Elfogyott a türelem - Óriási tüntetés készül

agrarszektor.hu
Több ezer termelő vesz részt rengeteg traktorral azon a demonstráción, amelyet az uniós agrárminiszterek szeptember 7-i rendkívüli brüsszeli ülésének idejére hirdettek meg európai érdekképviseletek az alacsony tejpiaci árak miatt. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a tüntetésen a magyar tejtermelők is képviseltetik magukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dühösek a tejtermelők, ezért nem támogatják tovább az unió félrevezető stratégiáját - fogalmazott mai brüsszeli sajtótájékoztatóján Romuald Schaber, a szeptember 7-i tüntetést szervező Európai Tejtanács (EBM) elnöke. A demonstrációhoz csatlakozik az uniós termelőket és szövetkezeteket tömörítő Copa-Cogeca is.

Az eseményen várhatóan több ezer gazda vesz részt, akik több száz traktorral vonulnak majd fel. Az agrárszektor.hu információi szerint a tiltakozáshoz a magyar tejtermelők is csatlakoznak: körülbelül tizenöten képviselik majd a hazai állattartókat a megmozduláson.

A gazdák Európa-szerte azért vannak felháborodva, mert az uniós tejkvóta eltörlése óta egyre mélyül a tejpiaci válság. Az EBM szerint ezért a termelők a tejpiaci árak zuhanása miatt, és nem a támogatásokért tüntetnek majd.

A tejtermelők úgy vélik, jelenleg az unió egyetlen elképzelése az, hogy elárassza a többi piacot - Kínát, Iránt - tejjel, de ezek az országok nem csökkentik a saját tejtermelésüket Brüsszel kedvéért. A gazdák szerint nem az orosz embargó, vagy az import felelős a mostani válságért, hanem az, hogy az unió nem kezeli jól a túltermeléshez vezető piaci helyzetet.

Az érdekképviseleti szervezetek két pontban foglalták össze követeléseiket:

• Az uniónak fedeznie kell a gazdák önköltségét és olyan programot kell végrehajtania, amelyet az Európai Tejtanács - a gazdák érdekeit figyelembe véve- dolgozott ki.

• Használják fel az úgynevezett kiegészítő illetéket a tejmennyiség csökkentésére. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?