Aggasztó, ami a Földdel történik: óriási káosz felé sodródik az emberiség

Aggasztó, ami a Földdel történik: óriási káosz felé sodródik az emberiség

MTI
A klímaválságról beszélt és a károsanyag-kibocsátás csökkentését, valamint a zöld fejlődés támogatását sürgette António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a jakartai Kelet-ázsiai csúcstalálkozón elmondott beszédében. A főtitkár a valaha mért legmelegebb három hónapos - június, július és augusztus - időszakot "a felforrás nyarának" nevezte, amely megmutatta, hogy nagyobb erőfeszítésekre és összefogásra van szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még elkerülhetjük a klímakáosz legszörnyűbb részét, de fogytán az időnk

- jelentette ki Guterres az ASEAN 10 tagországa ( Fülöp-szigetek, Indonézia,Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar és Kambodzsa) valamint Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína, Oroszország, India, Ausztrália és Új-Zéland vezető tisztviselőinek részvételével tartott jakartai csúcstalálkozón. A főtitkár 2022-ben javaslatot tett az úgynevezett éghajlati szolidaritási paktum létrehozására, amelyben a nagy károsanyag-kibocsátó országok nagyobb erőfeszítéseket tesznek a kibocsátás csökkentésére, a gazdagabb országok pedig pénzügyi és technikai forrásokat mozgósítanak a feltörekvő gazdaságok támogatására.

Guterres idén gyorsított ütemtervet is előterjesztett a szövetségnek, amely felszólítja a fejlett országokat, hogy legkorábban 2040-re, a feltörekvő gazdaságok pedig 2050-re érjék el a a klímasemlegességet jelentő nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Guterres továbbá dicsérte Indonéziát és Vietnamot, amelyek úttörő szerepet játszanak az igazságos energiaátalakítási partnerségek (JETP) kialakításában, hogy segítsék őket a megújuló energiára való átállásban.

A JETP keretében az Egyesült Államok és partnerei 20 milliárd dollárral segítik Indonéziát, a világ legnagyobb szénexportőrét az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. A megállapodás értelmében Indonézia kötelezettséget vállal arra, hogy a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó célját a tervezettnél tíz évvel korábban, már 2050-re teljesíti. Indonézia energiaszükségletének 65 százalékát szénből fedezi. Az ázsiai ország az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának két százalékáért felelős, amivel a világ nyolcadik legszennyezőbb országa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58