2021-ben Magyarország rendezi a Európai Lovas Játékokat

agrarszektor.hu
Több mint 6 milliárd forintba kerülne a 2021-es budapesti lovas Eb megrendezése - derült ki a hvg.hu birtokába került jelentésből - de ebből alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételeiből finanszírozni. Járulékos bevételeket jelentene viszont a turizmus számára, nemcsak rövid, hanem hanem hosszabb távon is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több mint 6 milliárd forintba kerülne a 2021-es budapesti lovas Eb megrendezése, ráadásul a költségek túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzből - derült ki a hvg.hu birtokába került, nem nyilvános jelentésből. A Pénzügyminisztérium ellenzi a költekezést, de a vadászati világkiállításhoz kapcsolódó sporteseményt mindenképp Budapesten akarják tető alá hozni. Ehhez még pályákat, mobillelátókat, akadálypályákat és egy sor létesítményt kell két helyszínen felépíteni, miközben a szilvásváradi lovasstadiont elvileg pont a nagy versenyekre hivatkozva betonozták a Bükk szívébe - jegyzi meg a portál.

Idén nyáron nyerte el a Magyar Lovassport Szövetség a 2021. évi Európai Lovas Játékok, vagy ahogyan csak emlegetik, a lovas Eb rendezési jogát, ami összekapcsolódik majd a 2021-es vadászati világkiállítással. A hvg.hu birtokába került jelentést a Kásler Miklós vezette Emmi sportállamtitkársága készítette a kormány számára hivatalos tájékoztatásképpen. Az ebben szereplő költségvetés alapján

a lovas Eb pontosan 6 687 125 000 forintba kerülne, és a rendező lovasszövetség szerint ebből alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételeiből finanszírozni,

számításaik szerint ennyi jönne be a szponzori, reklám, jegybevételből, illetve a nevezési díjakból. A fennmaradó részt, vagyis 5,6 milliárd forintot a kormánynak kellene hozzátennie két évre elosztva: már 2020-ban 1,8 milliárd, majd a rendezés évében 3,8 milliárd forintot. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor jelezte, hogy már "a 2020. évi forrás biztosítását sem tartják támogathatónak".

Zsokék a rajt előtt (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A magyar lovasszövetség még tavaly ősszel pályázott a Nemzetközi Lovas Szövetségnél (Fédération Équestre Internationale, FEI) a lovas Eb rendezési jogáért. A lehetséges helyszínekkel egyeztetve dőlt el, hogy a fővárosi Kincsem Parkban, illetve a Nemzeti Lovardában tartják majd az Eb-t. A két helyszínen azonban egy sor berendezés, pálya és más szükséges összetevő hiányzik. A Kincsem Parkban a nézőtér sem megfelelő az elvállalt rendezvény lebonyolításához, ezért a versenypálya körül egy 15 ezer fő befogadására alkalmas mobil lelátórendszer is létesülne. A Nemzeti Lovardát viszont két éve újították fel, és ahogy írják, "jelenlegi infrastruktúrájával szinte teljes mértékben megfelelő".

A jelentés nem említi a szilvásváradi lovas stadiont, noha annak építésére a hivatalos indoklások szerint pont a rangos, illetve nemzetközi versenyek miatt volt szükség - írja a hvg.hu. A szilvásváradi beruházással szemben az egyik legfőbb érvként mindig is az hangzott el, hogy nehezen megközelíthető, a Budapestre szervezett Eb gyakorlatilag ezt támasztja alá. A várható nézők számát 40 ezer emberre teszik az előterjesztők, így szerintük a fővárosi turizmust a résztvevők és az érdeklődök több mint 105 ezer vendégéjszakával dobnák meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58