Meglepő kijelentést tett Putyin az orosz-ukrán háborúról: ez sokakat érint

Meglepő kijelentést tett Putyin az orosz-ukrán háborúról: ez sokakat érint

MTI
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Szentpéterváron közölte az orosz-ukrán háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetőkkel, hogy Oroszország üdvözli az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos kiegyensúlyozott álláspontjukat, és nyitott a párbeszédre. Közölte a küldöttséggel, hogy az Oroszország által lehetővé tett fekete-tengeri ukrán gabonaexport egyáltalán nem könnyített Afrikának a magas élelmiszerpiaci árakkal kapcsolatos problémáin, mert a gabona többségében a gazdag országokba került

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az afrikai küldöttségnek, amelyet Putyin a Szentpétervár melletti elnöki rezidencián, a Konsztantyin-palotában fogadott négy államfő - Cyrill Ramaphosa (Dél-afrikai Köztársaság), Macky Sally (Szenegál), Hakainde Hichilema (Zambia), valamint Azali Assoumani (Comore-szigetek), az Afrikai Unió elnöke - a tagja, továbbá Kongó, Uganda és Egyiptom képviselői is helyet kaptak a delegációban. Előző nap a küldöttség Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki leszögezte, hogy Ukrajna addig nem hajlandó tárgyalni, amíg minden orosz katonát ki nem vonnak a megszállt területekről.

Vlagyimir Putyin üdvözölte a küldöttség tagjait, akik közül Cyrill Ramaphosa a háború befejezését sürgette, majd a comorei, a szenegáli és dél-afrikai elnök álláspontjának kifejtése után átvette a szót. Az orosz elnök megismételte azt az álláspontját, hogy Ukrajna és a Nyugat kezdte a konfliktust jóval azelőtt, hogy Oroszország tavaly februárban Ukrajnába vezényelte volna a csapatait. Hangsúlyozta, hogy a Nyugat - nem pedig Oroszország - a felelős az élelmiszeráraknak a világpiacon a múlt év elején történt meredek emelkedéséért. Kijelentette, hogy Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat az ukrán féllel, azokat Kijev blokkolta.

Cyrill Ramaphosa dél-afrikai elnök kifejtette tízpontos béketervét. Közölte, hogy azért utaztak Oroszországba, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését szorgalmazzák.

Azért vállalkoztunk erre a küldetésre, mert nekünk afrikaiaknak, sajnos, számos konfliktust kell kezelnünk, és a párbeszéd és a tárgyalás útján sikerül megoldanunk őket

- mondta. Putyin közölte: Oroszország nyitott a konstruktív párbeszédre.

Címlapkép forrása: MTI/AP/Ria Novosztyi orosz hírügynökség/Pavel Bednyakov

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?