Megszorítások lehetnek az agrártámogatásoknál

agrarszektor.hu
Megszorításokkal kell számolni az unió 2020-2027 közötti új Közös Agrárpolitikájában (KAP) Günther Oettinger uniós költségvetési biztos szerint. Miközben a brit kilépés bevételkiesést okoz, a közös védelmi politikára, a biztonságra és a migrációs problémákra többet kell költeni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Négy fontos téma, a biztonság, a gazdasági fejlődés és versenyképesség, a szolidaritás és a fenntarthatóság köré épül az unió költségvetése - húzta alá Günther Oettinger a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés bizottsági megbeszélése után. Megfogalmazása szerint a tagállamoknak ennek megvalósíthatósága érdekében bizonyos megszorításokat el kell majd fogadniuk, amelyek főként a Közös Agrárpolitikát és a kohéziós pénzeket érintik.

Olyan új politikák többletfinanszírozására kell számítani, mint a közös védelmi politika, a biztonság és a migráció, amelyekre a jelenlegi hétéves periódusban kevesebb pénz jutott. A források megnyirbálása azonban a biztos szerint nem érheti el a 15 százalékot. Ugyanakkor az EU költségvetése továbbra is a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre és az innovációra kíván fókuszálni, miközben az elkövetkező évtized legfontosabb kihívásaival is foglalkozik majd. Ilyen a digitális forradalom, a globalizáció, az éghajlatváltozás, illetve a migráció, a védelem és a biztonság.

Günther Oettinger szerint Nagy-Britannia távozásával 12-14 milliárd euró éves bevétel esik ki az Európai Unió költségvetéséből, ezért az együttes tagországi bruttó nemzeti jövedelem (GNI) jelenlegi nagyjából 1 százalékos hozzájárulását a jövőben legalább 1,1 vagy 1,2 százalékra kell emelni . A kilépés miatti költségvetési hiányt ugyanis nem hitelek révén, hanem főként tagállami befizetésekből pótolnák, a maradékot pedig megszorításokból, illetve más programokra szánt pénzek átcsoportosításból és új adók - például műanyagadó - kivetésével fedeznék.

Magyarország ellenzi a KAP megnyírbálását
A magyar kormány nem ért egyet azzal, hogy a Magyarországnak jutó KAP-források csökkenjenek 2020-2027-ben. Kormányzati nyilatkozatok szerint az alapvető cél az, hogy legalább a jelenlegi agrártámogatottsági szintet meg lehessen őrizni az új uniós költségvetési ciklusban.

Az uniós bizottság májusban nyújtja be a következő hétéves költségvetési ciklusról szóló javaslatát. A beterjesztést számos egyeztetés előzi majd meg, amelyet nyilvános konzultációk egészítenek ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06