Megvan Brüsszel nagy terve: őrület, mi jöhet a vidéki Magyarországon

Megvan Brüsszel nagy terve: őrület, mi jöhet a vidéki Magyarországon

agrarszektor.hu
A zöld beruházások ösztönzése és a városok és régiók közvetlen forrásainak növelése 2023-ban is a helyi vezetők egyik legfontosabb prioritása marad a tervek szerint. Green Deal Going Local (magyarul Zöld Megállapodás) munkacsoport a Régiók Európai Bizottságának (CoR) kezdeményezése, amelynek célja, hogy a városok és régiók az európai zöld megállapodás középpontjába kerülhessenek, miközben hozzájárulnak az Európai Unió (EU) fenntartható növekedési stratégiájához. A szervezet márciusi ülésén elfogadta a 2023-as ütemtervet, és megvitatta a zöld beruházások és az innovatív finanszírozás fellendítésének módjait, hogy a helyi és regionális önkormányzatok elő tudják mozdítani a klímasemleges átmenetet. A HelloVidék most összeszedte az ülés legfontosabb iránymutatásait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei ütemterv három fő politikai célkitűzést tartalmaz: a többszintű kormányzás megerősítését, a pénzügyi források mozgósítását és a méltányosabb zöld megállapodás felé való elmozdulást.

A helyi és regionális vezetők kulcsszerepet játszanak a Zöld Megállapodás helyi megvalósításában. Határozottan elkötelezettek vagyunk amellett, hogy diverzifikáljuk az orosz energiaimportot, segítsük a polgárokat és a kis- és középvállalkozáskat az energiaszámláikkal kapcsolatban, emellett pedig együttműködjünk a helyi magánbefektetőkkel a fenntartható beruházások ösztönzése érdekében, hogy elérjük az éghajlat-semlegességi célkitűzéseket. Az energetikai átállás azonban csak akkor valósulhat meg, ha megfelelő pénzügyi és technikai forrásokkal rendelkezünk. Sajnos sok tagállamban nem számíthatunk a nemzeti kormányok segítségére. Ezért a városok és régiók ismételten felszólítanak közvetlen uniós finanszírozásra, hogy a középületek energiahatékonyabbá, a tömegközlekedés környezetbarátabbá, a megújuló energiaforrások pedig elérhetőbbé váljanak polgáraink számára

- mondta az ülésen Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere, az ENVE-bizottság és a Green Deal Going Local munkacsoport elnöke.

Ahogy arra a tanácskozáson a szakemberek rámutattak, néhány önkormányzat rugalmassága „igencsak korlátozott”, mert a visszatérítendő pénzügyi lehetőség jelenleg nem állnak rendelkezésünkre. Ezért kérnek vissza nem térítendő forrásokat a kitűzött klímacélok megvalósításához. Hangsúlyozták, hogy a zöld átalakulás nagyszerű lehetőség a közinfrastruktúra korszerűsítésére és a helyi gazdaságok megerősítésére, ám a beruházásokhoz megfelelő pénzügyi forrásokra van szükségük. Ahogy azt az ülésen kijelentették, több önkormányzat sajnos nem képes egyedül elegendő forrást előteremteni az ökológiai törekvései megvalósításához. A döntéshozók ezért szorgalmazták a zöld és a digitális átállás méltányosságának garantálását. Szeretnék, ha a hamarosan felülvizsgálásra bocsátott, az energiaunió irányításáról és az éghajlati fellépésekről szóló rendelet megközelítése ambiciózus legyen, és a jövőbeli európai zöld megállapodás irányításának gerincévé váljon.

Több egyértelműségre van szükség a Green Deal célkitűzéseinek gyakorlati megvalósítását illetően. Ha az unió el akarja érni a céljait, akkor el kell kerülnie, hogy vegyes üzeneteket küldjön olyan aktuális kérdésekben, mint az adózás, ahol csak a valóban zöld beruházásokat kell támogatni. Óva intek mindenkit attól, hogy az unió egyetlen beszállítóra hagyatkozzon például az akkumulátorok gyártása terén, és több támogatásra lenne szükség a Zöld Megállapodás végrehajtásához. Sok támogatást kapunk a tervezéshez, de most kulcsfontosságú, hogy továbblépjünk és forrásokat, befektetőket találjunk a konkrét, kézzelfogható hatású projektek megvalósításához

- hangsúlyozta Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő, akivel a HelloVidék korábban riportot készített a Green Deal Going Local” munkacsoport megalakulásáról és működéséről.

Sebastian Łukaszewicz, a podlachiai régió elnökhelyettese szerint a tagállamok és az uniós programok közfinanszírozása nem elegendő a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegességhez szükséges források biztosításához. Az átállás ugyanis komoly kihívásokkal jár, emellett aszimmetrikus társadalmi, környezeti és gazdasági hatásokkal jár, amelyek új egyenlőtlenségeket okozhatnak a régiók között. Ezért úgy véli, hogy magánfinanszírozásra lesz szükség ahhoz, hogy az önkormányzatok, a helyi hatóságok és a helyi közintézmények segítséget kapjanak az ambiciózus éghajlati célok elérésében és az energiaügyi cselekvési tervek végrehajtásában. Szerinte segíteni kell őket a finanszírozáshoz való hozzáférés jelentős akadályainak leküzdésében. Kiemelte: „e kötelezettségvállalás nélkül az Európai Unió nehezen tud majd versenyképes maradni”.

A Green Deal jövőjéről szóló vitában az Európai Bizottság részéről Elisa Roller számos javaslatot jelentett be:

  • az iparra vonatkozó nettó nullára vonatkozó tervet,
  • a kritikus nyersanyagokról szóló jogszabályra vonatkozó javaslatot és
  • egy hidrogénbank létrehozásának tervét, valamint
  • az uniós adórendszer 2023 júniusára várható frissítését.

A tagok véleményt cseréltek a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról a Zöld Megállapodás szempontjából, valamint további forrásokat kértek az éghajlat-semleges átállás felgyorsítására, illetve a helyi és regionális önkormányzatoknak szánt közvetlen költségvetési tételek növelésére, ami a Horizont Európa uniós program példáját követné. A Green Deal finanszírozási hiányosságainak áthidalásáról folytatott eszmecsere során olyan konkrét programokat is bemutattak a közreműködő EU CINEA ügynöksége révén, amelyek a zöld projektek megvalósításában támogatják a városokat és régiókat. Ilyenek például az Európai Városfejlesztési Eszköz és az InvestEU keretében nemrégiben elindított Green Assist, ami egy új befektetési tanácsadó szolgálat, amelyet a LIFE program finanszíroz és célja, hogy segítsen létrehozni a nagy hatású zöld beruházási projekteket. Az ülésen megismerték az intelligens városok kihívását, amely egy olyan eszköz, amelynek célja a helyi zöld megállapodások kidolgozása, a helyi gazdaságok fellendítése és a kis- és középvállalkozások támogatása a munkaerő át- és továbbképzésében a zöld és digitális átállás megvalósítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?