Eldurvult a tüntetés Hollandiában: már szupermarketeket foglalnak el a gazdák

Eldurvult a tüntetés Hollandiában: már szupermarketeket foglalnak el a gazdák

agrarszektor.hu
Nem enyhül a gazdatüntetések hevessége Hollandiában, sőt, a helyzet eszkalálódni látszik. Július 5-én este feltehetőleg rendőrségi lövedék csapódott egy traktorba Heerenveen mellet az A32 autópálya közelében, és három tüntetőt letartóztatására is sor került. A tüntetéseket a holland kormány túlzott, ideológiától cseppet sem mentes klímavédelmi intézkedései váltották ki, melyeket ráadásul kifejezetten rosszul kommunikáltak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A helyi gazdákból alakult Agractie akciócsoport az eltalált traktorról készült képeket feltette Facebook oldalára, a következő szöveg kíséretében: "És Van der Wal miniszter még mindig nem áll velünk szóba…, Embereknek kell előbb meghalnia?", "Bűnözők lennének a gazdák? Hogyan tovább? Vegyük blokád alá a rendőrőrsöket?" Caroline van der Plas parlamenti képviselő azonnali meghallgatást kért a mai napra Mark Rutte miniszterelnöktől és az igazságügyi minisztertől, hogy beszámolhasson a tüntetések elharapózásáról és a protestálók követeléseiről - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Július 4-én, hétfőn a friss zöldséget és gyümölcsöt szállító teherautók és kamionok még elérték a logisztikai központokat, ám a gazdák tervei szerint a járművek többsége már nem tér vissza a farmokra, hanem az utakon marad a tüntetőkkel. Július 5-én a Lidl már arról számolt be, hogy az útzárak miatt körülbelül 200 helyi üzletébe csak korlátozott mennyiségben tud zöldséget és gyümölcsöt szállítani. A gazdák rengeteg szupermarketet is blokád alá vettek az ország különböző városaiban, ami a kereskedelmi szövetség szerint lassan a lakosság élelmiszer-ellátását kezdi veszélyeztetni. A rendőrség már több esetben is fellépett a tüntetőkkel szemben, atrocitásokról azonban a tegnap esti lövöldözést kivéve eddig nem érkezett jelentés.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?