Közeleg a húsvét: egekbe szökhet a tojás ára!

agrarszektor.hu
Nem a piacokon várható először árdrágulás, hanem a boltokban, nagyobb üzletekben, állítják a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szekszárdi piacon megkérdezett termelők szerint a 30-35 forintos tojás még eladható. Ennél többet szerintük a vásárlók nem fizetnének érte. Pedig a magas takarmányárak is indokolnák az emelést, amit eddig nem mertek meglépni. Ugyanakkor húsvét előtt pár forinttal biztosan drágább lesz a tojás - írja a teol.hu.

Varga Sándor, a Magyar Agrárkamara munkatársa elmondta, hazánkban jelenleg 4 millió, piacra termelő, intenzív technológiával tartott tojótyúk van közel negyven gazdaságban. Közülük egyre többen döntenek a váltás mellett, ez leggyakrabban azt jelenti, hogy a tojótyúkokról húscsirkékre váltanak. A váltás oka, hogy jövő januártól csak olyan ketrecben lehet majd tyúkot tartani, amely megfelel a brüsszeli állatjóléti előírásoknak.

Varga Sándor szerint, amennyiben hatályba lép a szabályozás az uniós országokban körülbelül 29 százalékos tojáshiány keletkezik, mert a szabálytalanul (régi ketrecben) tartott tyúkok tojásait nem lehet majd értékesíteni. A hiány pedig várhatóan azonnali áremelkedést okozhat.

Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára elmondta, a falusi tojásfelhozatal a teljes hazai mennyiség 40 százalékát adja, de az arány fokozatosan csökken. A szakember hozzátette, a regisztrált tojástermelők száma 410, ebből igazán nagy cég 14 van, ahol esetenként százezer tyúknál többet tartanak, így az éves hozam itt eléri a 20 milliót is.

Egy kívülálló nem igazán érti meg, hogy miért kerül a termelőnek sokba egy darab tojás. Földi Péter elmondta, a tojás önköltségi ára mindent beleszámolva 19-20 forint, körülbelül ennyit, vagy 1-2 forinttal többet kap a termelő. A csomagolás tojásonként 3 forint, de a felvásárló is keres rajta pár forintot, a kereskedő pedig 30 százalékos haszon alatt nem is nyúl hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06