Nem tudnak annyit fizetni Lázárék, amennyit akartak

agrarszektor.hu
Újabb 200 milliárd forintra ír ki pályázatokat az ősszel a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Programban (VP), így a meghirdetett összeg az év végéig elérheti az 1100 milliárd forintot. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a VP-ben nem teljesül az idénre szóló, 200 milliárd forintos kifizetési terv, mert a beruházási pályázatoknál nem születtek meg a pénzlehívásokhoz szükséges támogatói döntések. Így eddig csak a korábbi évekből származó, de most már a VP-t terhelő determinációkra fizettek, illetve a Miniszterelnökség az agrár-környezetgazdálkodási (akg) és az ökogazdálkodási jogcímeknél az év végéig területalapú előlegfizetésekre igyekszik rábírni a kifizető ügynökségként működő, átszervezés alatt álló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számos újabb pályázati felhívást jelentet meg az ősszel az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a tárca államtitkára. A minisztérium 40 milliárdot egy újabb akg-programra, 38 milliárdot a fiatal gazdákra, 36 milliárdot diverzifikálásra, 26 milliárdot termelői csoportokra, 18-18 milliárdot önkormányzati utakra és kertészeti gépbeszerzésekre, 12 milliárdot a helyi piacokra és közétkeztetésre szán, illetve több további kisebb összegű pályázatot is közzé tesz. Ezek összege mintegy 200 milliárd forintot tehet ki, így a már kiírt, 900 milliárd forint összértékű felhívásokkal együtt 1100 milliárd forintnyi pályázat jelenhet meg az év végéig a VP-ben.

Programmódosításra is szükség lesz
Várhatóan programmódosítást kezdeményez Magyarország az Európai Bizottságnál annak érdekében, hogy az úgynevezett energiahatékonysági fókuszterületre elkülönített forrásokat jobban fel lehessen használni a VP-ben. A gondot az okozza, hogy az állattenyésztési, kertészeti és élelmiszeripari beruházási felhívásoknál e fókuszterületre kevés pályázat érkezik, illetve a feltételeknek sokan nem tudnak eleget tenni vagy nehezen mérhető azok teljesülése. Ezért a Miniszterelnökség az energiahatékonyságról más, versenyképesség-növelő fókuszterületekre kívánja átcsoportosítani a VP-s pénzeket.

Már most biztosra vehető ugyanakkor, hogy nem teljesül az idénre szóló, 200 milliárd forintos kifizetés terv - ismerte el az agrárszektor.hu kérdésére Kis Miklós Zsolt. Ennek legfőbb oka, hogy a VP-s beruházási pályázatoknál eddig nem születtek meg a pénzlehívásokhoz szükséges támogatói döntések, amelyek lehetővé tennék, hogy a nyertesek - amennyiben igényt tartanak rá - 50 százalékos előleget vehessenek igénybe. Bár a Miniszterelnökség több felhívást lezárt, illetve - például az állattartó telepek korszerűsítésénél - már korábban felfüggesztett túligénylés miatt, a különböző beruházási jogcímek közül csak a trágyatároló létesítési pályázatoknál állnak aláírás előtt a támogatói okiratok, míg a többinél a jogosultsági értékelés zajlik.

Így a VP-ben eddig csak a korábbi évekről származó, de most már e programot terhelő úgynevezett determinációkra fizettek pénzeket, amelyek összege az államtitkár tájékoztatása szerint mostanáig 70 milliárd forintot tesz ki. A Miniszterelnökség úgy növelné az idei kiutalásokat, hogy igyekszik rávenni a kifizető ügynökségként működő MVH-t, fizessen előleget az akg-s és ökogazdálkodási területalapú vidékfejlesztési támogatásokra. A tárca az eddigi kiírásokkal és döntésekkel összesen már 250 milliárd forintnyi, öt évre szóló akg-s és ökos támogatási kötelezettséget vállalt be, amelyből egy évre 50 milliárd forint juthat. Az előlegfizetés mértéke maximum 85 százalékos lehet, de a minisztérium biztonsági okokból legfeljebb 75 százalékot vállalna be, így előlegként 30-40 milliárdos idei kifizetéssel számol. Az MVH az előlegek kiutalását elvileg október közepétől kezdhetné meg, de a hosszabb felkészülési idő miatt a kifizetések ennél később indulhatnának meg, ha a kiutalásokat az átszervezés alatt álló hivatalon a Miniszterelnökségnek "sikerül átvernie".

Sok vagy kevés: több mint 150-szer módosult a program
Nem teremt könnyű helyzetet, ha folyamatosan módosulnak a Vidékfejlesztési Program pályázatai - reagált Kis Miklós Zsolt azokra az érdekképviseleti felvetésekre, amelyek szerint az eddig megjelent felhívások már több mint 150-szer változtak. Az államtitkár szerint azonban részben technikai jellegű korrekciókat hajtottak végre, részben pedig olyan módosításokat vezettek át, amelyeket éppen a pályázók kezdeményeztek. Kis Miklós Zsolt "sikertörténetként" értékelte, hogy a korábbi brüsszeli rendeletalkotási késlekedés ellenére 2015 nyarán a magyar VP-t sikerült elfogadtatni az Európai Bizottsággal, az elmúlt egy évben pedig a program pályázatainak több mint fele megjelent, amelyek az 1300 milliárdos összes forrás 70 százalékát fedik le.

Az államtitkár a támogatói döntések felgyorsulását attól várja, hogy őszre feláll egy új pályázatértékelő rendszer, amelyben a Miniszterelnökség és az MVH szakértői mellett más minisztériumok tisztviselői is részt vehetnek. Ha a VP-s beruházásoknál november elejéig-közepéig támogatói döntések születnének, a piaci szereplők több felhívásnál is élhetnének előlegigénylésekkel, bár Kis Miklós Zsolt szerint ez esetben sem lehet reális a 200 milliárdos ez évi kifizetési terv teljesítése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?