Fontos hír érkezett a családi gazdaság alapításáról: rengeteg őstermelő lehet érintett

Fontos hír érkezett a családi gazdaság alapításáról: rengeteg őstermelő lehet érintett

agrarszektor.hu
Az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést - szemben a korábban előírt június 30-i dátummal - legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnéséig kell benyújtani. A határidő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére tolódott ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A családi gazdaságokról szóló törvény (2020. évi CXXIII. törvény) 2021. január 1-jén lépett hatályba, ez a családi gazdaságok és az őstermelők nyilvántartását is érintette. A szabályozás értelmében azok, akik 2020. december 31-én hatályos közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek, 2021. január 1-jétől kezdődően együttesen őstermelők családi gazdaságaként működnek tovább. A törvény értelmében nekik 2021. június 30-ig kellett megfelelniük az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó feltételeknek, és az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést benyújtani a NAK-nak. Ennek elmulasztása esetén az őstermelői nyilvántartásból törölni kellett volna a tagok őstermelők családi gazdaságában történő részvételét - tudhattuk meg az Agrárkamara közleményéből.

A napokban megjelent a 370/2021. (VI. 30.) kormányrendelet, ami - a NAK kezdeményezésére - tartalmazza a határidő módosítását, eszerint a közös őstermelői igazolványból létrejött őstermelők családi gazdaságai a veszélyhelyzet végéig kaptak időt a szerződés megküldésére, illetve az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó feltételeknek megfelelésre.

Az alapítószerződések megfogalmazásában a NAK falugazdászai készséggel állnak az érintettek rendelkezésére. Ide kapcsolódó információ, hogy a már 2021. január 1-je előtt is családi gazdaságként működő őstermelőknek nem kell szerződést benyújtaniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?