Fogadjunk, hogy ezeket nem tudtad a Túró Rudiról!

agrarszektor.hu
A Túró Rudi még akkor is megunhatatlan, ha a gyárban dolgozó munkások bármennyit falatozhatnak belőle minden munkanap során. A Pénzcentrum az egyik legnagyobb hazai gyártótónál, a Sole-Mizonál járt.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A IX. Coop Rally-n (melynek célja a minőségi magyar termékek népszerűsítése) lehetőségünk nyílt bekukkantani a Sole-Mizo Zrt. marcali üzemébe. Fotókat higiéniai okokból (csak szkafanderszerű védőruhában lehet bemenni) csak csomagolás után lehet készíteni. Sok érdekességet megtudtunk erről a desszertről, a gyártási folyamatról.

  • Mindössze két gyártó használhatja a Túró Rudi elnevezést: a Sole-Mizo Zrt. és a FrieslandCampina Hungária Zrt. (utóbbi gyártja a Pöttyöst)
  • A Túró Rudi hungarikum.
  • Elődjét az ötvenes években mázas sajtrudacskának hívták a Szovjetúnióban.
  • Ha az összes Túró Rudi fogyasztást nézzük, az akkora mennyiség, mintha minden egyes magyar 33 darabot fogyasztana évente.
  • Évente 22 milliárd forintot költünk Túró Rudira.
  • Annyi rudi készül évente a gyárban, amiket ha egymás mögé helyezzük, elérünk Budapestről az Északi-sarkra.

Túró Rudi gyártásra annyi tejet használnak fel évente ebben az üzemben, ami megtöltene két 50 méteres olimpiai úszómedencét.

A marcali üzemben csaknem harminc különféle rudi készül, többségük kakaómassza bevonóval. Van azonban egy különlegesség is, valódi csokoládé (ez kakaóvajból, míg az előbbi növényi zsírból készül) bevonattal.

Itt az üzemi dolgozók annyi rudit ehetnek, amennyit csak szeretnének - árulta el Mezriczkyné Talpas Ottília, minőségbiztosítási vezető.

A friss tejtől a dobozokig - Így készül

  • Miután a friss tej megérkezett az üzembe, maximum 36 órán belül feldolgozzák. A tejet homogenizálják (azért, hogy a zsír ne ússzon fel a tej felszínére), pasztörizálják (azaz hőkezelik), majd a túrókészítő tankba töltik. Itt megalvasztják, és elkészítik belőle a túrót.
  • Ezután ízesítik cukorral, citrommal, szőlőcukorral és keményítővel.
  • Az ízesített túró a formázó gépbe kerül, ebből pedig futószalagon jönnek ki a rudacskák.
  • A szalag áthalad egy csokibevonó függöny alatt. Az aprólyukú rácsnak köszönhetően alul is majdnem teljesen egyenletes lesz a bevonat.
  • A rudik mennek a hűtőalagútba, ahol rájuk dermed a bevonat.
  • A csomagológépek percenként 500 darabot csomagolnak, másodpercenként majdnem nyolc rudit.
  • Minden darabnak 17 gramm túrót kell tartalmaznia, ez másfél deci felhasznált tejet jelent. 30 gramm a súlya, a csoki pedig minimum 40 százalék lehet.
  • Emellett minden fázisban állandó minőségbiztonsági ellenőrzések folynak, és a kész rudikat is gyártási adagonként folyamatosan ellenőrzik, hogy minden előírásnak megfelelnek-e.

A már becsomagolt rudikról képek is készülhettek, itt a dobozolás, illetve a multipackos fóliázás:



NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?