Traktorokkal vonultak fel Brüsszelben a tiltakozó gazdák

agrarszektor.hu
Traktorokkal tüntettek a gazdák a napokban Brüsszelben a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni reformja miatt. A tiltakozás ugyanakkor az Európai Unió és Dél-Amerika közötti szabadkereskedelmi egyezmény létrejötte ellen is szólt. A tüntetés pont hétfőn volt, azon a napon amikor az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni KAP-ról tárgyaltak, Magyarország szerint pedig olyan döntés született a tárgyaláson, amely a magyar gazdáknak kedvez, és pénzügyi szempontból is megfelelő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az uniós agrárkifizetések tervezett reformja ellen tiltakoztak belga gazdák Brüsszelben, és traktorokkal vonultak fel az Európai Bizottság épülete előtt. A tüntetést arra az időpontra időzítették, amikor a tagállamok agrárminiszterei a hétr elején a 2020 utáni Közös Agárpolitikáról tárgyaltak.

A KAP módosítása a tervek szerint nagyobb hatáskörrel ruházná fel a tagállamokat abban, hogyan és mire fordítják az uniós pénzeket.  A tüntetők szerint viszont nem szabad újra ilyen mértékben tagállami szintre süllyeszteni államosítani a mezőgazdasági politikát, mivel az mai formájában Európa egyik tartóoszlopának számít. A tüntetés ugyanakkor nem csak a KAP ellen szólt, mivel a gazdák ellenezték az EU és a dél-amerikai MERCOSUR-országok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményt is..

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint ugyanakkor az uniós agrárminiszterek a KAP jövőjéről hét eleji ülésükön olyan döntéseket hoztak, amelyek a magyar gazdáknak is kellő pénzügyi hátteret és termelési biztonságot nyújthatnak. Nem lehet majd például migrációs célokra felhasználni a 2020 utáni KAP-forrásokat, és várhatóan megmaradnak a területalapú támogatások is.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29