Most már késő! - Brüsszel leállította a támogatást

agrarszektor.hu
Megszüntette a sertéshús magántárolási támogatását a napokban az Európai Unió. Tizennyolc tagállamban összesen 65 ezer tonna sertéshúst vontak ki átmenetileg a piacról. Az intézkedést azért vezették be, mert az orosz embargó miatt jelentős uniós húskészletek halmozódtak fel, de Magyarországon nem volt komoly érdeklődés a támogatás iránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felfüggesztette az Európai Bizottság (EB) április 29-én a sertéshús magántárolási támogatását, mivel a testület szerint már nincs szükség a beavatkozásra. Az EB még márciusban hirdette meg az intézkedést, amellyel meghatározott összegű tárolási, időszakos támogatást nyújtott a piaci szereplőknek. A cél az volt, hogy megakadályozzák az orosz embargó miatti uniós árcsökkenést.

Az elmúlt hét hétben tizennyolc tagállamban mintegy 65 ezer tonna sertéshúst vontak ki a piacról három-öt hónapra. A legnagyobb mennyiségeket Dániában, Spanyolországban és Németországban tárolták, de Lengyelországban, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban is vontak ki jelentősebb sertéshús-készleteket a piacról.

Magyarországon nem volt nagy érdeklődés a magántárolás iránt, mivel a hazai húsipari cégek mindössze 300 tonnára kértek támogatást - derül ki az uniós összesítésekből. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint ennek oka, hogy a magántárolás valójában nem jelent igazi megoldást, hanem csak elodázza az értékesítési gondokat. A magyar cégek ráadásul az emabargó előtt sem szállítottak nagy húsmennyiséget az orosz piacra, így nálunk nem közvetlenül a beviteli tilalom, hanem az annak hatására kialakult uniós sertés- és húsárcsökkenés okozott nagyobb gondokat - tette hozzá az agrárszektor.hu-nak a terméktanács titkára. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?