Sorsdöntő változások - Mit lépnek a bankok?

agrarszektor.hu
Az elmúlt évben a hazai agrárium szereplőinek a jogszabályi környezet jelentős és viszonylag gyors változásával kellett szembenéznie. A legfontosabb változásokat az új földforgalmi törvény és a területalapú támogatások rendszerének átalakítása - a degresszió, illetve a támogatások átcsoportosítása - hozta, amely számos ponton kavarta fel az állóvizet, és teremtett merőben új helyzetet az agrárvállalkozások életében. A változások a finanszírozói oldalt is érzékenyen érintik, interjúnkban többek között erről kérdeztük Soltész Gergőt, az FHB Bank vezérigazgatóját.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

Soltész Gergő előadó lesz december 4-5-én megrendezésre kerülő agrárkonferenciánkon, ahol a hazai agrárszektort érintő mélyreható változásokat finanszírozói szemszögből is körbejárjuk.
Bankok, agrárvállalkozások, gazdálkodók és biztosítók egy asztalnál.
Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

agrárszektor.hu: Az elmúlt időszakban az agrárszektor szereplőinek a jogszabályi környezet jelentős és viszonylag gyors változásával kellett szembenéznie, az új földforgalmi törvény és a területalapú támogatások rendszerének átalakítása merőben új helyzetet teremtett. Ezek a változások egyrészről érintik az agrárvállalkozások jövedelmezőségét, másrészről elbizonytalaníthatták a szektor szereplőit. Hogyan érinti ez a finanszírozói oldalt?

Soltész Gergő: Ezek a változások természetesen a bankokat is érzékenyen érintik. A területalapú támogatások degressziójának két ellentétes hatása van. Mintegy 500 nagygazdaságot érint a területalapú támogatás 1200 hektár feletti elvonása, amitől romlik a hitelfelvevő képességük. A kisebb cégek esetében viszont azzal számolunk, hogy a hitelkeresletük tartós lesz, és ez nemcsak a gépvásárlási és forgóeszköz-hitelekben, hanem a hosszabb megtérülésű beruházási hitelekben is megjelenik majd.

A nagy kérdés az, hogy a hosszabb futamidejű hiteleket igénylő beruházások - így pl. az öntözés, az állattartó telepek korszerűsítése vagy az infrastrukturális beruházások - mikor és milyen mértékben indulnak el. Ezen a téren sokkal visszafogottabbak voltak a piaci szereplők az elmúlt időszakban, érthető okokból, egy hosszútávon kiszámítható, tervezhető szabályozási környezet kialakulására vártak.

a: Ez akár azt is jelenti, hogy a bankok lelkesedése alábbhagyhaz az agrárszektor iránt?

S.G.: Inkább úgy fogalmaznék, hogy átalakul az érdeklődés. Korábban a bankok számára az agrárium cégmérettől, tevékenységtől függetlenül vonzó volt, hiszen az agrárcégek olyan stabilan működtek, ahogyan az számos más ágazatban nem volt tapasztalható. A közelmúltbeli változások viszont mind a cégektől, mind a bank részéről nagyobb körültekintést követelnek.

Beazonosítható, hogy a területalapú támogatás csökkentésének kik a kárvallottjai, ezeknél a cégeknél a bankok valószínűleg óvatosabbak lesznek. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy e vállalkozások nagy része masszívan nyereséges volt, és valószínűleg vannak még hatékonysági tartalékaik is. Mi biztosan nem fordítunk hátat az agráriumnak, legfeljebb valamivel szofisztikáltabb megközelítéssel járunk majd el - különösen a nagyüzemek, illetve az állattenyésztéssel foglalkozók esetében - figyelembe véve a jogszabályváltozásból adódó esetleges hitelképesség-változást.

a: A kormány elvileg egyértelműen pozitív változásokat is kilátásba helyezett a degresszió kapcsán. A területalapú támogatások átcsoportosításával, illetve további nemzeti források bevonásával pluszforrást kívánnak nyújtani az állattartóknak. Javíthat ez érdemben a hazai állattenyésztés helyzetén, ennek megfelelően banki megítélésén?

S.G.: Jelentősen fejlődhet az állattartás támogatása az eddig elhangzott kormányzati bejelentések alapján: az új ciklusban több száz milliárdosra becsült volumene már érdemben hozzájárulhat a versenyképesség javulásához. Amellett, hogy számszerűen mekkora a támogatás, legalább annyira meghatározó kérdés, hogy mennyire kiszámítható.

Az állattenyésztés egy hosszútávon megtérülő beruházás, amelybe bárki akkor mer belevágni, ha tudja, hogy 3-5 év múlva is megkapja az előirányzott és tervezett támogatási forrást, amelyet részben a hitel visszafizetésére is fordíthat. Kérdés, hogy a piaci szereplők mennyire lesznek bátrak, mennyire mernek hinni abban, hogy a 6 évre betervezett keret az 5. évben is rendelkezésre áll. A feketegazdaság jelenléte szintén fontos kockázati tényező az állattartóknál, ennek megnyugtató kezelése erősítheti a banki érdeklődést, amely érzékelhető lehet a hitelkínálatban is.

a: Az FHB is lát ebben az ágazatban növekedési lehetőséget?

S.G.: Igen. Egyrészt az állattenyésztés az FHB-nál eddig sem volt diszpreferált ágazat. Másrészt a most bejelentett változások pozitív bizonytalansági tényezők, várhatóan javíthatják az ágazat vállalkozásainak hitelképességét. Az állattenyésztésben kiemelten fontos a mérethatékonyság és a vertikális integráció, az utóbbi hiányában nagyon volatilis lehet a gazdálkodás. Ezen a téren kockázatot jelentenek az állami földbérletek körüli bizonytalanságok.

a: Az új földforgalmi törvény jelentős átalakulásokat hozott a földpiacon, ehhez adódnak hozzá a területalapú támogatások átalakításának negatív hatásai is. Jelentkeznek-e már az új szabályozás hatásai a földárakban?

S.G.: A földárakban egyelőre nem látunk jelentősebb változásokat. Az elmúlt években tapasztalt, egyre erősebb kereslet folyamatosan növekvő forgalmat és árakat generált. Számítani lehetett arra, hogy az új szabályozás korlátozza a keresleti oldalt, és szűkíti a potenciális befektetők körét. Az adminisztratív eszközökkel támasztott akadályok miatt is csökkent az adásvételek száma, hosszabbra nyúlt a tranzakciók ideje, ám a termőfölddel elérhető profittermelő képesség nem változik, és ez jelentős támaszt biztosít a földáraknak.

A területalapú támogatás átalakítása szintén kihat a földpiacra. Még nem tudjuk, hogy a nagy területeket megművelő agrárcégek miként alkalmazkodnak a jogszabályi változáshoz. Mindezek ellenére nem számítunk jelentősebb áresésre, valószínűleg legfeljebb az áremelkedés eddig tapasztalt dinamikájának megtörését mérhetjük majd az FHB Termőföldindex-szel. Természetesen ebbe belefér az is, hogy néhány területen nemcsak lassul, hanem akár meg is fordul a trend: csökkenhet az ár, például a kevésbé piacképes, gyengébb minőségű földek esetében.

a: Nemrég kötöttek együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Mi a megállapodás célja?

S.G.: A 2014. augusztus 7-én megkötött stratégiai megállapodás célja egy olyan, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés, amelynek köszönhetően a 2014‒20-as Európai Uniós költségvetési ciklus keretében elérhető közösségi és nemzeti pénzügyi forrásokhoz a lehető leghatékonyabban juthatnak hozzá a kamarai tagok. Az FHB tradicionálisan elkötelezett, tapasztalt szolgáltató az agráriumban, így a kamarai tagok külső forrás bevonásakor is maximálisan számíthatnak ránk, készek vagyunk mind a forgóeszköz-finanszírozási, mind a hosszabb távú beruházási igényüket kiszolgálni. Hitel- és számlavezetési oldalon olyan előnyöket tudunk kínálni, amelyek hozzásegíthetik őket a bankköltségeik csökkentéséhez, a fejlesztések, gépbeszerzések megvalósításához szükséges külső források igénybevételéhez, illetve az éven belüli átmeneti likviditásfeszültség tompításához. A célunk az, hogy a számszerűsíthető tényleges előnyöket a kamarai tagok kihasználhassák, ennek köszönhetően gyorsabban és olcsóbban juthassak forráshoz.

a: Milyen számszerűsíthető előnyöket jelent ez?

S.G.: A most kialakított kedvezményrendszer elsődlegesen az Növekedési Hitelprogram keretében történő forrásbevonást érinti: éven belüli és éven túli hiteleknél 2,15, illetve 2,35 százalékos maximális kamattal nyújtunk finanszírozást, egyedi esetekben még ennél is kedvezőbben. Ezeken felül kedvezményes számlavezetési csomagot kínálunk a kamara tagjainak, illetve a területalapú támogatások előfinanszírozásában nyújtunk számukra előnyös kondíciókat.

a: Az Növekedési Hitelprogram (NHP) első szakaszában kiemelkedő arányban vettek részt az agrárcégek. Mik a tapasztalataik a második szakaszban?

S.G.: Érdemi változást nem tapasztaltunk, a legnagyobb különbség az, hogy az NHP első ütemében jobban koncentrálódott az érdeklődés. Ez alatt a rövid idő alatt valóban felülreprezentált volt az agrárium, aminek két meghatározó oka volt. Egyrészt az, hogy az agrárszektor megítélése a bankok részéről nagyon kedvező, többen szeretnének növekedni ebben az ágazatban, így a finanszírozók is keresték ezeket a vállalkozásokat. A másik pedig az, hogy nemcsak a kínálati, hanem a keresleti oldal is motivált volt. A szektor szereplőinek beruházási aktivitása átlag feletti.

Az érdeklődés továbbra is intenzív, a nagyobb kihívást inkább az előbbiekben említett változások jelentik. Reményeink szerint a kormány agráriummal kapcsolatos jelentősebb szabályozói átalakításai hamarosan nyugvópontra jutnak, és kialakul egy olyan kiszámítható környezet, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy hosszabb távra tervezzenek, és akár nagyobb, lassabban megtérülő beruházásokat is elindítsanak.

a: Milyen szegmensben lát még növekedési lehetőséget az agrárfinanszírozáson belül?

S.G.: A kertészeti célú beruházások terén látunk növekedő érdeklődést. A gyümölcstermesztéshez kapcsolódóan különösen jelentősek a hozzánk bekerülő hiteligények. Ezen tevékenységnél a birtokméret növelésén túl az a cél, hogy öntözéssel, gépesítéssel, infrastruktúra-beruházásokkal növeljék a meglévő birtok hatékonyságát, ami előre mutató törekvés. Igaz, ezen a területen zavart okoznak az orosz szankciók, mert ha a terméket nem, vagy csak nyomottabb áron tudják értékesíteni, akkor a beruházási szándék visszaesik. Az orosz-ukrán konfliktus nyilvánvalóan egy olyan tényező, ami a magyar élelmiszeripari szereplők számára sem kedvező. Ha ez rövid és átmenetinek tekinthető hatás, akkor a szektor szereplői remélhetően könnyen átvészelik, de ha a krízis hosszabb távon elhúzódik, akkor az EU-n belül maradó árutöbblet már jelentős lesz, és ez nagy kihívás elé állíthatja a hazai élelmiszeripart is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?