Brüsszel a multikat védi? - A kormány reagált a tiltásra

agrarszektor.hu
Azok után, hogy az Európai Bizottság szerdai közleményében bejelentette, hogy két magyar különadó ügyében is eljárást kezdeményez Magyarország ellen, a kormány is reagált a hírekre - írja a Portfolio. A kabinet szerint a két, egyelőre betiltott adó az új magyar adórendszer fontos részét képezik, igazságosabbá és kölcsönössé teszik a közteherviselést, hozzájárulnak a költségvetési egyensúlyhoz, illetve a fontos társadalmi célokhoz is.A kormány úgy véli, hogy a lépéssel az unió ismét a külföldi multik érdekeit védi.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, hogy a Brüsszel által rendszeresen támadt különadókat, ahogy eddig, úgy most is védje meg. Szerintük ugyanis Brüsszel ezúttal is a külföldi multik érdekeit védi - olvasható a kormánypárt közleményében. 

Több tízmilliárd eshet ki
A felfüggesztés ideje alatt a költségvetésbe nem folyik be így a betervezett bevételi összeg, ezért legalább átmenetileg milliárdok eshetnek ki a bevételi oldalról.

Szakértői számítások szerint a megemelt, sávossá vált élelmiszerlánc-felügyeleti díjból idén 30-33 milliárd forint körüli összeg folyna be, míg a dohányipari különadóból 10-11 milliárd forintnyi összeg.

Vagyis a magyar költségvetés a mostani bizottsági döntéssel (lehet, hogy csak átmenetileg, de) 40-44 milliárd forint körüli összeget bukhat.

Az extraprofittal rendelkező ágazatokat sújtó különadók az új magyar adórendszer fontos részét képezik, igazságosabbá és kölcsönössé teszik a közteherviselést, hozzájárulnak a költségvetési egyensúlyhoz és a fontos társadalmi célokhoz - érvel a párt. Úgy vélik, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból az élelmiszerbiztonságot javító intézkedéseket tud végrehajtani az állam, míg a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulásból az új budapesti kórház megépítését tudják támogatni.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?