Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter elnöki tisztét is betöltő szakember az MTI-nek azt mondta: a részben európai uniós támogatásból épült, jelentős kapacitással bíró három-négycsillagos hotelek egyre nagyobb konkurenciát jelentenek a falusi vendéglátók számára, mert az év nagy részében egy hétköznapi éjszakára kínált akciós, félpanziós áraik személyenként csak 1-2 ezer forinttal magasabbak a kis vidéki szállásadók által kért összegnél, ez pedig már a régi vendégkört is megfontolásra készteti.
Szabó Géza utalt rá, hogy a falusi turisztikai szolgáltatók területi működését, adózását érintő, egyben a tevékenységet nehezítő jogszabályi változások az elmúlt években felgyorsították a generációváltást és a cégek, befektetők megjelenését az ágazatban, ennek eredményeként sokan több tízmillió forintos beruházást valósítottak meg szolgáltatásuk színvonalának emelésére. A falusi szálláshelyek egy része a kiépítettség, felszereltség tekintetében felveszi a versenyt a hotelekkel, például szauna, gőzkabin, s egyebek mellett udvari medence használatát is lehetővé teszi a vendégeinek - hangsúlyozta.
Hozzátette: a cél az, hogy folytatódjon ez a megújítási, fejlesztési folyamat, s a komfortfokozat növelésével minél több falusi vendéglátó legyen képes a szállodákban elvárt komfortot biztosítani a hozzá betérő turistáknak.
A FATOSZ alelnöke kitért rá: vannak még lehetőségek az étkeztetés, a hagyományos, tájjellegű, éppen ezért a vendégek számára különleges ételek elkészítése tekintetében is. Ehhez jó alapot jelenthet, ha a vendégfogadó agrártevékenységet folytat, disznót vág, tehenet tart, saját élelmiszereket állít elő, esetenként ebbe a munkába vendégeit is bevonja.
Növelheti a falusi vendégforgalmat a termékspecializáció, a gasztronómiai fesztiválokhoz, a tematikus utakhoz való kapcsolódás és az új utak létrehozásában való részvétel is - mondta Szabó Géza, példaként említve a zarándokutakat, a kulturális útvonalakat és az ökoturisták körében népszerű, ökoportákat érintő zöldutakat.
Az alelnök szavai szerint a minőségi átalakulás, az online felületen való megjelenés, az ágazatot érintő jogszabályok ismerete szükségessé teszi a falusi turizmusban tevékenykedők folyamatos képzését. Szólt arról, hogy a közeljövőben Pécsett szervezett kurzusra horvát szakemberek is jelentkeztek, mert a magyar-horvát határ mentén látnak lehetőséget a magyar partnerekkel való összefogásban.