Sok pénzt bukhatnak azok a gazdák, akik ezt néhány napon belül nem intézik el

Sok pénzt bukhatnak azok a gazdák, akik ezt néhány napon belül nem intézik el

agrarszektor.hu
Az agrárbiztosítások idei díjtámogatásában kizárólag azok a gazdálkodók részesülhetnek, akik ezt az igényüket az egységes támogatási kérelemben június 9-ig külön feltüntetik. Célszerű ezt a lépést a május 15-i határidőre megtenni, ezt követően ugyanis késedelmi szankcióként a támogatási összeg munkanaponként egy százalékkal csökken - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén a tavalyi 11,4 milliárdról akár 12 milliárd forintra is emelkedhet a hazai gazdálkodók által megkötött támogatott mezőgazdasági biztosítások díjállománya, amely után ebben az évben is 5 milliárd forintnyi díjtámogatás vehető igénybe - írja közleményében a FBAMSZ. A gazdálkodók ennek megfelelően a biztosítási módozattól függően 40, illetve 55 százalék körüli mértékű díjvisszatérítésre számíthatnak.

Az immár kilencedik évben igénybe vehető agrárbiztosítási díjtámogatás fennállása óta jelentősen hozzájárult a növénybiztosítások állományának folyamatos növekedéséhez. Míg öt évvel ezelőtt a díjtámogatott biztosítások állománya még nem érte el az 5,8 milliárd forintos szintet, idénre már ennek több mint duplájára számít az alkuszszövetség.

 Ebben az évben több kedvező változás is növelte a támogatott mezőgazdasági biztosítások vonzerejét. Ezek közül a legfontosabb, hogy idén ezeknek a biztosításoknak az önrésze 30-ról 20 százalékra csökkent, vagyis a biztosítások már 20 százalékot meghaladó hozamcsökkenés esetén is térítenek. Az idei állomány nagyságát ugyanakkor negatívan érintheti, hogy a koronavírusjárvány miatt hozott korlátozások mind az ügyfelek, mind a falugazdászok, mind a biztosítási szakértők részéről fokozott erőfeszítést, új megoldásokat igényeltek a biztosításkötési folyamatban. Emiatt célszerű lenne megfontolni a döntéshozók részéről a május 15-i határidő szankciómentes kitolásának lehetőségét is

- magyarázza Póczik András, a FBAMSZ szakértője.

A többpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elemei
A biztosítási díjtámogatás a többpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer egyik eleme, amelyet 2012 januárjában vezettek be:
- az első pillér a már korábban is létező kárenyhítési rendszer
- a második pillér a biztosítási díjtámogatás, melynek során a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának bizonyos százalékát (2020-ban 30-70 százalék közötti részét) támogatásként visszakapják. További ösztönző elem a rendszerben, hogy csak a második pillérben részt vevők válnak jogosulttá az első pillérben megítélt kárenyhítő juttatás teljes összegére, amennyiben biztosításuk a megművelt terület referencia-hozamának legalább felére kiterjed. A többiek csupán a megítélt kárenyhítés 50 százalékához jutnak hozzá
- a harmadik pillér a jégkármérséklés. A Nemzeti Agrárkamara 2018 óta működteti országos szinten a talajgenerátoros Jégkármérséklő Rendszerét (JÉGER)
- a negyedik pillér, a mezőgazdasági krízisbiztosítás megjelenése 2021 elején várható. Ennek bevezetését követően a gazdálkodóknak lehetősége nyílik a piaci zavarokból, áresésekből, vagy állat- és növénybetegségekből fakadó veszteségeiket is lefedezni.

A támogatott mezőgazdasági biztosításokat immár hetedik éve négy biztosító (az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító) mezőgazdasági biztosítási termékei közül választhatják a gazdálkodók. E biztosítások három típusba sorolhatók: A legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére, illetve csonthéjas és héjas kultúrákra kötött csomagbiztosítások az "A", a jórészt ültetvény. és zöldségkultúrákra köthető biztosítások a "B", míg a többi szántóföldi kultúra biztosításai a "C" típusba tartoznak. A gyakran eltérő fedezeteket és kárrendezési sajátosságokat, illetve speciális kockázatokat és nyújtó ajánlatok közti eligazodásban meghatározó szerepet kapnak az optimális ár-érték arányú döntést segítő, biztosítóktól független alkuszok.

Bár a támogatott agrárbiztosítások rendszere évről évre tökéletesedik, továbbra is komoly hiányossága, hogy két jelentősen alulbiztosított agrárterületre, az erdőgazdálkodásra és az állattenyésztésre egyáltalán nem terjed ki - mutat rá a FBAMSZ szakértője. Az e területeken fellépő kockázatok mérséklése, valamint a gazdálkodói öngondoskodás ösztönzése érdekében indokolt volna e területekre is fokozatosan kiterjeszteni a díjtámogatások körét. Első lépésként az erdőgazdálkodásban az újtelepítésű ültetvények, míg az állattenyésztésben a kiemelt kockázatú betegségek (például száj- és körömfájás, sertéspestis, madárinfluenza, kelet-európai marhavész) esetében nyílhatna lehetőség erre a kiterjesztésre - tette hozzá a szakember. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?