Egyhónapos csúcsra erősödött a forint az euróval szemben

agrarszektor.hu
Tegnap egyhónapos csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, így ismét a 310-es lélektani szintet közelíti a jegyzés. Itt azonban megtorpant a forint kapaszkodása, várhatóan további hírekre lenne szükség ahhoz, hogy áttörje a 310-et lefelé az árfolyam, ráadásul az elemzők éppen ennek ellenkezőjére számítanak az év második felében - áll a Portfolio elemzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csütörtök reggel 310,67-nél állt a forint az euróval szemben, ez egy hajszállal volt magasabb az előző napi árfolyamnál. A dollár 285,67-nél járt, míg a svájci frank 283,33 forintba került. Tegnap az euróval szemben egyhónapos csúcsra tudott menni a forint, ahhoz azonban újra lendületet kellene vennie, hogy a 310-es szintet tovább támadja. Ez a lendület egyrészt jöhetne forintspecifikus hírek miatt, másrészt pedig a feltörekvő piacokkal kapcsolatos általános hangulatjavulás is okozhatna további erősödést. A baj az, hogy az elemzők többsége az év második felében inkább a magyar deviza gyengülésére számít. A Commerzbank például a tegnap megjelent inflációs adat után azt emelte ki, hogy a pénzromlási ütem átmeneti visszaesése miatt a magyar forint és a lengyel zloty gyengülését várják. Ugyanis szerintük az EKB részéről egyre erősebb jelzések jönnek majd idén a várható szigorításról, miközben a régió jegybankjai a nyomott infláció miatt vonakodnak majd kamatot emelni. Ennek köszönhetően a bank szakemberei 317-es euró-forint árfolyamot várnak egyéves időtávon. Hasonló üzenetet fogalmazott meg a napokban Peter Attard Montalto, a Nomura régiós elemzője, aki szintén arra számít, hogy az EKB közelgő szigorítása teszi majd lejtőre a forintot - írja a pénzügyi portál.

Honnan lesz elég lendülete a forintnak 310 közelében?

Tegnap egyébként a forint mellett a többi feltörekvő deviza is jól teljesített, a régióban a lengyel zloty is a forinthoz hasonló, fél százalék körüli erősödést mutatott, csak a cseh korona nem tudott csatlakozni a jó hangulathoz. Ma reggel a zloty és a korona is minimális erősödéssel kezdik a napot. A tágabban vett feltörekvő piacokon eközben az orosz rubel 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a török líra szintén minimális javulással kezdett, míg a dél-afrikai rand stagnált.

Az euró-dollár piacán tegnap reggel úgy tűnt, hogy az euró próbál éledezni, azonban a nap második fele megint a dollár erősödéséről szólt. Így már jócskán 1,09 alá esett az árfolyam azt követően, hogy a hét elején még 1,10 fölé is benézett. Csütörtök reggel ismét 0,1 százalékos euróerősödést látunk, így 1,088 körül jár a jegyzés. Közben a japán jen és a svájci frank árfolyamában nem látunk komoly elmozdulást.

Honnan lesz elég lendülete a forintnak 310 közelében?

A mai nap legfontosabb eseménye a Bank of England kamatdöntése lesz, bár a befektetők többsége nem számít az alapkamat változására, várhatóan csak egy tag szavaz majd az irányadó ráta emelésére. Emellett a Fed oldaláról érkezhetnek további jelzések a várható kamatpolitikával kapcsolatban, ma is megszólal majd az amerikai jegybank két döntéshozója.

A címlapkép forrása: MTI/EPA Dan Himbrechts

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?