Riasztó adatok láttak napvilágot a biodiverzitás és a gazdaság kapcsolatáról

Riasztó adatok láttak napvilágot a biodiverzitás és a gazdaság kapcsolatáról

agrarszektor.hu
Az MNB Zöld programja keretében két éves kutatási-módszertani projektet indított tavaly a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, illetve az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti módszertanok kialakítására. Az EU által finanszírozott együttműködés eddigi eredményeit egy nemzetközi webináriumon mutatták be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld programja keretében kutatási-módszertani projektet indított tavaly, a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, illetve az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti módszertani keretrendszer kialakítására. Az Európai Unió Technikai Támogatási Eszközével (TSI) finanszírozott projektben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megvalósító partnerként vesz részt, együttműködve az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Főigazgatóságával (DG Reform). A közel kétéves együttműködés első szakaszának eredményeit az MNB, az Európai Bizottság és az OECD szervezésében egy nemzetközi webináriumon mutatták be a nyár folyamán - Chatham-házszabályt alkalmazva - olvasható a közleményben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendezvényen mintegy 40 országból 150 fő vett részt: nemzetközi szintérről az Európai Bizottság, az OECD, számos központi bank - köztük az Európai Központi Bankkal -, felügyeleti szervek, mint az Európai Bankhatóság; míg hazánkból minisztériumok, kereskedelmi bankok, civil szervezetek, valamint az MNB képviseltették magukat. A projekt első szakaszában az OECD munkatársai egyrészt egy áttekintő jelentést készítettek "Assessing biodiversity-related financial risks: Navigating the landscape of existing approaches" címmel, amelyben feltérképezték a már meglévő biodiverzitási kockázatkezelési eszközöket és gyakorlatokat, definíciókat, transzmissziós csatornákat, összefüggéseket, valamint kulcsfontosságú mérőszámokat. Erre építve dolgozták ki a webináriumon munkaverzióban bemutatott módszertani felügyeleti keretrendszert, amely tervezetten 2023 szeptemberében kerül hivatalosan publikálásra. A keretrendszer lehetővé teszi a központi bankok számára, hogy azonosítsák és priorizálják a biológiai sokféleséggel kapcsolatos pénzügyi kockázatokat, elemezzék azokat és értékeléseket készítsenek a kapcsolódó gazdasági és pénzügyi kockázatok megértése érdekében.

Konkrét esettanulmányként az eseményen ismertették többek között a chilei bányászat gazdasági hatásait, ahol a bányászat- és agrárium intenzív vízhasználata problémát jelent az ország lazactenyésztőinek, a vízi élővilágnak, valamint visszahat az említett ágazatok működő- és fizetőképességére is. A biodiverzitás csökkenésének felgyorsulása nagy kockázatot jelent a gazdaságra és a pénzügyi szektorra is. E hatások mérése ugyanakkor jóval bonyolultabb, mint az éghajlatváltozásból eredő kockázatoké. A biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos, a pénzügyi ágazatot érintő kockázatokról jelenleg még világszerte kevés, ám egyre bővülő ismeret áll rendelkezésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindez a piacokon pontatlan árazáshoz, a tőke nem megfelelő elosztásához, és összességében az ezeknek a kockázatoknak való fokozott kitettséghez vezet, amelyekből eredő veszteségek veszélyeztetik a társadalmi jólétet. Ezért a döntéshozóknak, a pénzügyi felügyeleteknek és a jegybankoknak a mainál alaposabban kell felmérniük az e kockázatokkal kapcsolatos hatásokat és sebezhetőségi pontokat, valamint ezek kezelésének lehetséges módjait. A projekt második szakaszában az OECD az MNB-vel szoros együttműködésben dolgozik majd, hogy a módszertani keretrendszert a magyar pénzügyi rendszerre szabja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?