Arcképek: Makai Szabolcs, a Cargill hazai képviselője

agrarszektor.hu
Az agrárszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglaltuk össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapunkon keresztül is bemutatunk az elkövetkező néhány napban. Elsőként a Cargill hazai képviselőjével ismerkedhetnek meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Makai Szabolcs 2000-ben csatlakozott a Cargill Takarmányozási üzletágához. 2014-ben került a Cargill Takarmányozási Zrt.-től a Cargill Magyarország Zrt.-hez, azaz takarmányozási üzletágból a gabona, olajosmag és input üzletághoz. Az új beosztásban a magyar és a szlovák üzlet vezetője, valamint a Cargill Magyarország elnök-vezérigazgatója lett. Mivel szükség volt egy olyan személyre a cégnél, aki a Cargill magyarországi képviseletét is ellátja, így ő lett a Cargill magyarországi country representative-je is.

Makai Szabolcs előadást tart a Portfólió Nyugat-Magyarországi Agrárfórumán

2016-ig, amíg a gabona üzletágban látta el feladatait, a cég hatalmas változáson ment keresztül. Megszüntették az input üzletágat, eladták a telepeik nagy részét, és visszatértek eredeti tevékenységükhöz. Ezt követően Makai Szabolcs egy évre csatlakozott a minneapolisi globális stratégiai csapathoz mint globális stratégiai igazgató, de mivel továbbra is Magyarországon élt, ezért a Cargill képviseletét ezután is ő látta el. 2017-ben újra visszatért a takarmány üzletághoz. Itt jelenleg az európai menedzsment tagja: monogasztrikus kereskedelmi igazgató és a magyar vállalat elnök-vezérigazgatója.

A Cargill 2019 júniusában tervezi megnyitni a legmodernebb technológiákkal működő takarmányüzemét Pápán. Az 1970-ben épült gyár mögé ugyanis egy havi tízezer tonnás kapacitású új gyártóüzemet építenek több mint ötmilliárd forintból.

Itt elsősorban sertés- és baromfitakarmányt állítanak majd elő, mivel a régióban folyamatosan növekszik a szárnyasok száma, és ezt a tendenciát várják a sertésállományban is. "Pápa mezőgazdasági szempontból tökéletes helyszínnek bizonyult, ugyanis az ország egyik legjelentősebb gabonatermelő régiójában fekszik, így folyamatosan bőséges az alapanyag-ellátottság" - mondta Makai Szabolcs.

Az amerikai tulajdonú Cargill cégcsoport 1995-ben lépett a magyar piacra két üzletággal, a gabona- és olajosmag-kereskedelemmel, illetve a takarmánygyártással. Magyarországon Karcagon három, Kaposváron és Pápán pedig egy-egy üzemben gyártanak. A karcagi székhelyű Cargill Takarmány Zrt. árbevétele az utolsó pénzügyi beszámoló szerint 23,8 milliárd forint felett alakult, eredménye meghaladta a 410 millió forintot.

A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünkben jelent meg. A könyv a linkre kattintva meg is rendelhető.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02