Ez áttörést hozhat - Még egy dolog, amiben nagyon jók lehetnénk

Major Katalin
Miközben Magyarországon a kockázati tőke vonatkozásában agrárinnovációs projektek nem is nagyon merülnek fel, nemzetközi szinten - Amerikától Japánig - jelentős forrásokat fektetnek be ilyen jellegű projektekbe - véli Ducsai-Oláh Zsanett, az Agrotechfood Zrt. vezérigazgatója. Tapasztalatai szerint Magyarországon talán az agrár- és élelmiszeriparban van a legkevésbé hajlandóság az innovatív projektek felkarolására. Nagy kár, hiszen itthon is rengeteg ígéretes kezdeményezés születik, és a hazai agrár-és élelmiszertechnológiai fejlesztésekben komoly exportpotenciál rejlik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

agrárszektor.hu: Az Agrotechfood Zrt. fókuszában agrár- és élelmiszeripari innovációs projektek állnak. Mit jelent ez bővebben? Mi a fő profiljuk?

Ducsai-Oláh Zsanett: Az Agrotechfood Zrt. az agrár- és az élelmiszeripar területén hasznosítható innovatív technológiák, termékek, szolgáltatások, illetve kiváló minőségű termékek, termelők felkarolását és piacra juttatását tűzte ki célul maga elé. A mi értelmezésünkben ez három dolgot jelent. Egyrészről mentorálást, azaz az üzleti modell kialakítását, márkaépítést és a projekt kapcsolatrendszerbe helyezését, másrészről projektfinanszírozást - akár hazai, akár közvetlen brüsszeli források segítségével. Harmadrészben pedig a külpiacra jutás támogatását, amelyhez első lépésben egy nemzetközi szakértői csapatot alakítottunk ki, akik a potenciális partner országokban - Indiától Észak-Amerikáig - rendelkeznek piaci kapcsolatokkal. Ez egyrészt piaci visszajelzéseket jelent tőlük, legyen szó egy-egy technológia innovációs vagy nemzetközi potenciáljáról, vagy éppen a kiváló minőségű magyar élelmiszerek piaci lehetőségeiről. Másrészt pedig, amennyiben látnak benne lehetőséget, segítenek minket abban, hogy az adott piacon partnereket találjunk.

agrárszektor.hu: A hazai agrár-és élelmiszertechnológiai fejlesztésekben komoly exportpotenciál rejlik. Önök hol és hogyan tudnak bekapcsolódni ezekbe a projektekbe?

D-O. Zs.: Bármilyen innovációs projekt bekerül hozzánk, az első szűrőt az jelenti, hogy vajon nemzetközi szinten piacképes lehet-e, és hogy valóban innovációról beszélünk-e világszinten is. A második körben megvizsgáljuk, hogy a rendelkezésünkre álló széles kapcsolatrendszerünk előrelépést tud-e biztosítani a projekt számára. Részünkről lényeges szempont, hogy lássuk, valóban van jelentős hozzáadott értékünk a projekthez.

Olyan pilotfázisban lévő prototípus projekteket keresünk, amelyek már túlvannak a kutatás-fejlesztési fázison, de még nincs piacuk, védett szabadalmuk, kapcsolatrendszerük, és még az üzleti modell kialakítása is előttük áll. Ennek a kialakításában, az ezekhez szükséges pluszforrások bevonásában, illetve az adott külpiacon való megjelenésben tudunk aktív szerepet vállalni.

agrárszektor.hu: Az Agrotechfood létrehozott egy magvető tőkealapot. Milyen szolgáltatási portfólióval léptek a piacra?

D-O. Zs.: A magvető tőke nagyjából 5-10 millió forint között mozog, ami egy prototípussal rendelkező projekt esetében a piacra lépés előtt például a márkaépítéshez, a szabadalomhoz, a külpiaci megjelenéshez kapcsolódó ráfordításokat tudja fedezni. Amennyiben a befektetés mellett döntünk, akkor azt hosszútávon tesszük, és általában kisebbségi tulajdonrész megszerzésére törekszünk.

Ugyanakkor az a tapasztalatunk, hogy nagyon kevés ilyen fázisban lévő projekt van az agrár- és élelmiszeripari szektorban. A legtöbb esetben a kutatás-fejlesztési fázis végére nem születik a piac szempontjából értelmezhető pilottermék, annak ellenére, hogy több száz millió forintos uniós támogatási forrásból valósították meg. A pozitív példák többségében olyan kkv-k közül kerülnek ki, amelyek a már sikeres működésük mellett akár saját forrásból is befektetnek egy-egy új technológia kifejlesztésébe. Természetesen itt már a piaci létjogosultság is sokkal inkább megállja a helyét.

További problémát jelent, hogy a felhasználói oldalon kevéssé ismerik az újonnan születő technológiákat, és nem érzik ezek jelentőségét, holott ezek jelentős mértékben növelni tudnák a szektor versenyképességét. Elég, ha csak azt a példát vesszük, hogy ha nem külföldről szereznék be a szükséges eszközöket, hanem egy-egy hazai új fejlesztés már az ő igényeiknek megfelelően kerülne kifejlesztésre, jelentősen alacsonyabb költséget jelentene a hazai szereplőknek.

Ezért kiemelt jelentősége van, hogy az új finanszírozási időszakban a k+f pályázatoknál mennyire veszik majd figyelembe, illetve várják el a piaci hasznosíthatóságot. Mi a partnereink számára - akik között mind a fejlesztői, mind a gazdálkodói oldal szerepel - igyekszünk olyan platformokat biztosítani, amelyeknek köszönhetően együttműködve tudják majd ezeket a forrásokat igénybe venni.

agrárszektor.hu: Mely területeken születnek életképes projektek?

D-O. Zs.: Kettőt emelnék ki, a funkcionális élelmiszereket és az agrárinformatikát, ezek között már most is vannak külpiacra érett projektek. Úgy vélem, hogy rövidtávon a funkcionális élelmiszereknél akár közép-kelet-európai központtá is válhatunk, vagyis ezt jelentős kitörési pontnak érzem a hazai agráriumban.

Egyre gyakrabban találkozhatunk idehaza is a funkcionális élelmiszerek kifejezéssel, ami egy nagyon erős trend jelenleg nemzetközileg is az agrár- és élelmiszeriparon belül. Fontos tisztázni azonban, hogy a funkcionális élelmiszer nem egyenlő a génmódosított (GMO) élelmiszerrel, hiszen míg utóbbinál mesterségesen beavatkoznak a növény (elsősorban a gabonafélék) génállományába, vagyis más élőlényektől - legtöbbször vírusoktól vagy baktériumoktól - származó génekkel turbózzák fel a növényt, addig a funkcionális élelmiszerek esetében külső, emberi beavatkozás nélkül is egészségvédő és megőrző tulajdonságokkal bíró alapanyagok felhasználásáról van szó.

A másik az agrárinformatika, amely mind az informatikai, mind a gazdálkodói oldal számára kiemelten fontos lehet a következő években. Jelenleg is vannak kiváló fejlesztések, amelyek jelentősen mértékben tudják támogatni a gazdálkodókat az erőforrások optimalizálásában.

Például egy szenzor vagy térinformatikai eszköz alkalmazásával célzott öntözésre vagy tápanyagbevitelre nyílik mód, mely csökkenti a költségeket, és minimális befektetéssel megvalósítható. Emellett az agrárinformatikai fejlesztések önmagukban is kiváló szolgáltatás export lehetőséget jelentenek a hazai informatikai szektor számára.

Annak érdekében, hogy elősegítsük egy felhasználóbarát és hatékony integrált agrárinformatikai rendszer kialakítását, megalapítottuk az Agrárinformatikai Klasztert. Az együttműködésben a T-systems Magyarország Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéke, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola, az Agrárinformatikai Kft., a Bikazugi Mezőgazdasági Nonprofit Kft, az AmoresRobotics, az EN-CO Software Kft., a HUMANsoft Elektronikai Kft., a Kern Communications Kft., a Micro CircuitDevelopment LLC, a Millefolium Stratégiai Kft., az UNICOMP Számítástechnikai Programszervező Kereskedelmi Kft., a Bükk-MakLeader Nonprofit Kft., az Infotér - Informatika a Társadalomért Egyesület, illetve az Agrotechfood Zrt. vesz részt.

agrárszektor.hu: Említette, hogy Magyarországon talán az agrár- és élelmiszeriparban van a legkevésbé hajlandóság az innovatív projektek felkarolására. Mik a tapasztalatok nemzetközi szinten?

D-O. Zs.: Magyarországon a kockázati tőke vonatkozásában agrárinnovációs projektek nem is nagyon merülnek fel. Eközben nemzetközi szinten Amerikától Japánig jelentős forrásokat fektetnek be ilyen jellegű projektekbe. Ha versenyben akarunk maradni, igyekeznünk kell!

A dániai European Food Venture Forum jó példa arra, hogy milyen jelentős a kockázati tőke érdeklődése a szektor iránt. A rendezvény keretében - ahová egyébként tavaly már 3-4 projektet vittünk ki - agrár- és élelmiszeripari innovációs projekteket válogatnak elő. A zsűritagok nemzetközi pénzalapok tulajdonosai, menedzsmentje, illetve az agrárium által kínált termékek multinacionális nagyvállalati felvásárlói, mint például a Nestlé vagy a Marks & Spencer. Ők azok, akik leginkább érdekeltek az új technológiák létrejöttében.

Észak-Amerikában főleg a funkcionális élelmiszerekkel, illetve a bioélelmiszerekkel kapcsolatos innovációs kezdeményezések sikeresek, Dániában pedig az agrárinformatikában látnak jelentős kitörési pontot. A feltörekvő országok - például India - jellemzően minden típusú innovációra nyitottak, míg az afrikai országok, melyek eddig jellemzően élelmiszerimportra szorultak, most szaktudásba, és új technológiákba fektetnek be.

agrárszektor.hu: Volt szó arról, hogy kevés az ígéretes innovációs projekt. Van kiút?

D-O. Zs.: Azt nem állítanám, hogy egyáltalán nincsenek ilyen projektek a látókörünkben, de számuk véges. Az Agrotechfood támogatója a "Ti jöttök!" pályázatnak, amely gyakorlatilag egy innovációs projektverseny. A megmérettetés három kategóriájából az agrár- és élelmiszeripari kategóriában érkezett be a legtöbb pályázat, nagyjából az összes pályázat fele. Ez azt mutatja, hogy léteznek ilyen jellegű kezdeményezések, ám ezek támogatására nagyon kevés eszköz áll rendelkezésre. Remélhetőleg a most elinduló pályázati rendszer új alapot teremt erre. Úgy tűnik, hogy míg korábban a vidékfejlesztési programban önállóan nem lehetett agrárinformatikai fejlesztésre pályázni, most erre is lesz lehetőség. Nagyon lényegesnek tartom ugyanakkor, hogy az agrárkutatás-fejlesztést támogató pályázatok tényleges piaci igényeket szolgáljanak ki. Ez részben szabályozói kérdés is, hiszen már a pályázatban szigorítani lehetne a projekt hasznosulására vonatkozó kitételeket. Például feltételként előírni, hogy az adott pályázónak fel kell mutatnia legalább egy olyan hazai kkv-t, nagygazdaságot, vagy őstermelőt, vagy bármely agárpiaci szereplőt, amely a pályázat keretében támogatott fejlesztést konkrétan tudja implementálni.

Ezt támogatandó hoztuk létre az Agritrend blogot, amelye az agrárszektor.hu oldalán keresztül is elérhető. Szakértők segítségével mutatjuk be az agrárinnováció globális aktualitásait és a magyar szereplők számára kínálkozó lehetőségeket.
Azzal is igyekszünk segíteni az innovációs kezdeményezéseket, hogy eljuttatjuk a megfelelő üzenetet a döntéshozók felé, hiszen az agrár- és élelmiszeripari kutatás-fejlesztési projektek támogatásának fontos részét kell képeznie az ágazat fejlesztésének és a versenyképesség növelésének. Érdemes végiggondolni, hogy valójában nem kell nagy összegeket beruházni ahhoz, hogy egy gazdálkodó növelje a versenyképességét, elegendő lenne akár egy-egy agrárinformatikai szoftver beszerzése. Ez jelentős kihívás már önmagában is, hiszen az agrárinformatika fogalma is csak nagyon szűk kör számára ismert.

agrárszektor.hu: Az agrárinformatikáról első hallásra talán mindenkinek a drónok jutnak eszébe. Nyilván ennél sokkal többről van szó.

D-O. Zs.: Természetesen, az agrárinformatika jóval több, mint drónok használata. Ide sorolunk minden olyan szoftver- és hardvereszközt, amelyet az agrár- és élelmiszeripar a feldolgozás, a termelés és a szállítás során használ. Ugyanezek az instrumentumok külön-külön részben már rendelkezésre állnak, ám összeillesztésük, egymáshoz rendelésük számos innovációt rejt magában, vagyis integrált rendszerek alakíthatóak ki belőlük. A megfelelően összegyűjtött, rendszerezett és feldolgozott adatok jelentős mértékben tudják támogatni a gazdálkodókat a humán- és egyéb erőforrásaik - legyen szó vízről, tápanyagról, vagy takarmányról - optimalizálásában. De pótolhatatlan lehet az időjárásból fakadó károk hatékony kezeléséhez is.

agrárszektor.hu: Van egy másik projektjük is, a "kiváló magyar élelmiszerek". Miről szól ez a kezdeményezés?

D-O. Zs.: Az élelmiszer-feldolgozók között vannak olyan cégek, amelyek már nem hagyományos kézművesként, hanem minimális gépesítéssel, de mindenképpen jelentős emberi és szakmai hozzáadott értékkel állítanak elő magyar élelmiszereket, mint például a mangalica, szürkemarha, a vízi bivaly, a libamáj, a méz, a lekvár, a tökmagolaj vagy az aszalt gyümölcsök. Ezek a termelők nemzetközileg is kiváló minőséget állítanak elő, ám csak korlátozott mennyiségben képesek erre. Közülük számos jelentkezett nálunk, hogy segítsük a piacra jutásukat, mert nem volt kellő tapasztalatuk a legjobb gyakorlatokat illetően. Így indult el a kiváló magyar élelmiszerek projekt, amelyben az említett cégeket és termékeket karoljuk fel, mentoráljuk, és őket fogjuk eljuttatni a célpiacokra. Első körben azokat, amelyekkel már kapcsolatban állunk. Velük együttműködve kellően széles termékkört összeállítva piackutatásokat végzünk - jelenleg néhány nyugat-európai országban, Észak-Amerikában, és az Arab-öbölben -, amelyből kiderül majd, hogy a különböző térségekben, melyek azok az ízek, trendek és árak, amelyekkel versenyképesek tudnak lenni a hazai termelők a nemzetközi piacokon. A kutatásból reményeink szerint az is kiderül, hogy melyek azok a kulturális és egyéb elemek, amelyek meghatározzák, hogy egy élelmiszert mitől tartanak a fogyasztók kiváló minőségűnek. A kiváló magyar élelmiszereket egységes márkanév alatt kívánjuk exportálni. Célunk elérésében biztos szakmai partnerként számíthatunk a Magyar Nemzeti Kereskedőházra.

agrárszektor.hu: Mikorra várhatók kézzelfogható eredményei a projektnek?

D-O. Zs.: Az egységes koncepció várhatóan nyár elejére elkészül, így már ősszel konkrét, célzott külpiaci megjelenéseket fogunk tudni biztosítani. Induláskor, a kezdő termékkör a piaci igények egy kisebb hányadát fogja tudni kielégíteni, ám a termékportfoliót bővíteni kívánjuk, amint visszaérkeznek a piackutatási eredmények, és az első piaci visszajelzések.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58