Nagy István: 70 milliárdra nőhet az élelmiszeripari beruházások támogatási kerete

agrarszektor.hu
Sajtótájékoztatót tartott Nagy István agrárminiszter, amelyen elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretén belül idén mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok. A korábban meghirdetett keret ugyanis túlságosan kevésnek bizonyult. Az MTI közleményét szemléztük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárminiszter elmondta, hogy a tárca 2018 októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel, amelyből 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra 2019 január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani. Összesen 1003 kérelem érkezett be, mintegy 133 milliárd forintnyi igénnyel, mondta el Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette, hogy ezek közül a kérelmek közül az első körben 352 kérelmet már egészen biztosan támogatni fognak, mintegy 48,6 milliárd forint értékben. A kérelmek egy része viszont még elbírálás alatt áll, de a mérlegelések végén az összes megítélt támogatás összege elérheti akár a 70 milliárd forintot is.


A Vidékfejlesztési Program részeként már korábban is megjelentettek egy élelmiszeripar-fejlesztést szolgáló felhívást, amelynek keretében eddig összesen 110 milliárd forint értékben támogattak beruházásokat. Nagy István elmondta, hogy az élelmiszeripar termelési értéke 2010 óta 25%-kal nőtt, 2018-ban elérte a 3236 milliárd forintot is. Ebben fontos szerepe volt a kedvezményes hitelprogramoknak, valamint az élelmiszeripar rendelkezésére álló támogatások jelentős emelkedésének. A Vidékfejlesztési Program támogatásai nemcsak az élelmiszeriparra vannak pozitív hatással, hanem az agrárium minden területének lendületet adnak.


A vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Viski József elmondta, hogy az élelmiszeripari vállalkozások 500 millió forintos támogatási maximumot vehettek igénybe, a borászatok pedig 200 millió forintot. Az élelmiszeripari támogatási kérelmeket többek között hús, zöldség, gyümölcs feldolgozására, italkészítmények és olajok előállítására lehetett benyújtani, míg a borászati beruházásoknál bor, habzóbor és pezsgő előállítására, technológiai korszerűsítésre lehetett pályázni. Viski József elmondta, hogy a lezárult értékelésnél kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy innovatív és versenyképes beruházások valósuljanak meg, munkahelyek teremtődjenek a magyar vidéken. Ezen kívül forrást biztosítottak a pályázó vállalkozások energetikai korszerűsítésére a környezeti terhelés csökkentése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?