Aláígértek az Aldi árainak az oroszok

Agrárszektor
Magyarországot az Európai Bíróság elé citálják, amiért az importtermékek árképzésébe beleszólt. Ugyanis nem engedtük, hogy a behozott árura alkalmazott kiskereskedelmi haszonkulcs a hazai beszállítókkal szemben alkalmazottól eltérjen. Ezzel azt is megakadályoztuk, hogy belföldi árunak nagyon aláígérjenek. Most a németek a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen az, amikor egy importőr az Aldiénál is alacsonyabb árakkal csalogatja a vásárlókat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Mere orosz diszkotlánc olcsóságáról híres saját hazájában is, hát még a német piacon! Most megnyitották első üzletüket Lipcsében, éppen ott, ahol korábban egy Aldi telephely is volt. Az árusítás körülményei a németek szerint "primitívek". Valóban csak tartós élelmiszert forgalmaznak raklapokról, de ezt extrém olcsón teszik, legalábbis a német árakhoz viszonyítva. Az agrarheute.com borzadva tudósít róla, hogy a Mere üzletében akár már 62 eurócentért (196 forintért) is kaphatóa csehországi származású, félzsíros tartós tej. Ezzel szemben az Aldiban és a Lidlben 70 centbe (222 forintba) kerül a legolcsóbb. Ez 11 százalékos árkülönbözet az oroszok javára.


Még dühítőbb az eltérés a sajtok esetén: 100 grammért ugyanazon a márkából a Merénél 0,48 centet kell leszurkolni, míg a német diszkontokban 0,74 centet. Ez már 35 százalékos különbség. Meddig tűri ezt az Aldi? A kérdés azért is jogos, mert ez az üzletlánc a legolcsóbbnak kiáltotta ki magát Németországban. Ha bárki alacsonyabb árat szabott volna egy termékre, mint a diszkontlánc, akkor az Aldi azonnal reagált, és lejjebb szállította az árszintet. Az oroszokkal azonban nem számoltak.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Egyetlen üzlet persze még nem jelent veszélyt Németország legnagyobb diszkontláncaira, de aggódhatnak, mert a Mere több mint 100 üzlet megnyitására készül országszerte. Hiába mondogatják, hogy sem rendes polcok, sem friss áru nem található az orosz üzletekben, ha a szegényebb néprétegek elpártolnak tőlük. Az élelmiszer-forgalmazók és éttermek szakszervezeti (NGG) elnöke, Guido Zeitler meghúzta a vészharangot: "Az élelmiszerek eleve olcsók a diszkontláncokban. Ha valaki ez alá ígér, akkor egy lefelé húzó árspirálba kerülhetünk. Csakhogy az élelem bizalmi termék, amelyeket nem lehet áron alul értékesíteni." A szakszervezeti vezető ebben az esetben munkaerő-elbocsátástól is tart.

A fejlemények követése különösen érdekes számunkra, mivel a napokban röppent fel a hír, hogy Magyarországot az Európai Bíróság elé idézik a tisztességtelen forgalmazói gyakorlat tiltása miatt, melynek lényege a külföldi és belföldi származású árukra alkalmazott azonos haszonkulcs előírása, ezzel a verseny korlátozása. Ha rajtunk számon kérik ezt a bírák, akkor mások portáján is lesz keresnivalójuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?