Európai Parlament: egységes "nem" a források kurtítására

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament egy erős, a jelenlegi két pilléren alapuló és megfelelően finanszírozott közös agrárpolitikát kíván elfogadtatni 2020 után, amihez a források jelenlegi szinten tartása is szükséges. Az EP ezért visszautasította a Bizottság költségvetési tervezetét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a jövő uniós agrárpolitikájáról szóló európai parlamenti állásfoglalás megszavazását követően örömét fejezte ki Strasbourgban afelett, hogy az EP teljes mértékben elutasítja a vidékfejlesztési uniós források csökkentését, és nem fogadja el a Bizottságnak a következő hét évre szóló költségvetési tervezetét. A jelentés az Európai Parlament politikai véleményét tükrözi. Ahogy a magyar szakpolitikus fogalmazott:.

Így Phil Hogan uniós agrárbiztos a többi biztossal együtt tudatában lesz annak, hogy mi a társjogalkotó Parlament politikai elvárása a Bizottság felé. Remélem, hogy a Bizottság tartja majd magát az Európai Parlament elvárásaihoz."
Támagotással könnyebb

A néppárti politikus emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság eredeti, a 2021-2027-es időszakra szóló, hétéves költségvetési javaslatában 25 százalékos csökkentés szerepelt. A politikus üdvözölte, hogy a Parlament nagy többséggel kiáll a Közös Agrárpolitika forrásainak legalább a jelenlegi szinten történő megőrzése mellett. Emellett az EP is egyértelműen meghatározott, könnyen mérhető teljesítménymutatókat javasol kidolgozni a majdani nemzeti stratégiai keretprogramok működési hatékonyságának mérésére. "Kiemelten fontos azonban, hogy ezeket a mutatókat a jogalkotók, az Agrárminiszterek Tanácsa és a Parlament közösen dolgozzák ki, s az Európai Bizottság ne kapjon önálló döntési hatáskört ezen a területen. Csak így tudjuk elkerülni a gazdák életének további bonyolítását és a felesleges zöldítési szabályok bevezetését" - fogalmazott Erdős Norbert. A Parlament támogatási felsőhatárral kapcsolatos törekvéseit pedig így kommentálta a képviselő:

Egyetértek azzal, hogy legyen kötelező támogatási felsőhatár, így a kisgazdaságok megfelelően részesedhetnek az uniós támogatási rendszerből, de ezt a küszöbértéket tagállami szinten kell meghatározni. Az uniós tagállamok farmszerkezete ugyanis jelentősen eltér egymástól."

Komoly előrelépés az EU agrárpolitikájában, hogy az Európai Parlament első alkalommal fejezi ki nyíltan véleményét, hogy a tisztességtelen módon előállított, az unión kívülről származó termékeket és élelmiszereket nem szabad beengedni az EU belső piacára. "Az EP-ben úgy látjuk, hogy az erdőirtáshoz, a tisztességtelen és nagyarányú földszerzéshez és erőforrásszerzéshez, valamint az emberi jogok megsértéséhez kapcsolódóan előállított termékek nem kaphatnak hozzáférést az uniós piachoz. Például a kiirtott trópusi esőerdők helyén előállított pálmaolajat - amelyet sokszor bioetanol-gyártás céljára hoznak be az EU-ba - ki kell tiltani az unióból"- tette hozzá a néppárti képviselő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58