Sürgősen fejleszteni kellene - Az innováció szerepe az agráriumban

agrarszektor.hu
A hazai és nemzetközi versenyképesség növelése miatt ma már az innováció gyakorlati jelentősége megkérdőjelezhetetlen - jelentette ki Erős Veronika, az Agrotechfood vezérigazgatója. Az Európai Unió ezért az úgynevezett Horizont 2020 program mellett kialakította az Európai Innovációs Partnerséget, amely beépült a vidékfejlesztési politikába.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió 2010-ben felismerte az innováció gyakorlati jelentőségét, és elmozdult a korábban inkább publikáció-vezérelt irányból a piacvezérelt kutatási és innovációs kezdeményezések támogatásának irányába. Létrejött az úgynevezett Horizont 2020, amely a legnagyobb uniós kutatási és innovációs program - mutatott rá Erős Veronika a Portfolio és az agrárszektor.hu hajdúböszörményi konferenciáján, a Kelet-magyarországi Agrárfórumon.

A program 2014 és 2020 között érhető el, alapforrása mintegy 80 milliárd euró, de ezt az összeget magánforrások tovább növelhetik. A Horizont 2020 az innováció támogatása mellett az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, a tengerkutatás, a tenger- és belvíz-hasznosítására irányuló kutatásokkal és a biogazdaságokkal is foglalkozik.

Erős Veronika elmondta, hogy 2016 tavaszán jönnek a Horizont 2020 új kiírásai, míg a 2016/2017 munkadokumentum elfogadása októberre várható. A program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket nyújtó innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezért a kutatástól a piaci hasznosításig, tehát az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt, a hangsúlyt pedig a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyezi. Emellett egyszerűsíti az adminisztratív szabályokat és eljárásokat, valamint kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort - jegyezte meg Erős Veronika.

A szakember szerint a hazai infrastrukturális elemek elavultak, a nemzetközi kutatási infrastruktúrákhoz elégtelenül kapcsolódunk, a hazai részvétel és aktivitás mértéke az európai kutatás-fejlesztési-innovációs programokban alacsony és az úgynevezett start-up, illetve spin-off cégek tevékenysége gyakran a kezdeti szakaszban elakad.

Ezért hazánkban 2014 októberében létrehozták az agrárinformatikai klasztert.Jelenleg két egyetem, egy szakiskola, két nagyvállalat, három kkv, két gazdálkodó és egy nonprofit szervezet vesz részt a klaszterben. Az integrált informatikai megoldásokat nyújtó rendszer hosszú távon minél több termelőt és gazdálkodót vonna be az együttműködésbe.

Emellett a legfontosabb célkitűzése a hazai és nemzetközi versenyképesség növelése, a vásárlói igények magas színvonalú kielégítése, a szektor sikerességének elősegítése, az erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelése, a fejlesztések megismertetése a potenciális felhasználókkal, az agrárinformatika jelentőségének hangsúlyozása.

Az agrárinformatikai fejlesztéseknél a drónokat, szenzorokat, robotikai eszközöket és a vállalatirányítási rendszereket emelte ki Erős Veronika. Úgy véli a klaszter - a hasznosíthatóság szempontjából - az előrejelzéseket, a döntéstámogató elemzéseket és az erőforrások hatékonyabb felhasználását támogatja. Emellett fontos a genetikai lehetőségek kiaknázása és az integrált termelési módszerek fejlesztése is - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58