Mérgező vagy nem? - Itt a csoda alma

agrarszektor.hu
Olyan alma forgalmazását engedélyezték a napokban az Egyesült Államokban, amely elfogyasztásakor vagy megsérülésekor nem barnul meg. Az új gyümölcsöt génmanipulációval kísérletezte ki egy kanadai gyümölcstermesztő vállalkozás. Magyarországon továbbra is "zéró tolerancia" van érvényben a geneteikailag módosított szervezetekkel (GMO) szemben, mivel a hivatalos vélemények szerint humánegészégügyi és egyéb hatásuk nem tisztázott.

Már csak néhány nap és ismét együtt a hazai agrárszakma az Agrárszektor konferencián Siófokon!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Nagy István, Áder János, Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Elfogadta a közelmúltban az USA Földművelésügyi Minisztériuma (USDA) azt a kérelmet, amelyet az Arctic Granny Smith és Arctic Golden névre keresztelt, nem barnuló almák termesztésére és értékesítésére nyújtott be a kanadai Okanagan Speciality Fruits (OFS) nevű cég. A vállalat olyan új terméket fejlesztett ki, amely az elfogyasztása során nem barnul meg úgy, mint a hagyományos almafajták. Ez azt jelenti, hogy sérüléskor nem képződnek barna foltok a gyümölcshúsban.

A cég a nem barnuló almákat génmanipulációs módszerrel hozta létre. Az új termék leghamarabb 2017-ben kerülhet az amerikai boltok polcaira.  

Az OFS 1996-os alapítása óta küzd a biotechnológia és a modern mezőgazdaság fúziójáért, és úgy tűnik, a lassan két évtizede tartó folyamatos kísérletezés végül meghozta az eredményét. Ugyan több környezetvédelmi szervezet kérte az engedély megsemmisítését, illetve az élelmiszerpiaci szereplők elhatárolódását a szóban forgó almák terjesztésétől, de az USDA hivatalos álláspontja szerint e fajták nem jelentenek környezetvédelmi és egyéb kockázatot. 

Miért nem barnul ez az alma?
Az alma barnulását a polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzim okozza. Ha a gyümölcshús sérül - például kettévágjuk, beleharapunk, vagy megütődik -, ez az enzim védekezik a repedéseken, sérüléseken át bejutó kórokozók ellen úgy, hogy lebontja a roncsolódás környékén elhelyezkedő polifenolokat. Ez látványos barnulással jár, ami jelentős esztétikai értékcsökkenést okoz. A barnulás kiküszöbölésére az úgynevezett géncsendesítés módszerét alkalmazták. Ennek előnye, hogy a genetikai kód megváltoztatása nélkül képesek voltak egy adott génszakasz kicserélésére. Az eljárás csökkenti a PPO enzim szintjét, így nem következik be a barnulás. 


Neal Carter,  az OSF alapítója és elnöke a cég legnagyobb mérföldkövének tartja a bejelentést, és reméli, hogy a fogyasztók minél hamarabb megtapasztalják a nem barnuló alma előnyeit. A vállalat az új termék előállításához most a Granny Smith és a Golden elnevezésű almafajtákat használta fel, de a jövőben olyan népszerű fajtákat is szeretnének ilyen új (Arctic) almaként újraértelmezni, mint például a Gala, vagy a Fuji. 

 

Mit állítanak az amerikaiak a nem barnuló almákról?
• A kevés "beavatott" fogyasztó már most imádja ezt az almát - egyszerűen finom, egészséges és most már szép is
• Teljesen biztonságos - veszélytelen az ökoszisztémára
• Mivel esztétikusabb, szélesebb spektrumú lesz a fogyasztása - a barnulás hiánya miatt komolyabb szerepet kap majd a közösségi étkezésekben
• Nem kell költséges antioxidáns kezeléseknek, illetve szulfit-tartalmú kezeléseknek kitenni annak érdekében, hogy megőrizzék az ízléses és friss kinézetű gyümölcshúst
• Az Arctic almák versenyképesebbek lesznek


Itt az angol nyelvű videó a nem barnuló almáról:

 

 

Magyarországon viszont "alkotmányos zéró tolerancia" van érvényben
Az Alkotmány is rögzíti, hogy Magyarországon mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, amelyet genetikailag módosított élőlényektől (GMO) mentes mezőgazdaságnak kell "elősegítenie". A GMO-kkal szemben tehát nálunk "zéró tolerancia" van érvényben, és Magyarország élharcosa volt annak is, hogy az uniós tagországok saját területükön betilthassák az EU-szinten egyébként engedélyezett GMO-k felhasználását. E tiltás azonban a köztermesztésre vonatkozhat, mivel nem akadályozhatja meg azt, hogy olyan termékek érkezzenek az országba, amelyeket máshol GM-eszközökkel állítottak elő, illetve ilyen alapanyagokat tartalmaznak. Így például a magyar takarmányozásban felhasznált importszója nagy része is génmódosított.

 

 

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. november 29. 16:59
Hello vidék  |  2024. november 29. 15:01