Bukunk, ha lepaktálunk Amerikával? - Ezt hozhatja az egyezmény

agrarszektor.hu
2013 júliusában jelentette be Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi elnöke, hogy megkezdik a tárgyalásokat a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) létrehozásáról. Az egyezmény célja a vámok, és az úgynevezett nem vámjellegű korlátok (adminisztratív akadályok, szükségtelen szabályozások, korlátozott beruházások) lebontása. Ennek ellenére sokan attól tartanak, hogy a TTIP előnyei mellett a megállapodás igazi vesztese Európa agrárszektora lesz. Az Agrárszektor 2015 konferencián az ország vezető szakemberei azt latolgatták, hogy vajon mit hoz az Európai Uniónak és így Magyarországnak a sokat vitatott egyezmény.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár az EU és USA közötti kereskedelemben az agrártermékek részesedése csupán 5-6 százalék, az ezekkel kapcsolatos egyeztetéseket és találgatásokat kiemelt figyelem övezi - emlékeztetett Tarpataki Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője. Emlékeztetett, hogy a megnövekedett számú szabadkereskedelmi tárgyalások és megállapodások (regionális és bilaterális szinteken is), valamint a 2008. évi gazdasági válság indokolják a TTIP bevezetését.

A tárgyalások 2013 júliusában indultak, idén októberben volt a 11. forduló, az USA-ban, Miamiban - mutatott rá Tarpataki Tamás. A két fél GDP-je a világ GDP-jének közel 50 százalékát adja, a két kontinens közötti áruforgalom értéke napi szinten eléri a 2,7 milliárd eurót. A megállapodás nyertesei az EU részéről az autóipar, a vegyipar, a kozmetikai és gyógyszeripar, az élelmiszeripar, az elektronikai és a gépipar, az USA részéről pedig az elektronikai ipar, a biztosítási és pénzügyi szolgáltatások, a vegyipar, illetve a kozmetikai és gyógyszeripar lehetnek. Az EU és az USA jelenlegi szándékai szerint a tárgyalásokat 2016 végén lezárnák.

Magyarország részéről mi támogatjuk a megállapodás létrehozását, de kizárólag egy kiegyensúlyozott, ambiciózus megegyezést tartunk elfogadhatónak. Hosszútávon cél a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, továbbá a földrajzi árunevek védelme, a nem-vámjellegű akadályok lebontása (NTB), illetve az uniós állat- és a növény-egészségügyi előírások betartása - mondta Tarpataki Tamás.

Mint ismeretes, Magyarországon - az USA-val ellentétben - szigorú GMO korlátozások érvényesek, nálunk az alaptörvény rögzíti az ország GMO-mentességét - hívta fel a figyelmet a szakember. Ezért Magyarország a GMO-mentességen kívül nem tud más alternatívát támogatni. 

A szekció kerekasztal-beszélgetésében a TTIP magyarországi hatásait elemezték a szakemberek. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint jelentős különbség van a két kontinens állattenyésztési metódusai között. Úgy látja, hogy Európa országainak többsége nem támogatja az adók és vámok nélküli kereskedelem kialakulását Észak-Amerika és a kontinens között.

Sándorfy András, a Dow AgroSciences Hungary Kft. marketing vezetője elmondta: a jogszabályi és támogatási környezetet nézve lehetnek olyan következményei egy-egy ilyen megállapodásnak, amelyek nemcsak termékekben és bevételekben merülhetnek ki. 

A feldolgozóipart, és a bioetanol-gyártókat versenyhátrány éri a szerződéssel - hívta fel a figyelmet Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol Zrt. vezérigazgatója. Ennek elsősorban az az oka, hogy Amerikában harmadannyit fizetnek az energiáért, mint itt, és összességében versenyképesebben termelnek.

Ha az Európai Unió kimarad abból a játszmából, ami most zajlik, ha nem kötünk partnerségi megállapodást az Egyesült Államokkal, akkor a többi ország előnybe kerül az USA piacain az unióval szemben - vélekedett Tarpataki Tamás. A szakember szerint az unió nagyobb érdekképviseleti szervezetei közül a Copa Cogeca támogatja a TTIP megkötését. A szervezet elsősorban a tejágazatban tapasztalható válság miatt állt az egyezmény mellé, és annak mihamarabbi megkötését javasolják. Mivel Magyarország agrárexportjának mindössze 0,8 százaléka irányul közvetlenül az Egyesült Államokba, a behozatal pedig 0,5 százalék körül alakul, úgy vélem, hogy inkább a TTIP másodlagos hatásaival kell foglalkoznunk - hangsúlyozta Tarpataki.

Sándorfy András úgy véli, hogy ezek a másodlagos hatások is hangsúlyosak lehetnek Magyarországon. Nem csak termékben és dollárban, hanem jogszabályokban megjelenő hatásokról is beszélhetünk - tette hozzá.

Reng Zoltán az esetleges másodlagos hatásokra reagálva példaként hozta fel a hazai bioetanol-gyártást. A négy hazai bioetanol- és biodízel-előállító gyár az európai bioetanol termelés 15 százalékát adják. Ha versenyhátrányba kerülünk, az egy elég komoly másodlagos hatás lesz - figyelmeztetett a szakember.

Tarpataki Tamás szerint azért, mert elsősorban másodlagos hatásokkal számolhatunk, nem szabad bagatellizálni a kérdést. Ez viszont egyelőre nehezen modellezhető, mert a megállapodás ideje teljesen nyitott.

Makai Szabolcs, a Cargill Magyarország Zrt. vezérigazgatója úgy látja, hogy a versenyképesség megőrzése és növelése prioritást élvez. Ha működőképes megállapodást szeretnének kötni, mindkét félnek engednie kell, a szerződést övező bizonytalanságokról pedig azt gondolom, hogy szükségszerűek, jelenleg ugyanis még nem tartunk abban fázisban, ahol konkrétumokat tudhatnánk - tette hozzzá Cargill vezérigazgatója.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az USA a kivárásra játszik, főleg úgy, hogy még az unión belül is vannak ellentétek a kérdést illetően - mondta Tarpataki Tamás. Ráadásul az USA-ban közelednek a választások, ez pedig egy olyan tényező, amely a tárgyalások egy-egy szakaszának újratárgyalását is eredményezheti.

Úgy gondolom, hogy Magyarország egyértelmű vesztese lesz a megállapodásnak - fogalmazott Reng Zoltán. Nem kellene erőltetni az egyezményt, vagy ha igen, akkor úgy kellene változtatni a támogatáspolitikát, hogy azok egyfajta védőhálót jelentsenek a védővámok esetleges eltörlésekor is.

Csorbai Attila szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatáspolitikája óriási különbségeket mutat. Míg Amerikában a cél a versenyképesség és a hatékonyság ösztönzése, illetve a nagy mennyiségek előállítása, addig Európában a minőség és az élelmiszerbiztonság kapnak kiemelkedő szerepet. Példaként hozta fel azt az Amerikában bevált technikát, amelyben klórral fertőtlenítik a húst, miközben ez Európában elképzelhetetlen. Az állatjóléti intézkedések 8-10 százalékos plusz költséget jelentenek Európának - hívta fel a figyelmet a szakember.

Reng Zoltán úgy látja, hogy a költséghatékonyság és a versenyképesség növelése követendő példák, azonban ha a felek nem tudják közelíteni egymáshoz az elvárásaikat, félő, hogy elindul a kiskapuk keresése. Aggasztó, hogy a tárgyalásoknak nincs olyan tétele, amely közvetlenül az unió támogatáspolitikájáról szólna, pedig az USA nem ért egyet az EU-s irányelvekkel - emelte ki a Pannonia Ethanol vezérigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?