Németországban erőt gyűjtenek, Romániában most durvulnak be a tüntető gazdák

Németországban erőt gyűjtenek, Romániában most durvulnak be a tüntető gazdák

agrarszektor.hu
A december eleje óta tartó, látványos német gazdatüntetések után több mint egy hete Romániában is komoly demonstrációkat tartanak a mezőgazdasági termelők. A politikai nemtetszés-nyilvánításnál jóval keményebb akciók Németországban nem hoztak megállapodást, egyelőre azonban ott pár nap szünetet tartanak. Romániában viszont mintha most kezdene durvulni a helyzet: a tiltakozók már határátkelőket zárnak le és beszálltak a tüntetésekbe a fuvarozók is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hétvégén is folytatódtak Romániában és az ország egyre több térségére kiterjedtek a gazdák és fuvarozók tüntetései, miután a szállításügyi, mezőgazdasági és pénzügyminisztériumban folytatott tárgyalások átfogó megállapodás nélkül zárultak.

A mezőgazdasági tárcánál folytatott tárgyalások nyomán a gazdák egyebek mellett arra kaptak ígéretet, hogy a hatóságok könnyíteni fogják a mezőgazdasági munkagépek forgalomba helyezését és lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés halasztását az aszálykárokat elszenvedett gazdák számára.

Egyelőre nem kötöttek békét

A kompromisszumos javaslatnak egyelőre nem sok foganatja volt, hiszen a gazdák bejelentették: nem adják fel a tiltakozást. Több mint hetven pontosra bővített követeléslistát terjesztettek a kormány elé a forgalomlassítással tüntető gazdák és fuvarozók kedden, és bejelentették, hogy tovább folytatják az ország számos térségére kiterjedő demonstrációsorozatukat.

Erre azt követően került sor, hogy több - a spontán akciók szervezésétől elhatárolódó, de a tüntetőket szolidaritásukról biztosító -gazdaszervezet hétfőn egy 13 pontos intézkedéscsomagról állapodott meg a mezőgazdasági miniszterrel, vezetőik pedig bejelentették, hogy részükről a tiltakozás véget ért.

Közölték a követeléseiket

A listán szerepel még: 50 százalékos jövedelemadó-csökkentés a mezőgazdasági alkalmazottak számára, az elektronikus számla eltörlése az egymillió eurónál kisebb forgalmú cégek számára, a mezőgazdaságban használt gázolaj jövedéki adójának eltörlése, a földterületek külföldieknek történő eladásának megtiltása.

Blokád az utakon és határátkelőkön

Szerdán aztán elzárták a román-magyar határ Csanálos-Vállaj határátkelőjét szerdán az immár napok óta tiltakozó román gazdák, és több romániai helyszínen is folytatódtak a forgalomlassító felvonulások.

Még aznap romániai fuvarozók Bukarest külvárosában is tiltakoztak, és blokkolták az ukrán határon lévő Siret átkelőhöz vezető sávokat Románia északkeleti részén, a határrendészet adatai szerint több mint kétórás várakozást okozva.

A kikötői műveletek teljes ütemben folytak, a gabonafélék főként vasúton és uszályokon érkeztek a kikötőbe a Dunán keresztül, bár a közúti szállítást is igénybe vették - írta meg a kikötői hatóság.

A német ajánlat nem elég a gazdáknak

Szinte teljesen megállította Berlint az a tüntetés, amelynek során 10 ezer gazda traktorokkal és teherautókkal torlaszolta el a főbb útvonalakat, a kedvezményeik fokozatos elvonása ellen tiltakozva. A december óta tartó demonstrációsorozat mindeddig leglátványosabb fordulója a január elején megkezdett, egy hétig tartó folyamatos blokád volt.

A tüntetések nyomást gyakoroltak Olaf Scholz kancellár koalíciójára, amely a költségvetési zavarok orvoslásáért és a jobboldali csoportok megfékezéséért küzd. A tiltakozó megmozdulások azután törtek ki, hogy a kormány úgy döntött, fokozatosan megszünteti a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt, miközben megpróbálta egyensúlyba hozni a 2024-es költségvetést egy novemberi alkotmánybírósági ítéletet követően, amely a kiadási tervek felülvizsgálatára kényszerítette.

Pár nap pihenő

A kitartóan demonstráló gazdáknak végül nem sikerült megállapodniuk a kormánnyal. Joachim Ruckwied, az országos gazdaszövetség elnöke a ZDF televízió által ismertetett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az egyeztetés eredménytelenül ért véget.

Nem kizárt ezért az sem, hogy a tüntetések később folytatódnak, igaz, egyelőre néhány nap szünetet tartanak a gazdák. A német kormány ugyanakkor tehermentesíteni kívánja a mezőgazdaságot, az erre vonatkozó jelentést a napokban fogják a parlament elé terjeszteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03