Hiánycikk lehet a jó minőségű káposzta

agrarszektor.hu
Az aszályos nyár és ősz miatt az idén is gyenge termés várható a szabadföldi kertészeti ágazatban. A káposztafélék termelői alacsony hozamra számítanak, és ez az idei évben jelentős területcsökkenéssel is párosult, a tavalyi veszteséges év hatására. A nyár végére kialakult keresleti piac és a magas árak részben kompenzálják a kieső termést és a termelők sikeresebb évet zárhatnak mint az elmúlt évben, viszont a piacokon a vásárlók szűkebb fejes-, kel- és vöröskáposzta, valamint karfiol és brokkoli kínálattal találkozhatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2012-es év jobban indult, mint azt az előjelek ígérték. A szokásos macedóniai korai káposzta olcsó, tömeges importja elmaradt a komoly minőségi problémák hatására, ezért szinte a kezdetektől az előző évet jóval meghaladó ár volt jellemző a hazai piacon. A magyarországi árakat nagyban befolyásolják ugyanis a környező országokban kialakult dömping árak, vagy az esetleges hiány. Mivel Európa keleti fele a magyarországihoz hasonló termelési és időjárásbeli nehézségekkel küzdött egész szezonban, a 2010-es évhez hasonló hiányra számítanak a szakértők. Az időjárás több alkalommal okozott kellemetlenséget, késői fagyokkal, júniusi jégveréssel, de a legnagyobb kárt a rendkívül száraz, légköri aszállyal párosuló július, augusztus és szeptember okozta, amely soha nem látott rovarinváziót és lassan, korlátozottan fejlődő növényállományt eredményezett. Az hogy hogyan lehet javítani ezen a helyzeten és milyenek a végleges európai terméskilátások, a legnagyobb kérdés a termelők számára betakarításig - hangzott el a Syngenta "Káposztafélék Nyílt Napja" rendezvényén. 


A Syngenta Ócsai Kísérleti Állomásán megrendezett esemény több mint 200 termelő és egyéb, az ágazatban érintett szakember részvétele mellett zajlott. A fajta- és alkalmazástechnológiai bemutatóval valamint konzultációval kiegészített találkozón a Syngenta Kft. jövő évi új növényvédelmi és hibrid ajánlatával ismerkedhettek meg a résztvevők. "A jó termés kulcsa a megfelelő időben és a megfelelő készítménnyel végzett védekezés: aki az évek óta ajánlott Actara-s, palánta-bemártásos technológiát használja kiültetés előtt, az hosszú hetekre védelmet nyújt növényeinek még az ilyen rendkívüli rovarfertőzéssel járó évben is, mint az idei. A betegségek ellen pedig az Amistar Top ad kiemelkedő védelmet." - foglalta össze a 2012-es év növényvédelmi tapasztalatait Mádi Zsolt a Syngenta Pest megyei területi képviselője.

A fajta optimális megválasztása mindig kulcskérdés a zöldségfélék termesztésében, ezért a lehető legnagyobb gondossággal, a piaci igényeknek, termelési körülményeknek és céloknak megfelelően kell elvégezni. Más fajtákat kell választani a tervezett betakarítási időszaknak megfelelően, vagy annak a célnak tudatában, hogy a termés egyenesen frisspiacra kerül, savanyító üzemekbe, vagy tárházba. A Syngenta, amely a káposztafélék termelőinek megbízható partnere volt az elmúlt évtizedekben megbízható fajtakínálatával, a jövőben még inkább szolgálja a partnereit, komplex, a hatékony, gazdaságos termelés folyamatára kidolgozott megoldásaival. Egy vezető nemesítő cég a termesztésre és a termesztés fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Különösen igaz ez Magyarországon, ahol a Syngenta piaci részesedése még az európai átlagnál is magasabb. A cég, a káposztafélék nemesítésénél és fajtakiválasztásánál teljesen új utat jár Közép- és Kelet-Európában, így Magyarországon is. A zöldségnemesítéssel, vetőmagelőállítással, valamint forgalmazással foglalkozó cégek közül egyetlenként helyben, Magyarországon nemesít, ezáltal a legjobb választ adva a nyugat-európaitól eltérő kihívásokra, klimatikus viszonyokra és termesztéstechnológiára. A Nyugat-Európából honosított fajták a mi kontinentális, légszáraz, aszályos körülményeink között szinte soha nem tudják azt a teljesítményt nyújtani, mint azt a fajtaleírások ígérik.

Természetesen a növényvédelmi problémák is részben eltérőek. A Syngenta zöldségnemesítői élen járnak az azon betegségek és kártevők elleni rezisztencia- és tolerancianemesítésben, amelyek ellen növényvédelmi technológiával nem tudunk hatásosan védekezni. Ilyen problémát jelentenek a fuzárium, a gyökérgolyva, a xantomonászos feketeerűség és a dohánytripsz. "Ahhoz, hogy versenyezni tudjunk a holland, német vagy éppen lengyel termelőkkel alkalmazkodni kell a körülményekhez, helyben nemesített vagy kiválasztott fajtákkal" - szögezte le összegzéseként Antal Gyula, a Syngenta zöldség szakértője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06