Ezt érték el a tüntetők - Rendkívüli pénzeket fizetnek

agrarszektor.hu
Célzott támogatásokra, a piacok stabilizálására és az élelmiszer-ellátási lánc működésére fordíthatják a tagországok azt a félmilliárd eurós rendkívüli uniós támogatást, amelyről tegnap döntöttek az uniós agrárminiszterek Brüsszelben. A pluszforrásokat a tej- és a sertéstermelők igényelhetik a felvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt. Az Európai Bizottság az agrárminiszterek szeptember 15-i üléséig dolgozza ki az intézkedéscsomag részleteit. A Brüsszelben tüntető tejtermelők tegnap többször összecsaptak a rendőrökkel is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

500 millió eurós átfogó intézkedéscsomagot szavaztak meg tegnap a tej- és sertéstermelőknek az uniós agrárminiszterek az Európai Bizottság javaslatára. A csomag elfogadásával egy időben több ezer gazda tüntetett Brüsszelben, akik megbénították a forgalmat, egyes radikális termelők pedig a rendőrökkel is összecsaptak. A megszavazott félmilliárd eurós forrást elsősorban célzott támogatásokra, a piacok stabilizálására és az élelmiszer-ellátási lánc működésére fordíthatják a tagállamok.

Az intézkedéscsomag legnagyobb részét a pénzügyi támogatások teszik ki, amelyekkel a gazdák forráshiányát csökkentenék. Valamennyi tagország célzott támogatást kaphat, de leginkább azok, amelyeket a legjobban sújtott a válság. A tagállamok ezen kívül az előrehozott közvetlen kifizetések szintjét a korábbi 50 százalékról 70 százalékra emelhetik, és a nagyobb összeget október 16-tól kiutalhatják a termelőknek. Egyes vidékfejlesztési kifizetéseket szintén október 16-tól folyósíthatnak, és 75 százalék helyett a teljes éves keret 85 százalékát fizethetik ki. Brüsszel emellett felkérte az Európai Beruházási Bankot, hogy dolgozzon ki olyan finanszírozási eszközöket, amelyeknél a visszafizetést a termékek piaci ármozgásához igazítanák. Emellett a bizottság arra biztatja a tagállamokat, hogy használják ki a vidékfejlesztési programok jövedelemstabilizáló lehetőségeit is.

A piacstabilizáló intézkedések célja, hogy ösztönözzék a keresletet, és csökkentsék a kínálatot - közölte az Európai Bizottság. A tejágazatot érintő válság miatt a testület a korábban bevezetett magántárolási támogatást kiterjesztené, emellett pedig egy új magántárolási rendszer létrehozását is javasolja a sovány tejpornál és a vajnál. A bizottság tervei között szerepel a marketingtevékenység fokozása is, így Brüsszel 2019-re 200 millió euróra növelné a programra elkülönített forrásokat. A testület erősítené az úgynevezett tejpiaci figyelőrendszert is, hogy pontosabb és gyorsabb legyen az információáramlás. Brüsszel további kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat is kilátásba helyezett, amelyekkel csökkentené az európai tejtermékekre kivetett vámtarifákat, lebontaná a vámjellegű korlátokat és új piacokat nyitna meg. Mivel az új vidékfejlesztési programban 600 millió eurót különítettek el promóciós célokra, így Brüsszel szerint a tagállamok e forrást is felhasználhatják a minőségi termékek népszerűsítésére.

Az élelmiszer-ellátási lánc működésében tapasztalható problémák ellensúlyozására új szakértői csoportot hoznak létre, amely az elérhető hitellehetőségekkel, illetve azok bővítésével foglalkozik majd. Emellett a testület az úgynevezett tejcsomagot 2018 helyett már 2016-ban felülvizsgálja. Az utóbbi intézkedést még a 2009-es tejválság idején vezették be, és a tejtermelők élelmiszerláncon belüli alkupozícióinak javítását célozta. 

A bizottság a félmilliárdos csomag három alappillére mellett tovább népszerűsítené a fogyasztók körében a tejtermékeket. Ezért módosítaná az iskolatej programot, és az Európába özönlő menekülteknek is több tejet- és tejterméket adna. A testület szerint a tagállamok a de minimis szabályok alapján és egyéb célokra is nyújthatnak támogatásokat elsődleges mezőgazdasági termelésnél 15 ezer eurós, marketingcélokra pedig - 3 éves időszakban - maximum 200 ezer eurós értékhatárig. 

A sertéshúsoknál a bizottság kiterjesztené a korábban már bevezetett magántárolási támogatást és új magántárolási rendszer bevezetését is javasolja. A bruxinfo.hu szerint az agrárminiszterek arra kérték az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat Oroszországgal a sertészsírra és a belsőségekre elrendelt embargó feloldásáról is.

Az Európai Bizottság 500 millió eurós intézkedéscsomagja

Tejpiaci intézkedések

1. Pénzügyi támogatások

- tagországokra lebontott célzott támogatások

- az előrehozott közvetlen kifizetések mértéke 50 százalékról 70 százalékra növekszik

- egyes előrehozott vidékfejlesztési kifizetések elérhetik az éves keret 85 százalékát

- új finanszírozási eszközök az Európai Beruházási Banknál

- jövedelemstabilizáló lehetőségek a vidékfejlesztési programokban

2. Piacstabilizáló intézkedések

-  a magántárolási támogatás kiterjesztése és új magántárolási rendszer létrehozása

- a marketing fokozása

- a tejpiaci figyelőrendszer erősítése

- új kétoldalú kereskedelmi megállapodások

- új piacokat megnyitása

- vidékfejlesztési támogatások promóciós célokra

3. Intézkedések az élelmiszer-ellátási láncban

- új szakértői csoport létrehozása

- a "tejcsomag" előrehozott - 2016-os - újratárgyalása

4. Egyéb intézkedések

- az iskolatej program módosítása

- több tejtermék a menekülteknek

- egyéb tagállami - de minimis, marketing - támogatások

Sertéspiaci intézkedések

1. Piacstabilizáló intézkedések

- magántárolási támogatás kiterjesztése, új rendszer bevezetése

- orosz embargó feloldása a sertészsírra és a belsőségekre

A tagállamok szakminisztereinek kérésére a bizottság vállalta, hogy a következő, szeptember 15-i formális tanácsülésre kidolgozza az összes javaslatot, elsőként az 500 millió eurós támogatás tagállamok közötti elosztásának kritériumait. A félmilliárdos forrást abból az összegből akarják kiutalni, amelyet - még az időközben megszűnt tejkvóta-rendszer hatálya alatt - a kvótákat túllépők fizettek be büntetésként. Magyarország más tagországokkal együtt a literenként 20 centes intervenció felvásárlási ár emelését is sürgette, ezt viszont a bizottság azért nem támogatta, mert szerinte a gazdák így intervencióra termelnének.

Durva események a brüsszeli tüntetésen

A hétfői tüntetésen a rendőrök könnygázt is bevetettek egyes radikális gazdák ellen, akik autógumikat is égettek, az EU intézményeinek otthont adó környéken pedig petárdákat robbantgattak. A demonstrálók hatalmas felfordulást okoztak a brüsszeli reggeli csúcsforgalomban, illetve a Brüsszelbe vezető közutakon. Mintegy kétszáz traktor vonult a kelet felől Brüsszelbe vezető A3/E40-es autópályán a belga főváros EU-negyedébe, ahol a nap folyamán több utcai és köztéri incidens követte egymást.

Az összecsapásokról videót is készítettek:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?