Nem áll le a tüntetés Romániában: bekeményítettek a gazdák

Nem áll le a tüntetés Romániában: bekeményítettek a gazdák

MTI
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Costitutiei- (Alkotmány-) téren a főpolgármesteri engedélyben szereplő 100 traktor, 100 nyergesvontató, illetve ötezer ember helyett vasárnap reggel egyetlen teherautó jelent meg, amely vontatóplatformon egy traktort is hozott. A főváros prefektusa (kormánybiztosa) által kiadott menetrend szerint a traktoroknak és teherautóknak egy megszabott útvonalon, a DN6-os jelzésű főút bukaresti bejárata felől menetoszlopban kellett volna bevonulniuk a parlament elé a hajnali órákban, hogy ne akadályozzák a főváros forgalmát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miután a parlament előtti három hektáros parkoló üres maradt, Andrus Danut azt mondta: semmi keresnivalójuk egy politikai párt által bejelentett demonstráción. Szerinte a gazdák és fuvarozók nem "hirdetnek" tüntetéseket, mindenki ott ad hangot elégedetlenségének, ahol tud. Hozzátette: az ország minden tájáról Afumati-on összegyűlt gazdák megmozdulása is spontánul alakult ki, a helyszínen szerveződtek munkacsoportokba, de meggyőződése, hogy az ország megyéiben tüntető gazdák támogatását is élvezik, amikor követeléseikről a kormánnyal tárgyalnak. A gazdák és fuvarozók azt követően határolódtak el a parlament elé meghirdetett háromnapos demonstrációtól, hogy kiderült: erre a - parlamenti botránykeltéseiről elhíresült - Diana Sosoaca szenátor által alapított SOS Romania párt ügyvédje kért és kapott engedélyt.

Az afumati-i tüntetők szószólója szerint a kormány eddigi intézkedései tele vannak "átveréssel", ezért a megmozdulások csak akkor érnek véget, amikor az azonnal teljesíthető követeléseikről sürgősségi kormányrendeletek születnek, a többi probléma megoldásáról pedig írásban vállalt határidőkkel menetrendet fogad el a kormány. A háromnapos demonstráció megszervezéséről a főpolgármesteri hivatallal egyeztető Mircea Bogdan Petre ügyvéd a Hotnews.ro hírportálnak azt mondta: ő nem szervezője a megmozdulásnak, azért kért engedélyt a tüntetésre, mert látta, hogy a gazdák és fuvarozók be akartak vonulni járműveikkel a városba és ezt - az engedély hiányára hivatkozva - a hatóságok megakadályozták.

Az újságírók kamerával és mikrofonnal, a gazdák a traktorokkal, a fuvarozók pedig a teherautókkal harcolnak az igazukért. Én ügyvéd lévén egy kérvényt adtam be, hogy segítsem a tiltakozókat. Sajnos Bukarest prefektusa az engedély kibocsátása óta eltelt 72 órában, pártfeladatát nagyon jól teljesítve, lejáratta a gazdák és fuvarozók érdekében meghirdetett, legitim tüntetést

- magyarázta a tüntetők távolmaradását Mircea Bogdan Petre.

Szombaton az ország több térségében folytatódtak a demonstrációk: Brassó körgyűrűjén az esti órákban több száz traktorral vonultak fel a gazdák, Temesváron munkagépekkel foglalták el a belváros egy számukra kijelölt parkolóját a gazdálkodók, ahol január 24-ig folytatják a tüntetést, az olténiai Craiován, egy - a hatóságok által megszabott - város széli útvonalon, rendezett menetoszlopban vonultak be járműveikkel a tüntetők. Vasárnap Jászvásáron (Iasi) készülnek felvonulni a gazdák a város egyik főútvonalán.

Romániában január 10-e óta munkagépekkel és nehézjárművekkel felvonuló gazdák, illetve fuvarozók spontán tüntetései okoznak fennakadásokat a közlekedésben. A forgalomlassításban megnyilvánuló megmozdulás résztvevői állításuk szerint főleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulása, az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak, a Románián áthaladó ukrán gabonaexport törvénytelen romániai értékesítésének megakadályozását követelik, és kárpótlást követelnek az országban feketén értékesített ukrán mezőgazdasági termékek által okozott veszteségekért.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Robert Ghement

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?