Sajtóközlemény: Szeptember 1-jétől indul az Agrár Széchenyi Kártya

agrarszektor.hu
Csütörtöktől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya A kiemelten kedvező konstrukció a teljes mezőgazdasági spektrum számára elérhető

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Budapest, 2011. augusztus 30. - Csütörtöktől már az agráriumban tevékenykedők is országszerte igényelhetik az Agrár Széchenyi Kártya révén elérhető kedvezményes folyószámlahitelt. A már 200 ezer igénylőn túl lévő Széchenyi Kártya Program legújabb elemét kedden mutatták be Budapesten.

Jeles nap a magyar agrárium történetében a mai, hiszen új korszak kezdődik azzal, hogy a mezőgazdászok olyan új hitellehetőséggel gazdagodnak, amely segít visszaállítani a vidék régi erejét - mondta el dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Agrár Széchenyi Kártya budapesti bemutatóján. Fazekas hozzátette: régi igény az agrárium részéről, hogy elérhető legyen az a lehetőség, amely a gazdaság többi szereplője számára már 2002. óta rendelkezésre áll. A kormányzat elkötelezettségét bizonyítja, hogy ez a lehetőség most adottá vált ezen ügyfélkör részére is.

A szeptember elsejétől elérhető Agrár Széchenyi Kártya kedvezményes hitellehetőséget biztosít a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások részére. A KA-VOSZ Zrt. által kidolgozott, és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, a csatlakozó hitelintézetek és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) közreműködésével megvalósuló Agrár Széchenyi Kártya konstrukció keretében a vállalkozások a piaci kondícióknál jóval előnyösebb feltételekkel juthatnak szabad felhasználású folyószámlahitelhez. A hitel összege félmillió és 25 millió forint között változhat, amely a gazdálkodó előző évi bevételének meghatározott százalékáig terjedhet, futamideje pedig egy, kettő vagy három év lehet - mondta el a miniszter.

Az Agrár Széchenyi Kártya révén elérhető, szabad felhasználású folyószámlahitel kamatához az állam évi 2 százalék kamattámogatást biztosít, és a kezességi díjtámogatás révén az AVHGA készfizető kezességvállalásának az éves díja is kedvezményes mértékű (általános díjon 0,95 százalék). A konstrukcióval elérhető hitel feltételei tehát jóval kedvezőbbek a piacon megszokott kondícióknál. A csütörtöktől igényelhető kártyák forgalmazását első körben az OTP Bank és a Volksbank kezdi meg, ám a pénzintézetek köre folyamatosan bővülni fog. A Takarékszövetkezeti hálózat az informatikai fejlesztések befejezése után azonnal megkezdi a Konstrukció értékesítését, várhatóan már október végétől - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A KA-VOSZ Zrt. által koordinált konstrukció a mezőgazdasági szektor azon vállalkozásaik számára érhető el, amelyeknek nincs késedelmes hitel-, ill. köztartozása. Az igénylőnek legalább egy lezárt éves gazdálkodási múltat kell felmutatnia ahhoz, hogy 15 millió forintig terjedő hitelösszegre legyen jogosult, e feletti hitelösszeg igénylése esetén két lezárt éves gazdálkodói múlt szükséges. A gazdálkodói múltba a jogelőd tevékenységi ideje is beleszámít.

Az igénylés feltételeiről szólva Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója megjegyezte: a Széchenyi Kártya Program régi ars poeticája, hogy a működőképes, sikeresen dolgozni kívánó vállalkozásokat támogatja. A vezérigazgató hozzátette: a rendszer kidolgozásakor mindent megtettek annak érdekében, hogy az igénylőket megkíméljék a felesleges papírmunkától. A hitelkérelmek befogadását végző KA-VOSZ Zrt., a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáinak munkatársai minden olyan ügyintézési teendőben segítenek, amely az igénylés során felmerül.

A vállalkozók hitelhez jutását az immáron húsz esztendeje működő Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 80 %-os mértékű készfizető kezességvállalása segíti. Ezen kívül 15 millió forintig csupán az igénylő magánszemély készfizető kezességvállalása szükséges, vagyis az eddig terjedő igénylések esetében nem szükséges tárgyi biztosíték.

A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, dr. Feldman Zsolt rámutatott: az elmúlt években megváltozott banki finanszírozás igényli az állami szerepvállalást. Ma is számos hitelintézet nyújt az agráriumnak különböző finanszírozási konstrukciókat, ám mindemellett a kormányzat fontosnak tartotta az állami jelenléttel megerősíteni a lehetőséget, amely révén egy kifejezetten versenyképes konstrukció jött létre.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója ehhez kapcsolódóan elmondta: a hónapok óta tartó kemény munka révén a Résztvevő Szervezetekkel (köztük a forgalmazó hitelintézetekkel, az AVHGA-val, a támogatások lebonyolításában közreműködő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal) olyan konstrukciót sikerült kialakítaniuk, amely révén a bankszektor szívesebben ad hitelt az igénylő vállalkozásoknak.

A KA-VOSZ Zrt. szerepét emelte ki felszólalásában dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki szerint a KA-VOSZ Zrt. olyan szervezet, amely sikerrel végrehajtja elhatározásait, ezért az Agrár Széchenyi Kártya eredményessége is jogos várakozás. Parragh valószínűsítette azt is, hogy a közeljövőben újabb, akár az agráriumhoz kapcsolódó konstrukciókat mutathatnak be a program keretében.

A VOSZ képviseletében jelenlévő dr. Dávid Ferenc elmondta: a Széchenyi Kártya Program egyik tapasztalata az, hogy a kezdeményezés direkt munkahelyteremtő képességgel bír. Miért lenne ez másként az Agrár Széchenyi Kártya esetében - tette fel a kérdést a főtitkár.

Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte: tapasztalataik szerint az agrárágazatban a bukási arány jóval alacsonyabb más ágazatoknál, amely szintén a program sikerét valószínűsíti, és egyben lehetővé teszi az Agrár Széchenyi Kártya kiemelten kedvező feltételeit.

További információk:

Felhalmi Tamás
PR menedzser
BusinessPlus Consulting Kft.         
Tel.:061-487-7435
Mobil: 06-30-914-7619
E-mail: tamas.felhalmi@businessplus.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?