Érdekkörök, melyek a legtöbb agrártámogatást kapják

agrarszektor.hu
Bár a területalapú és zöldítési támogatás összegét nem találta el a K-Monitor, attól még az agrártámogatásokra kapott összegek alapján mindenképpen fontos agrár-érdekeltségeket ragadott meg idei listájában is, amelyet most közreadunk. Fontos megállapítás az is, hogy a támogatási kassza döntő része 2018-ban is az összes támogatásra jogosult felső 10%-ához került.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az összes támogtás négyötöde uniós forrásként érkezik meg  a magyar agrárszektorba. A kifizetett pénz mintegy kétharmadát teszik ki a közvetlen kifizetések, a többi pályázható forrás. A K-Monitor igyekezett az összes 2018-as támogatást érdekkörökhöz rendelni, és ez alapján megtalálni legerősebb családokat. Íme, a listájuk.

1. Csányi Sándor: 4,8 milliárd forint támogatás

A vágóhídjai és 35 ezer hektáros birtoka mellett integrátorként is tevékenykedő bankár a legfontosabb figura a magyar mezőgazdaságban. Csányi tavalyi 4 milliárdos támogatását 800 millióval tudta növelni részben a szentesi Hungerit baromfifeldolgozó megszerzése (300 millió), részben nagy cégei gyarapodása révén. Sokan Csányit sejtik a Bige László műtrágyagyárára helyeződő hatósági nyomás mögött, ami mutatja, van még hová terjeszkednie tőkésnek a magyar agráriumban.

2. Mészáros Lőrinc: 3,6 milliárd

Mészárosnak a tavalyi a terjeszkedés éve volt. Tavaly augusztusban Nyerges Zsolt közvetítésével megszerezte a Simicska-agrárbirodalom javát (Mezort), így minden valószínűség szerint az ország legnagyobb földbirtokosává vált (a területalapú támogatásokból az ő cégei kapták a legtöbbet). Ezzel együtt még nem lökte le a feldolgozóiparban erős Csányit az agrárium trónjáról, a bankár egy jóval szervezettebb, jövedelmezőbb cégbirodalmat tulajdonol. Mészáros egyébként már nemcsak itthon, de Erdélyben is jelentős földterületeket birtokol. Több, mint 40 hazai cégét holdingba szervezte (vagyonkezelője a Talentis Agro). Tartozik ide Demjántól szerzett balatoni borászat, tokaji, etyeki, somlói szőlő, korábbi Leisztinger- és Simicska-cégek.

3. Hunland (Janssen-család): 2,16 milliárd

A Pest megyei földprivatizáció egyik nagy nyertese volt a 30 éve hazánkba telepedett, a magyar politikai elithez mindig közel helyezkedő holland Janssen család. A Bugyi környékén gazdálkodó, a szigetszentmiklósi stadiont és Szijjártó Péter futsalcsapatát is szponzoráló Hunland cégcsoport idén már a toplista harmadik helyére ért föl.

4. Bódi család: 1,914 milliárd forint

A 6000 hektáron gazdálkodó, főleg állattenyésztő hajdúnánási Tedej mögött álló Bódi-család szépen gyarapodott tavaly, bár a dobogóra így sem fért fel. A bonyolult cégháló egésze közel kétmilliárdos támogatást szerzett, benne a második legtöbb, Mészáros Lőrincet közelítő területalapú támogatást - ennek oka a cégháló szétaprózottsága lehet. A család Bódi Lászlóhoz tartozó ágánál új cégeket tüntethettünk fel, melyek takarmány-, gabona- és vetőmag-termeléssel foglalkoznak.

Nem fért fel a képzeletbeli dobogóra a belga származású állattartó ClaessensPéter és családja sem. Ők is a leggazdagabbak közé tartoznak itthon, ehhez jön az 1,7 milliárdos agrártámogatás, amit dél-somogyi cégcsoportjukhoz tudtunk kötni. Ez a tavalyi összeg duplája.

Egymilliárdos támogatási összeg fölé jutott tavaly a GSD csoport is. A befolyásos csapathoz Helmut Gsuk német gazdálkodó mellett magyar partnere, Dorogi Árpád, Zsira polgármestere és Zászlós Tibor, az állattenyésztő szakmai szervezet elnöke, NAK alelnöke sorolható. A céghálót rekonstruálva elválni látszanak Dorogiék és Gsuk útjai: Gsuk kiszállt a GSD Agrárból, Dorogi a Béta Agroból és a GSD-Pigből. Retró honlapjukon erről nem írnak.

Még mindig jelentős zöldbáró az MSzP-közeliként elkönyvelt Leisztinger Tamás, akihez 958 millió forint agrártámogatást kapcsolhattunk. Leisztinger lavírozására jellemző, hogy megvette a Népszavát, de jelentős pénzeket tol a diósgyőri fociba. 2015-ben még az élen volt, azóta számos agrárérdekeltségétől megvált és a volt élettárs, Tüttő Kata édesanyja is kikerült a céghálóból.

200 millió forinttal növelték támogatásaik összegét a nyíregyházi képviselő és tejesgazda Helmeczyné dr. Pál Gabriella körüli társaságok. 2018-ban 945 millió forint támogatást szerzett a Farmtej-csoport. Az ismert ügyvéd felesége tulajdonos és vezérigazgató az Ibránytejben és a Farmtejben, ami utóbbihoz még a Zöld Bárók és a Ketchup Hungary Kft.-k tartoznak. 822 millió forint agrártámogatásra volt jogosult a Leisztingertől két éve két nagy agrárcéget megszerző mezőtúri Bihari Gábor. Ő 100 millió forinttal növelte 2018-ban támogatásai összegét.

Nem lehet elégedetlen 660 milliós támogatásával a felcsúti Flier János és családja. A napokban egy egészen vadnyugati károkozási történettel összefüggésbe hozott család szintén Leisztinger egy korábbi cégével kapaszkodott fel a toplistán.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?