Döntöttek a britek: így módosították az importellenőrzések ütemezését

Döntöttek a britek: így módosították az importellenőrzések ütemezését

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság kormánya 2021. március 11-én bejelentést tett az importellenőrzések ütemezésének módosításáról, ami további 6 hónap - bizonyos intézkedések esetében 9 hónap - felkészülési időt biztosít a vállalkozásoknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Egyesült Királyság és az EU között az áruk teljes mozgását ellenőrzik. Annak érdekében, hogy a vállalatok jobban fel tudjanak készülni az új helyzetre, a szigetország 2021. július 1-ig három szakaszban tervezte bevezetni az új határellenőrzést - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A brit kormány felülvizsgálta ezeket az időkereteket és a következő módosításokról döntött:

2021. október 1-ig halasztva

  • Az állati eredetű termékekre (POAO), egyes állati melléktermékekre (ABP) és a nem állati eredetű, magas kockázatú élelmiszerekre (HRFNAO) vonatkozó előzetes bejelentési követelmények 2021. október 1-ig nem szükségesek, illetve exportbizonyítványra sincs szükség eddig az időpontig az állati eredetű termékekre és egyes állati melléktermékekre vonatkozóan.

2022. január 1-ig halasztva

  • Az előző pontban felsorolt termékek esetében a fizikai SPS ellenőrzést 2022. január 1-jén fogják bevezetni, amelyre kizárólag a kijelölt határállomásokon kerülhet sor.
  • A magas kockázati besorolású növények SPS fizikai ellenőrzésére is a fentiek vonatkoznak (2022. január 1-jét követően a kijelölt határállomásokon).
  • Az alacsony kockázati besorolású növények és növényi termékek esetében előzetes bejelentési követelményekre és okmányellenőrzésekre lesz szükség, ideértve a növényegészségügyi bizonyítványokat is, de ezeket csak 2022. január 1-jétől vezetik be.
  • A Nagy-Brittaniába irányuló árukra vonatkozóan vámáru-nyilatkozatokra továbbra is szükség lesz, de a halasztott bevallási rendszer alkalmazásának lehetőségét, beleértve az áruk bevitelét követő hat hónapig tartó kiegészítő nyilatkozatok benyújtását 2022. január 1-ig meghosszabbították.
  • A Nagy-Britanniába való bevitelre vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatok benyújtására nem lesz szükség 2022. január 1-ig.

2022. márciusáig halasztva

  • Az élő állatok, valamint az alacsony kockázati besorolású növények és növényi termékek határállomásokon történő ellenőrzését 2022. márciusától fogják bevezetni.

A szabályozással kapcsolatos további részletek ezen az oldalon olvashatóak. A tájékoztatás felkerült a Nébih tematikus aloldalára is, ahol a Hivatal hatáskörébe tartozó szakterületeket érintő változásokról folyamatos tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02