A járvány miatt telefonos ügyintézéssel adták be az agrárkérelmeket a falugazdászok

A járvány miatt telefonos ügyintézéssel adták be az agrárkérelmeket a falugazdászok

agrarszektor.hu
Az idei egységes kérelmek szankciómentes benyújtási időszakának május 15-i zárásáig összesen 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével. Ezeket a kérelmeket június 2-ig lehet szükség esetén adatváltozás miatt módosítani. Az ezzel kapcsolatos ügyintézésben is segítenek a falugazdászok, a korábban bevezetett eljárási és szigorú ügyfélfogadási rend alapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai most is segítették a gazdákat a támogatásigénylésben, igaz, megváltozott körülmények között. A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel összhangban a NAK vezetése a kérelembeadási időszakra is felkészülve számos biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb személyes ügyfélfogadási előírások szerint alakította át, egyúttal a helyiségekben biztosította a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket. Továbbá a kamara kezdeményezésére megszületett jogszabály-változásnak köszönhetően egyszerűsödött az ügyintézési folyamat, így lehetővé vált, hogy a kérelmek falugazdászok általi beadása döntően telefonon keresztül is megtörténhessen, személyes egyeztetésre csak indokolt esetben volt szükség.

Amíg az Európai Unió tagországai közül Magyarországon sikerült maradéktalanul betartani a beadásra vonatkozó határidőket, addig van olyan ország, ahol egy hónapos halasztást kezdeményeztek. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar gazdálkodók időben hozzájutnak majd a 2020-as támogatásokhoz.

A május 15-i zárásig a kamarai falugazdászok valamennyi hozzájuk forduló ügyfélnek segítettek: összesen 113 446 darab kérelmet adtak be a MÁK online felületén, aminek 86 százalékát telefonos ügyintézéssel nyújtották be. Mindez területre vetítve összesen 1 717 263 hektár termőföldet érint. (Összehasonlításul: 2019-ben összesen 113 581 támogatási kérelmet adtak be a gazdálkodók falugazdász-közreműködéssel, 1 687 989 hektár földterületre.) Idén a magyarországi gazdálkodók - kamarai segítséggel együtt - összesen 166 903 darab egységes kérelmet adtak be a MÁK-hoz.

Minden olyan egységes kérelmet, amelyet 2020. május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani 2020. június 2-ig. Június 3. és június 9. között jelzett változtatási igény már az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentésével jár. Kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek: ezen benyújtott támogatási kérelmek 2020. május 15. után csak szankció mellett módosíthatóak. Annak a gazdálkodónak, aki május 18. és június 9. között nyújtja be egységes kérelmét a MÁK-hoz, már munkanaponként 1 százalékkal csökken az elfogadott támogatási összege. Június 10-től sem a már beadott kérelem módosításra, sem új kérelem benyújtására nincs lehetőség, csak pontosításra.

A május 15-ét követő második szakaszban is segítenek a falugazdászok az egységes kérelmekkel kapcsolatos további ügyintézésben. Ebben az időszakban is az április 6-tól - az egységeskérelem-beadás kezdetekor - bevezetett ügyfélfogadási rend érvényes: azaz a falugazdászok telefonon keresztül teljesítik az újonnan felmerülő változtatási kéréseket, és csak indokolt esetben - előre egyezetett időpontban - kerül sor személyes egyeztetésre, a meghatározott falugazdász-irodában. Utóbbiakban pedig változatlanul rendelkezésre állnak a fizikai és higiéniai védőeszközök. Minden egyéb más ügyben szintén csak előre egyeztetett időpontban van lehetőség személyes ügyintézésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?