Robert Fico a "kettős mércéről": óriási sikert arattak a V4-ek

agrarszektor.hu
A V4-ek óriási sikerének nevezte Robert Fico szlovák kormányfő, hogy a "kettős élelmiszerminőség" kérdésében "sikerült mozgásba lendíteni az uniós fogaskerekeket". A témában ma a pozsonyi várban rendeztek találkozót, ahol Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország (V4-ek) kormányfői mellett az összes uniós tagország és számos EU-s szakpolitikus is képviseltette magát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kulcsfontosságú lesz a kettős termékminőség megszűntetésében a pozsonyi találkozó - szögezte le Robert Fico. Fogyasztói csúcstalálkozónak nevezte a "kettős mércéről" tartott pozsonyi rendezvényt, és hangsúlyozta, hogy a V4-ek óriási diplomáciai sikere, hogy sikerült mozgásba lendíteni a fogaskerekeket. Úgy vélte, a találkozó kulcsszerepet játszik majd a multinacionális vállalatok eddigi viselkedésének megváltoztatásában.

A szlovák kormányfő szerint a helyzetre összeurópai megoldást kell találni, a kettős termékminőség gyakorlatának felszámolását az Európai Bizottsággal (EB) közösen lehetne megoldani. El kell érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék termékminőségi sztenderdjeiket.

Beata Szydlo (balra) lengyel, Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (Mti-fotó: Szecsődi Balázs)

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő abban bízik, hogy a problémát még a jelenlegi összetételű Európai Parlament (EP) idején, 2019-ig meg lehet oldani. "A kettős termékminőség okai a be nem fejezett európai konvergenciában gyökereznek", és csak a tagországok szociális és gazdasági egységesítése adhat végleges megoldást.

Minden uniós polgárnak joga van a megfelelő minőségű élelmiszerekhez, tekintet nélkül arra, hogy melyik tagországban él - állapította meg Beata Szydlo lengyel miniszterelnök. A kettős termékminőség aláássa az egységes belső piac legfontosabb részét, aláaknázza az uniós alapelveket - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a nagy nemzetközi élelmiszergyártó cégek átverik a közép-európai fogyasztókat. Úgy látja, a kettős mérce nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27