Ezért lobbizunk! - Mit mondott Fazekas a nagyköveteknek?

agrarszektor.hu
El szeretné érni a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy az idéntől GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter háttérbeszélgetésen nagyköveteket tájékoztatott arról, hogy egész Európát mentessé kell tenni a genetikailag módosított szervezetektől (GMO).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Össze kell fogni annak érdekében, hogy egész Európa GMO-mentes övezet legyen és a mezőgazdasági termelés teljes egészében GMO-mentessé váljon - mondta Fazekas Sándor nagyköveteknek rendezett, GMO-mentesség témájú háttérbeszélgetésen. Az MTI szerint átütő sikerként értékelte, hogy idén több mint négyéves tárgyalási folyamat eredményeként megszületett a GMO-k köztermesztésének tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás.

Szabadon dönthetünk

A módosítás lehetővé teszi, hogy a tagállamok szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. A genetikailag módosított növények termesztésének tiltása mellett más ágazatokban is komoly szerepe lehet az országok közötti együttműködésnek. Az állattenyésztésben például fontos a GMO-mentes takarmány biztosítása.

Az Európai Bizottság felmérései szerint az európai polgárok döntő többsége nem kíván géntechnológiával módosított élelmiszereket látni a tányérján - hangoztatta a miniszter. Európa országaiban ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni a GMO-kal kapcsolatos óriási társadalmi elutasítottságot. Az országok közötti összehangolt, együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak. Az európai országok mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni, sőt, kifejezetten kedvezőbb exportlehetőségekhez juthat.

Konferencia és új jelölés

Fazekas Sándor kitért arra, hogy április 16-17-én az FM kétnapos konferenciát szervez, amelynek egyik témája a GMO-mentes jelölés lesz. Szeretnék megvalósítani, hogy ettől az évtől a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?