Mindig figyelemmel kísérem az aktuális lehetőségeket - Interjú Szabó Szabolcs Fiatal Gazdával

agrarszektor.hu
Édesapja révén gyermekkora óta a föld bűvöletében él. Szabó Szabolcs ma már nem csak figyeli a szántóföldi munkálatokat, hanem 35 hektáron saját maga termeszt őszi búzát és napraforgót. Tervei szerint azonban ez még csak a kezdet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Agrárszektor.hu: Miért kezdett el gazdálkodni, mióta foglalkozik ezzel?

Szabó Szabolcs: Egész életemet végigkísérte a mezőgazdasággal való kapcsolat. Édesapám révén, aki még a TSZ-es időkben a helyi állami gazdaságban magtárosként dolgozott, már kicsi gyerekkorom óta lehetőségem nyílt testközelből szemlélni a szántóföldi munkát. Később olyan családba nősültem, ahol szintén földekkel és állatokkal foglalkoztak, saját birtokom kézhez vételéig én is szarvasmarha tartással, hízóbika neveléssel foglalkoztam.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg és mennyi ebből a saját? Mi minden terem a földjein?

Szabó Szabolcs: Az első földdarabot édesapámtól kaptam, kezdetben 1,7 hektáron kezdtem gazdálkodni, de ma már 35 hektáron termelek. Ebből 28 hektár bérlemény, a fennmaradó 7 hektár pedig saját tulajdon. Idén őszi búzát és napraforgót termesztettem.

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Szabó Szabolcs: Többnyire helyben adom el a terményt, vagy a gyöngyösi Áti Depo raktárában kerül elhelyezésre és innen értékesítésre.

Agrárszektor.hu: Mennyire szenvedte meg az idei év nehézségeit (aszály, emelkedő árak)? Hogyan tudott úrrá lenni ezeken?

Szabó Szabolcs: Hál' istennek a termésátlag az őszi búza és a napraforgó esetében is jó közepes lett az aszály ellenére is, ezért nem panaszkodom.

Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

Szabó Szabolcs: 2008-ban szereztünk tudomást az éppen induló Fiatal Gazda pályázatról, és úgy döntöttünk, belevágunk. Pályáztunk és nyertünk, 2009 elején kaptam kézhez a határozatott, amely 40.000 euró támogatást jelentett. A pályázati pénzből gépesítettem, egy MTZ 1025.2 traktort, tárcsát és pótkocsit vettem.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Hogyan szokott tájékozódni a lehetőségekről?

Szabó Szabolcs: Bár nem gyakran pályázom, de az aktuális lehetőségeket internet útján, szaklapokból, hírlevelekből nyomon követem.

Agrárszektor.hu: Milyen további fejlesztéseket tervez? Mik a közeljövő legfontosabb céljai, illetve a távlati tervek?

Szabó Szabolcs: Terveim között szerepel a földterület növelése és reményeim szerint még a gépparkot is bővíteném egy vetőgéppel, gyűrűs-hengerrel valamint permetezővel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02