Liszt, tej, zöldség-gyümölcs: megdöbbentő áfaügy

Érthetetlennek tartják, miért maradnának ki az áfacsökkentésből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megdöbbentőnek tartják a malomipar, a tejágazat és a zöldség-gyümölcs szektor szereplői, hogy a jelenlegi elképzelések szerint az általuk előállított alapvető élelmiszerekre nem terjedne ki a januártól várható kormányzati áfacsökkentés. Mindhárom ágazatban újra erőteljes lobbizás indulhat, hogy beférjenek a kabinet áfamérséklési programjába, amely egyelőre kiforratlannak tűnik.

Nem akar a malomipar az utóbbi időben ellehetetlenült húsipari vállalkozások sorsára jutni, ezért az egyre tömegesebbé váló lisztpiaci áfacsalások és a romló versenyképességi helyzet miatt továbbra is azt szorgalmazza, hogy a kormány csökkentse a liszt 27 százalékos áfáját - mondta az agrarszektor.hu-nak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Az iparág szereplőit - tette hozzá - megdöbbentette Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár hét eleji bejelentése, amely szerint a kabinet az alapvető élelmiszerek közül csak a sertés- és a baromfihúsok áfáját faragná le 10 százalék alá, és az adómérséklésből a liszt kimaradna.

A húsipar jövedelmezőségi gondjait mutatja, hogy a közelmúltban a Kapuvári Hús Zrt. és a Pápai Hús 1913 Kft. is csődbe jutott, de hasonló események a nagy malomipari cégek között is lejátszódtak az utóbbi években. Így például a felszámolták a székesfehérvári Cerbonát és Cornexit, illetve a nyíregyházi ABO-csoportot, és fennáll a veszélye annak, hogy a még működő vállalkozások is hasonló sorsra jutnak az évek óta tartó negatív árverseny miatt.

A Gabonaszövetség a feketepiac ás az adócsalások visszaszorítása érdekében a napokban újra kezdeményezte, hogy a kormány drasztikusan - 5 százalékra - mérsékelje a liszt áfáját, más ágazati termékeknél pedig vezesse be a gabona- és az olajosmag-piacon már alkalmazott fordított áfát, amelynek használatát az augusztusban megjelent új uniós jogszabályok gyorsítják és könnyítik. A szövetség ez ügyben levelet írt Czerván Györgynek, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának, Pankucsi Zoltánnak, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkárának, Font Sándornak, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnökének és Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének.

Nem érti a Fruitveb:
Teljesen elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy a kormány nem a zöldség-gyümölcs ágazatban kezdi a tervezett áfacsökkentést - reagált a Lázár-féle bejelentésre Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte nem gazdasági szempontok, hanem a lobbierők határozzák meg, hogy az áfamérséklés kapcsán mely termékeket veszi előre a kabinet. A Fruitveb a jelenlegi 27 százalék helyett 5-10 százalék közötti áfakulcsot tartana elfogadhatónak. A gyors adóváltoztatásokat az is indokolná, hogy az Ernst and Young korábbi felmérései szerint a költségvetést sújtó, 130 milliárd forintra tehető éves élelmiszergazdasági bevételkieséséből a zöldség-gyümölcs szektor a legnagyobb mértékben, 55 milliárd forinttal részesedik. E tétel Mártonffy Béla szerint nagyobb, mint a sertés-, a baromfi- és a tejpiacról származó bevételkiesés együttvéve. A mai magas áfakulccsal a zöldség-gyümölcs ágazat nem lehet versenyképes, és nem mozdulhat el jelenlegi helyzetéből, amikor teljesítőképességének csak 30 százalékát használja ki - szögezte le a terméktanács elnöke.

Az alapvető élelmiszereket érintő áfacsökkentési programba be kellene vonni a kenyeret és a tejet is, amelyekre ugyan ma alacsonyabb, 18 százalékos adókulcs vonatkozik, de ez még mindig túlságosan magas - vélik szakértők. Az adóterhek 5-10 százalékra mérsékléséért évek óta fellépő, de most mellőzöttnek tűnő iparágak szereplői ma abban reménykednek, hogy Lázár János a tervezett áfaváltoztatások kapcsán a sertés- és a baromfihúst csupán példaként hozta fel, és az adómérséklés más alapvető termékekre is kiterjedhet. Mindenestre az ügy kormányon belüli kiforratlanságára utal, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium - amely az általános adócsökkentés "álharcosának" számít - hallgat és nem szólalt meg az adó és pénzügyekért felelős nemzetgazdasági tárca sem.

Nem képzelhető el, hogy a tej ne tartozzon az alapvető élelmiszerek közé, ezért a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folytatja lobbi tevékenységét az eddig is szorgalmazott áfacsökkentés érdekében - fogalmazott Lukács László, a szervezet ügyvezető igazgatója. A magas áfakulcs a hazai iparági szereplőknek túlzott piaci konkurenciát teremt, illetve komoly versenyképességi problémákat okoz, és ez rontja a tejipari cégek gazdálkodási pozícióit - állapította meg. 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?