Napirenden a tojótyúkok: drágulhat a tojás?

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági Tanács 2011. február 21-én Brüsszelben harmadik alkalommal folytatott vitát a közös agrárpolitika jövőjéről készült bizottsági jelentésről. A miniszterek megosztották egymással a tojótyúkok tartási körülményeiről szóló irányelv alkalmazásának tapasztalatait, és meghallgatták azt a lengyel kérelmet, hogy enyhítsék a feldolgozott állati fehérjék takarmányozási célú alkalmazására vonatkozó tilalmat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bizottság jelentése alapján most tartott harmadszor vitát a közös agrárpolitika tervezett reformjának kérdésről a Tanács. Az előző két vita decemberben és januárban volt. A magyar elnökség javaslatára ez alkalommal a vidékfejlesztés kérdése volt a vitatéma. A bizottság novemberi közleménye szerint ez lenne a KAP reformjának harmadik fő célkitűzése - olvasható az EU2011.hu magyar elnökségi oldalon.

A magyar elnökség szerint a közös agrárpolitikának elő kell mozdítania a vidéki területek intelligens, fenntartható és a társadalmi kirekesztődést is megelőző gazdasági fejlődését. A vidék fejlődésében fontos a termelők új nemzedékének kinevelése. Vagyis a közös agrárpolitikának segítséget kell nyújtania a fiatalok számára a gazdaságok átvételéhez, a termelés elindításához. "Helyzetbe kell hozni a fiatal gazdákat" - fogalmazott a tanács ülése utáni sajtóértekezleten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az uniós szintű területfejlesztésben a magyar elnökség szerint fontos a gazdálkodási rendszerek szerkezeti sokszínűségének fenntartása, amit elsősorban a kis gazdaságok működési feltételeinek javításával érhető el.

Mi lesz a tyúkokkal? Drágulhat a tojás?

Rövidesen életbe lép az az irányelv, amely szerint már csak úgy nevezett feljavított ketrecekben szabad tojótyúkokat tartani. A tanácsi irányelvet 13 évvel ezelőtt fogadták el, az életbe léptetésének határideje 2012. január 1. Így a jövő év elejétől az EU-ban tilos olyan tojást forgalmazni, amely nem a javított tartásmódból származik. A Bizottság 2010 novemberében friss adatokat kért a tagállamoktól arról, hogyan állnak az előkészületek az irányelv jövő évi bevezetéséhez. A beérkezett adatok azonban hiányosak.

Fazekas szerint számos tagország felvetette, hogy az üzemei nem tudják a korszerűsítést határidőre befejezni, ennek részben a gazdasági válság az oka. Nincsenek megfelelő adatok arról, hogy hol hány termelőnél nincsenek még megfelelő tyúkketrecek, mert az adatszolgáltatók nem teljesítik kötelességüket, mondta a sajtóértekezleten Fazekas. De összességükben a tagországok elkötelezettek a javított tartásmód mellett, a Bizottság pedig nyomon fogja követni a fejleményeket, tette hozzá a magyar miniszter.

Az elnökség fontosnak tartja, hogy a tojástermelésben közösségi szintű előrelépés legyen a tartásmódban, de nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy egyes becslések szerint 2012. január 1-jén az európai tojótyúkállomány mintegy 30 százalékát fogják még hagyományos ketrecben tartani. Az elnökség tart attól, hogy a jelenlegi megoldatlan helyzet akár tojáshiány kialakulásához, a tojásár emelkedéséhez és piaci egyenlőtlenségekhez is vezethet.

Az Európai Parlament nem híve a határidő átfogó kitolásának, de egyetért azzal, hogy megoldást kell találni a még felkészületlen gazdák átállására.

Enyhítenék az állati fehérjetakarmány tilalmát

Lengyelország javasolta, hogy enyhítsék az állati eredetű fehérjetakarmány tilalmát, amelyet kergemarhakór (szivacsos agyvelősorvadás - BSE) miatt vezettek be. Varsó szerint nem kérődzőknek, vagyis szárnyasoknak és sertéseknek veszélytelenül lehetne adni a hús- és csontlisztet. Ez növelné az EU állattartásának versenyképességét harmadik országokkal szemben, csökkentené az uniós szójaimportot, és még környezetvédelmi haszna is lenne, csökkentve a vágóhídi melléktermék elhelyezésének problémáját.

A lengyel kérést "a tagországok széles köre támogatta", a Bizottság tudományosan igazolt információk alapján nyárra tervezi az irányelv felülvizsgálatával kapcsolatos vita lefolytatását, és a döntés ősszel várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06