Szétosztottak 300 milliárdot szálláshely-fejlesztésre: a borászatok lecsaptak rá

agrarszektor.hu
Több turisztikai térségben is meghirdették a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési programot, amelyből a térségek borászatai is profitáltak. A borkészítés kevésbé nyereséges tevékenység, mint a turizmus, így nem csoda, ha sokan rámozdultak a lehetőségre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 38. leggazdagabb magyarnak, valamint egy máltai székhelyű pénzügyi alap által tulajdonolt tokaji borászatnak is jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által meghirdetett, tavaly lezárult, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program pályázati forrásaiból - írja a napi.hu a nyertesek listája alapján. Az egyes régiókban más-más keretösszeggel és feltételekkel hirdeték meg a támogatást.

A program vissza nem térítendő pénzeiből 2020 végére megújulhat a Mészáros Lőrinc egyik cégének tulajdonában lévő tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia is. A nyertesek listáján a Royal Tokaji Borászati Zrt. is szerepel: Mádon 93 millió forint közpénz segítségével építhetik fel a Royal panziót. Stabilan veszteséges cégről van szó, tavaly éppen 137 millió forint veszteség jött össze az angol tulajdonosoknak. A többségi tulajdonos pedig a máltai székhelyű Foinavan Credit Fund nevezetű pénzügyi alap.

A Royal Tokaji Borászati Zrt. adózás előtti eredménye

A támogatói okirattal rendelkezők listájából korábban kiderült: a Laposa Birtok Termelési és Szolgáltató Kft. 173,2 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a badacsonyi Kishableány Panzió létrehozására. A neszmélyi HillTop-Bor Kft. 38,4 millió forintot kapott szálláshelyfejlesztésre az MTÜ-től. Ők 2018-ban jó évet zártak: a 2,5 milliárd forintos árbevétel 258 millió forintos profitot eredményezett. A HillTop borhotel jelenleg 4 darab dunai panorámás és 4 darab provancei stílusú szobával várja a vendégeket. A Kányaváry Borbirtok Kft. is borpanziót építhet Zalaszabaron, a cég Szabadics Zoltán nagyvállalkozó tulajdonában van, és szintén sikeresen pályázott az MTÜ-nél: 68 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el.

Forrás: MTI Fotó: Komka Péter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29