Itt van a nagy terv: ez várhat a magyar méhészekre 2023-ban

Itt van a nagy terv: ez várhat a magyar méhészekre 2023-ban

agrarszektor.hu
A napokban megjelent a méhészeti ágazat támogatása 2023. évi igénybevételéről szóló rendelet tervezete. A méhészeti ágazatban a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) társfinanszírozásában megvalósuló támogatások 2023. évi igénybevételének szabályairól szóló tervezet tartalmazza a méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás, a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése és a méhészeti marketing részletes beavatkozástípusait, a támogatható jogcímek, eszközök körét és a támogatási jogcímek forráskeretét, valamint a jogosultság feltételeit és kötelezettségeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország KAP Stratégiai Tervét 2022. november 7-én fogadta el az Európai Bizottság az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott uniós támogatásra irányulóan Magyarország által benyújtott, a 2023-2027-es időszakra szóló KAP stratégiai terv jóváhagyásáról szóló, C (2022) 7823 számú végrehajtási határozatával. A KAP Stratégiai Terv 2023. január 1-jétől alkalmazható, melynek alapján a méhészeti ágazat támogatása a Közös Agrárpolitika szektorális támogatásaként működik a jövőben. Ezzel kapcsolatban a napokban a kormány hivatalos honlapján megjelent a méhészeti ágazat támogatása 2023. évi igénybevételéről szóló rendelet tervezete, amelyet 2023. június 21-ig van lehetősége észrevételezni és véleményezni az ágazatnak és a lakosságnak a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu e-mail címen.

A törvénytervezet indoklásából kiderült, hogy az a KAP Stratégiai Tervnek megfelelő hármas tagolásban tartalmazza a méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás, a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése és a méhészeti marketing részletes beavatkozástípusait, a támogatható jogcímek, eszközök körét és a támogatási jogcímek forráskeretét, valamint a jogosultság feltételeit és kötelezettségeit. A rendelet hatálya az EMGA-ból és a központi költségvetési forrásból történő társfinanszírozással a 2023. tárgyévre a méhészeti ágazatban azonosított szükségletek alapján megállapított célkitűzések elérését szolgáló beavatkozások által megvalósuló támogatások igénybevételének feltételeire, az igénybevétel szabályaira, valamint a pénzügyi források elosztására terjed ki.

Milyen tevékenységre lehet támogatást igényelni?

A beavatkozásonként támogatható albeavatkozások, támogatási célok között szerepel a méhészeti képzés országos koordinálása, valamint méhészeti ismeretek gyűjtése és terjesztése, regionális és nemzetközi rendezvények szervezése, a méhbetegségek felismeréséhez és a védekezéshez szükséges ismeretek átadása érdekében megtartott képzések, valamint bemutató méhészetek látogatása, belső szaktanácsadó-hálózat tevékenységének elősegítése, fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakítása és tevékenységének elősegítése, illetve méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálat. Ezen kívül támogatható tevékenység még a méhész szervezetek tevékenységét és kohézióját elősegítő eszközök beszerzése, a méhészeti tevékenység folytatásához szükséges új eszközök beszerzése, a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méhbetegségek és kártevők elleni gyógyszeres, alternatív és preventív védekezés, illetve petéző, vagy párzatlan méhanyák, valamint anyabölcsők vásárlása, és méhészeti marketing és piacmonitoring tevékenység országos koordinálása.

Hogyan lehet igényelni a támogatást?

A jogszabálytervezet kimondja, hogy a pályázónak a támogatás iránti kérelmet elektronikus úton, a Magyar Államkincstár vonatkozó felületén kell benyújtani, támogatási célonként külön-külön. Az erre rendelkezésre álló határidő jellemzően az adott hónap utolsó napja, kivéve júliusban, amikor a következő hónap 15. napjáig lehet benyújtani a kérelmeket. A kérelmeket a rendelet hatálybalépését követő ötödik munkanaptól lehet majd benyújtani a Kincstárhoz. A kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül, de legkésőbb a jogvesztő kérelembenyújtási határidő végéig, az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható, ilyenkor az utolsó módosított kérelmet kell elbírálni. A kérelem benyújtásának időpontja az utolsó módosító kérelem benyújtásának időpontja.

Ki adhat be kérelmet?

A támogatás igénybevételére az a természetes vagy jogi személy jogosult, aki megfelel az egyes albeavatkozások megvalósítására vonatkozó feltételeknek, illetve egyes esetekben (a tevékenység folytatásához szükséges új eszközök beszerzése, a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méhbetegségek elleni védekezés és a méhanyák, illetve anyabölcsők támogatása) az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tagja. Minden más esetben az is pályázhat, aki az OMME-val együttműködési megállapodást kötött.

Mekkora támogatásra lehet számítani?

A rendelettervezet kimondja, hogy a támogatás 50-50%-os társfinanszírozással valósítható meg. A megítélt összeget egyenlő arányban a központi költségvetésből és az EMGA-ból kell kifizetni. A programra összesen csaknem 7,5 millió eurós keretösszeget határoztak meg, ami jelenlegi forint árfolyamon (2023. június 16.) közel 2,8 milliárd forintot jelent. A tervezet alapján a tanácsadási szolgáltatások, technikai segítségnyújtás, képzés, tájékoztatás támogatására a 2023. pénzügyi évben 1 136 000 euró használható fel. Ebből méhészeti képzések, valamint ismeretgyűjtés és -terjesztés támogatására 262 000 eurót irányoz elő a rendelettervezet, rendezvényszervezésre pedig 192 ezer eurót. Bemutató méhészet látogatására legfeljebb 110 000 eurónak megfelelő forintösszeg vehető igénybe, a belső szaktanácsadó-hálózat tevékenységének támogatására 450 000 euró, míg fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakításának és tevékenységének támogatására 17 000 euró. A méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálat támogatásának maximális összegét a rendelettervezet 104 000 euróban állapította meg.

Tárgyi eszközökre és immateriális javakra irányuló beruházások támogatására 6 038 454 eurót irányoztak elő. Ebből méhész szervezetek tevékenységét és kohézióját elősegítő eszközök beszerzésének támogatására 30 000 eurót. A tevékenység folytatásához szükséges új eszközök beszerzését legfeljebb 318 000 eurónak megfelelő összeggel támogatná a tervezet, a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzését pedig 405 700 euróval. A méhbetegségek és kártevők elleni gyógyszeres, alternatív és preventív védekezés támogatására a tervezet legfeljebb 4 883 754 eurónyi forintösszeget határoz meg, míg a petéző méhanya, párzatlan méhanya és anyabölcső vásárlásának támogatására 401 000 eurót. A promócióra, marketingre és összesen 245 290 eurónak megfelelő forintösszeg igényelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?