Nagy István: a gépek csak a trágyahordást oldják meg, az emberi rugalmasságra szükség van

agrarszektor.hu
Hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt Nagy István agrárminiszter, aki egyebek között arról beszélt, hogy a termelésnek egyszerre kell alkalmazkodnia a klímaváltozáshoz, a globalizációhoz, a népességnövekedéshez és az erőforrások szűküléséhez is. A világ gyorsuló tempóban változik, de ezt kellő rugalmassággal le lehet követni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakminiszter elmondta, hogy a klímavédelmet komolyan kell venni. Az éghajlatváltozás nem a jövő problémája, egyik napról a másikra 20 fokos különbségek vannak a hőmérsékletben, és szélsőséges eloszlásban érkezik a csapadék. Az idei februárban 40 százalékkal kevesebb eső esett, mint egy átlagévben, máskor viszont a belvizekkel van gondunk.

Ezt nehéz termelési technológiával követni, de nem lehetetlen. A magyar génbank a nyolcadik legnagyobb a világon, most vissza kell nyúlnunk hozzá, hátha találunk benne olyan fajtákat, amelyek alkalmasabbak a melegedő klímára. A haszonállatok és a növényi biodiverzitás megőrzése azért fontos számunkra, mert így génmanipuláció nélkül is találhatunk választ a kihívásra - mondta a szakember. Fontosnak nevezte, hogy a gazdák nyitottak legyenek az új fajokra, fajtákra és technológiákra. A fogyasztók mindenképpen készek az újdonságok befogadására, hiszen az élelmiszeripar napjaink egyik legiszeszélyesebb "divatvilága".

A termelésben a rugalmasság és a takarékosság kell hogy a legfontosabb szempont legyen a jövőben. 2050-re 9 milliárdan leszünk a Földön, 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz fog rendelkezésre állni. Ezért át kell állni a vízmegőrző művelésre és precízebb erőforrás-kihasználásra. Ezt segíti a digitális adatokhoz való ingyenes hozzáférés is. Ezért a kormány

az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisát 2020 január elsejétől mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi.

Amit a jövő gazdáinak tudniuk kell - és erre a képzésnek fel kell készíteni őket - az az adatgyűjtés és -elemzés, illetve döntés képessége. "A termelésben kevesebben fognak dolgozni a jövőben, de az élelmiszergazdaságban többen" - utalt a miniszter arra, hogy

a robotok csak a kétkezi munkát veszik majd el az emberektől, de a döntéshozatalban, a termékfejlesztésben, a feldolgozásban és az értékesítésben egyre több munkaerőre lesz szükség.

Az összefonódó világban egyre inkább azok a vállalatok maradnak talpon, amelyek a termelést vertikálisan integrálni tudják, tehát az élelmiszer-előállítás minden lépésében ott vannak. Az egyéni termelők csak akkor maradnak életben, ha nagyobb egységekbe tömörülnek, ismerte el a szakminiszter. Ugyanakkor vannak réspiacok, amelyek kisebb üzemekkel is megcélozhatóak, ilyen a biopiac, ezért ezt kiemelten támogatja a kormányzat.

Nagy István utalt rá, hogy a mérethatékoynság tőkekoncentrációt is feltételez. Ez egyrészt lehetőséget teremt a fejlesztésekre, arra, hogy a vállalkozás a támogatásokat ne nyereségként, hanem önerőként kezelje a további beruházásokhoz. Másrészt ügyelni kell rá, hogy erőfölényével ne éljen vissza a piacon. A szakminiszter reményét fejezte ki, hogy a mostani pályázati ciklus az építkezés éve lesz az agráriumban, és minden pályázati nyertes megteremti magának azt a hátteret, ami

energiahatékonyabb és a piaci hatásoknak kevésbé kitett termelést tesz lehetővé.

Mint utalt rá: ha a meggy érésekor lett volan elég hűtőkapacitásunk, nem követlezik be az a piaci zavar, amit a feldolgozóipar korlátai okoztak. "Aki ma nem fejeszt, az garantáltan csődbe megy. Egyszerúen túl gyorsan változik a világ."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?