rövidebb a nyugalmi időszak, így akár tél végén is fagykárt szenvedhet. Nehezen eloszlatható tévhit, hogy a kivi egy mediterrán, nagyon fagyékeny, nagy hőigényű növény lenne és csak a klímaváltozás okán lehetne Magyarországon termeszteni. A nagy nyári melegben, különösen légköri aszály fennállása esetén nagyon szenved a kivi. Itt Zalában, de itt is csak a megfelelő fekvésekben 1970-ben még jobban is érezte volna magát egy kiviültetvény, mint manapság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elárulta azt is, hogy a méret és minőség függvényében a 800 forintos külföldi hálós kivitől a 3000 forintos prémium kategóriáig bezárólag változó áron kapható a zöld kivi, illetve a sárga húsú és néhány egészen új vöröses húsú fajta esetében az ár ennél feljebb is kúszik. 1400-1900 forint közötti kilós áron volt kapható az elmúlt szezonban, ők a szedd magad akció keretében 800 forintért adtak egy kilót, illetve előre leszedett kivit 1200-ért adtak el a helyszínen. A sárga húsú fajtát 1500 forintért adták. Az idei évvel kapcsolatban pedig elmondta, hogy: 

őrült mód korán indult a természet idén, szerencsére eddig a fagykár idén elkerült minket. Ha ezúttal elkerülnek a korábbi évek sorozatos, mondhatni példátlan tavaszi fagykárai, akkor teljes termőkapacitást tervezünk.

A teljes interjú ide kattintva elolvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?